Kottaolvasás alapjai

Ha nem tudsz kottát olvasni, itt a remek alkalom, hogy elkezd! Ezért összeírtam egy pár gondolatot a lenti kép alapján. Ha ezt nem annyira szeretnéd megtanulni, akkor nézd meg az egyszerűbben értelmezhető TABulatúrát.

Aztán ha mindezeken túl vagy, nézd meg
– hogyan szerezhetsz tapasztalatot utcazenészként,
hogyan tudod levédetni szerzeményeidet, esetleg
– hová tehetsz zenei utazásokat,
– hogyan rögzítsd a gitár hangját,
– honnan meríthetsz dalszöveghez ötletet,
– hogyan tudsz komponálni gondolatban (filmajánló),
zeneelmélet segítségével,
– hogyan formálhatod ízlésedet az interneten hallgatott zenékkel,
– megtudhatod milyen zenei alapokra lehet gitározni,
– hol képezheted magad külföldön.
Kezdjük is a kép bal oldali részének értelmezésével:

 • A bekeretezett számok a húrok számát jelentik, ha normál módon tartod a gitárt a legalsó az 1-es, a legfelső a 6-os húr;
 • Lefelé haladva az egyes sorok a gitár nyakán az érintőknek (bound) feleltethetők meg a gitár fejétől haladva; Open Strings (Üres húr = a gitár egyik érintőjét sem lefogva), az 1st (1.) fekvés és így tovább.
 • Ha megnézed az Open Strings (Üres húr = a gitár egyik érintőjét sem lefogva) és a 12th ( 12.) fekvésben lévő hangok megegyeznek; Nézzük a 6-os E üres húr esetén a főhangokat: E-F-G-A-H-C-D (A 12. fekvésben, ismét E hang található a 6. húron.)

 • Ugyanezeket a hangokat találod meg mindegyik húron, csak máshonnan kezdődnek. Nézzük az 5-ös húr esetén a főhangokat: A-H-C-D-E-F-G (A 12. fekvésben, ismét A hang található.)  Nézz meg egy videót az egy húron játszó gitárosról! 🙂
 • Nézd meg ugyanígy a többi húr esetén! Ott sem lesz másként.
 • Természetesen léteznek másfajta gitárhangolások is, amelyet használva érdekes hangzásokhoz jutunk. Lásd például a slide technika estén.

 

Magyarázat az alábbi kép jobb oldali részének értelmezéséhez:

 • Nézzük az első sort, amely (a gitár egyik érintőjét sem lefogva) a gitár szabadon megszólaló hangjainak megfelelő hangjegyek. Például az “E” hang esetén a 3. pótvonal alá kerül a hangjegy. Az “A” hang esetén a 2. pótvonalra kerül a hangjegy, stb.
 • A második sor a gitár első érintőjén lefogott hangoknak megfelelő hangjegyek. F esetén a 3. pótvonalra kerül a hangjegy.
 • A# (Aisz) esetén a 2. pótvonalra, de kap egy # (kettőskereszt)-et elé, mivel ez fél hanggal magasabban van az A-hoz képest. Mivel az Aisz lehet B is, lásd a gitáron lévő hangok leckében, ekkor az első pótvonal alá kerül a hangjegy, ami elé teszünk egy “b” jelet.
 • Területek szerint más megnevezések használatosak a hangokra, ezért lehet az, hogy a Közép-Európában B-ként elnevezett hang, máshol Bb.
 • Nem várható el, hogy így memorizáld, ez csak a megértést segíti, megtanulni majd az ismert dallamok és gyakorlatok mentén fogod. Elmondom miből tanulj, majd egy másik leckében!

hangok a gitáron

 

Jobban olvasható, gitáron elhelyezkedő hangok:

guitar_note_finder_chartguitar-fretboard-notes

Kapcsolódó cikkek:

Oszd meg a cikket!

5 hozzászólás - Leave a comment
 1. […] Kottaolvasás alapja (2-es szint) […]

 2. […] A vonalakon lévő számok azt jelölik, hogy melyik érintőnél kell lefognod a húrt. Amiért rosszabb a normál kottától: […]

 3. […] játszott, hiszen ő semmit sem tudott a zeneelméletről, nem is beszélve, hogyan kell kottát olvasni. Nikolai nem tudott tanulni a hagyományos módszerekkel, enyhén szólva, a tanulási folyamatot […]

 4. […] Kíváncsiak voltunk, találunk-e valamit ehhez a régi diszkó slágerhez és persze hogy igen. Jó gyakorlat kezdő szóló és basszus gitárosoknak, próbáljátok lekottázni. […]

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


× öt = 15Translate in website:
Köszönjük szépen, ha megosztod a cikket és hozzászólsz:
Köszönjük, hogy kedveled a GitarPengeto.hu oldalt:
Akkord fogás kereső
A add9


Thomann partnerek vagyunk
Muziker

Takamine GY93-NAT

Partnereink
BAccord_LOGic_banner
Melyik a kedvenc gitár márkád?
Gitáros pólók
gitarpengeto_polo_banner
Kövesd a GitárPengető.hu-t
FacebookGooglePlusRSS
Banner csere logó
jazz-blues-gitarpengeto_banner
Gitárpengető.hu QR kód
gitarpengetohu_static_qr_code