21. Gărâna Jazz Festival 2017.

Categories: Rendezvény ajánló
Comments: No Comments
Published on: 2017.06.16.

Egy kis, alternatív fesztiválból nőtte ki magát a Gărâna Jazz Festival, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb jazz fesztiváljává.

Erről elsősorban talán a helyszín, és a jazz műfaj viszonylag kevés hallgatója miatt alakult így, holott mind helyszín, mind hangulat szempontjából ez az egyik legizgalmasabb fesztivál. Románia dél-nyugati részében, Resica fölött, a Szemenik-hegyen van, két tó mellett, 1000 méter fölötti magasságban.

garana jazz fest 2017

A fesztivál 2017. július 6-9. között fog zajlani a Resica fölötti Szemenik-hegyen, idén három színpad lesz.

Program:
Idén négy nap alatt 18 fellépő lesz, köztük a kétszeres Grammy-díjas John Scofield amerikai gitárossal, és az afro-kubai, stílusteremtő zenésszel, Omar Sosával, vagy azzal a Bill Frissellel, aki 2006-ban szintén Grammy-díjat kapott Unspeakable című albumáért a legjobb kortárs jazzalbum kategóriában. Ő már a nyolcvanas évektől a New York-i jazz meghatározó alakja, egyedi gitárjátéka a countryból, folkból építkezik, különleges effektusokkal ötvözve ezeket. – a Transindex.ro portálról

A fesztivál másik “nagyágyúja” David Torn lesz, aki a Sun of Goldfinger néven elhíresült projekttel lép fel először a fesztiválon és Romániában egyaránt, őt Tim Berne és Ches Smith kísérik, egy olyan műsorban, ahol határokat feszegetnek, a zenéét magáét az akusztikus és elektromos hangszerek ötvözésével, a műfaj jövőjét kutatva. Torn olyan előadók mellett dolgozott, mint David Bowie, John Legend, Madonna, Tori Amos, Bill Bruford, Mick Karn, Steve Roach vagy Matt Chamberlain.

18-ból hat hazai produkció lesz: az új generációs, fiatal jazz-zenészeket tömörítő temesvári Sebastian Spanache Trio, ahol a három improvizációs zenész a jazz jövőjét kívánja kutatni a közönség segítségével, a Thy Veils, akik excentrikus és konceptuális zenét ötvöznek új digitális médiumokkal egy performansz keretében. A Thy Veils-et 1995-ben indította el Daniel Dorobanțu zenész és vizuális művész, és a projekt rövid időn belül a hazai minimalista jazz úttörője lett, meditatív hangzásaival, jelenleg Dora Gaitanovici (ének), Petre Ionuțescu (trombita) és Radu Pieloiu (dobok) alkotják az együttest Dorobanțu mellett.

A hazai fellépők között lesz Marius Preda is, aki cimbalmon végigjátszotta már a jelentős színpadokat olyan fellépőkkel együtt, mint Arturo Sandoval, Dennis Chambers vagy Mike Stern. A mostani fellépésre is egy nemzetközi csapatot hozott össze, az olasz Piero Bianculli, a holland Taco Gorter és a hazai Kiba Dachi fognak játszani vele a Mission Cimbalom koncert keretében. Egy másik izgalmas koncertnek ígérkezik az ARCUȘ TRIO koncertje, az együttes népzenei, világzenei elemeket ötvöz a progresszív rock és az R&B stílusával.

Ferencfalvi római katolikus templom, mint koncert helyszín:
A Gărâna egyik izgalmas programját az évről évre a közeli ferencfalvi római katolikus templomban megszervezett koncertjei képezik, az ide meghívott előadók igyekszenek az épület múltjára, hangulatára rezonálni. Idén két ilyen koncert is lesz, az egyik azé a Raul Kusaké, aki a templom különösen jó akusztikáját zongorával fogja kihasználni, a másik a Mircea Tiberian & Marta Hristea duó, akik a hazai jazz úttörőinek számítanak.

Visszatekintés:
Az elmúlt 20 évben több mint 100 000 vendég érkezett a Krassó-Szörény megyei falu, Ferencfalva (Văliug) mellé, és a nemzetközi jazz olyan előadói, mint Eberhard Weber, Jan Garbarek, Mike Stern, Tom Harrell, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen, Nils Petter Molvaer, Jack Dejohnette, vagy Kimmo Pohjonen.

A szervezők kérik, hogy aki megy, az mindenképp vigyen meleg öltözéket, gumicsizmát, mert 1000 méter fölött az esték már nem olyan kellemesek mindig, főleg, ha esik. Az előző évek tapasztalata, hogy vigyen az ember készpénzt, ugyanis fent nincs bankautomata, és nem mindenhol lehet kártyával fizetni. Egyébként a táj tényleg idilli, és napközben két hegyi tóban is lehet úszkálni, ezekbe is bele lehet vetődni, mielőtt a hegyi jazz-éjszakákba.

http://www.garana-jazz.ro/
https://www.facebook.com/GaranaJazzFest/


Oszd meg a cikket!

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


4 × = tizenkettő

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>Translate in website:
Köszönjük szépen, ha megosztod a cikket és hozzászólsz:
Köszönjük, hogy kedveled a GitarPengeto.hu oldalt:
Melyik a kedvenc gitár márkád?
Pelikan
Akkord fogás kereső
A add9


Partnereink
BAccord_LOGic_banner
Az ebay.de ajánlatai
Gitáros pólók
gitarpengeto_polo_banner
Kövesd a GitárPengető.hu-t
FacebookGooglePlusRSS
Az Amazon.de ajánlatai:
Banner csere logó
jazz-blues-gitarpengeto_banner
Gitárpengető.hu QR kód
gitarpengetohu_static_qr_code