A Seymour Duncan pickup

Seymour Duncan egy amerikai cég, aki a legismertebb elektromos gitár és basszusgitár pickup gyártója. A gyár azóta tervez és előállít effekt pedálokat is Amerikában.

seymour_duncan_logo
Seymour Duncan New Jersey-ben született, az 1950-es és 1960-as években nőtt fel egy olyan időszakban, amikor elektromos gitár zene egyre nagyobb teret szerzett. 13 évesen nézte a Ted Mack Show-t és a Ricky Nelson Show-t. Abban hallotta James Burtont játszani, aki ma is az egyik kedvenc gitárosa, aki nagy hatással volt a tele hangzásról való elképzeléseire.
Duncan klubokban kezdett el gitározni. Míg ő fejlesztette gitárjátékát, szerencsésen minden esélye megvolt, hogy beszéljen a gitárosokkal a gitár hangzásával kapcsolatosan, hangról és az elektronikáról, olyan zenészekkel, mint Les Paul és Roy Buchanan. Duncan rájött, hogy egy gitáros játékát nem csak a technikai tudás, hanem a nagyszerű hangzás is nagy mértékben meghatározza.

A pick up:
Seymour Duncan W. fiatal korában kezdett érdeklődni a gitárok iránt és miután kölcsönadta a sajátját egy barátjának, aki véletlenül eltörte a pickup-ot, Seymour úgy döntött, hogy megjavítja és egy lemezjátszótűhöz kapcsolódó érzékelőt tesz a pickup helyére, majd az egészet beforgatta egy vezetékkel a pickup körül, mint egy orsót.
Ekkor figyelte meg, hogy a gitár hangja mennyivel jobb lett. Ezután elkezdett többet megtudni pickupokról a gitáros, feltaláló Les Paultól, majd később mentorától és humbucker feltalálójától Seth Lovertől.

Miután kifejlesztette sajátját, jelentős készségekkel elkezdett gitárokkal foglalkozni a Fender Soundhouse-ban Londonban, Les Paul javaslatára a kutatási részlegen. Megkezdte a munkát hangszerek fejlesztésében. Dolgozott együtt Jeff Beck, Eric Clapton, Jimi Hendrix, George Harrison, David Gilmour, Pete Townshend, Peter Frampton és Jimmy Page oldalán is a pickupok jobbá tételében.

seymour-duncan-factory

Duncan visszament az Egyesült Államokba és letelepedett Kaliforniában. Kapcsolatba lépett Leo Fenderrel, Les Paullal, valamint Seth Loverrel a humbucker feltalálójával és továbbra is tanult a pickupokról.
Miután elköltözött Kaliforniába, találkozott Cathy Carter Duncannel és úgy döntött, hogy a pickupok szervizét fogja szolgáltatni.
A kereslet egyre nagyobbá vált a szolgáltatás iránt, Seymour és Cathy végül a saját Stratocaster, Telecaster gitárokat hozott létre a saját humbucker pickupjuk segítségével és két évtizeden belül teljes választékuk volt a pickupok piacán az elektromos, basszus és akusztikus gitárokhoz.
A gitáros és hangszerkészítő Seymour Duncan W. és felesége Cathy Carter Duncan 1976-ban alapította meg a céget a kaliforniai Santa Barbarában. 1983-1984 kerül kezdtek megjelenni a Seymour Duncan pickupok a Kramer gitárokon Floyd Rose típusú vibrátókkal alapfelszereltségként, de most már megtalálható a Fender gitárokon, Gibson gitárokon is és persze a többiek is szeretik a neves márkát használni: Yamaha, ESP, Ibanez, Mayones, Jackson, Schecter, DBZ Diamond, Framus, Washburn, stb.
2012-ben Seymour Duncan a Vintage Gitár (magazin) listája alapján bekerült a Hall of Fame-be a zeneiparban betöltött szerepéért. Seymour Duncan kaliforniai, Santa Barbara-i gyárában megszámlálhatatlan pickup készül azóta is.

A cég széles skáláját gyártja a pickupoknak elektromos, akusztikus és basszusgitárhoz, beleértve a single coil-t, humbucker-t és a P-90. Ezek néhány legnépszerűbb gitár hangszedő modellek között. A szokásos amerikai gyártmányú termékcsalád mellett, Seymour Duncan gyárt egy sor koreai gyártmányú “Duncan Designed” feliratú, típusú pickupot kizárólag középszintű elektromos és basszusgitárokhoz.

https://www.facebook.com/seymourduncanpickups
www.seymourduncan.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük