shadows blue star

A Kék Csillag most a megemlékezés égi jele

Kék Csillag (Blue Star) a Shadowstól egy olyan zene, amiről biztos hogy mindig az Édesapám fog eszembe jutni.

A Shadows-ról szóló cikkben írtam, hogy akinek az édesapja már beszélt a régi idők zenéjéről, egész biztosan megemlíti a The Shadows zenekar nevét, ami megalapozta az Ő korosztályának zenei ízlését.

Egy kis visszatekintés, hogy is tanulhattak annak idején a gitárosok. Nem volt youtube, online-, de még csak papíron elérhető kották sem, ahogyan magnó (a fiatalabbak kedvéért leírom = kazettás vagy szalagos lejátszó/felvevő készülék) és igazából semmi, csak rádió és a fül, amivel igyekeztek minél jobban megjegyezni a dallamot, amit aztán emlékezetből meg is tanultak és szintén füllel, leszedték hozzá az akkordokat. Mindezt sok-sok évvel később is dúdolják, dúdolták.


Egyébként a Kék Csillag (Blue Star) egy tévésorozat tematikus zenéje, ami Medic címmel jelent meg. A művet Victor Young írta és szerzői jogát 1955. február 17-én “The Medic Theme” címmel jegyezték be.
A dalszövegeket Edward Heyman írta (aki korábban együtt dolgozott a Young-al), és ezzel a dalszöveggel “Blue Star” címmel új szerzői jogot bocsátottak ki 1955. május 5-én.

A felvett dal egyik változata Felicia Sanders által rögzítve (a Columbia Records kiadványa), a My Love’s a Gentle Man címmel még ebben az évben top 30-as helyezést ért el.
A dal Indonéziában Bintang Malam néven vált ismertté, amint 1955-ben a népszerű Krontjong (Keroncong) művész, Rudi Wairata és az Amboina Serenaders (Amboina LP – CID / RCA Records) rögzítette. Rudi Wairata énekkel és steel gitárral szerepelt.
A Bintang Malam hangszeres gitárverzióját a holland Indorock csoport a Black Dynamites a.k.a. Los Indonesios-nál népszerűsítette és népszerűsítette.
A Black Dynamites is előadta ezt a számot a színpadon Hollandiában és Németországban a korai években (1957-1962).
Az Egyesült Királyságban a Cyril Stapleton & His Orchestrája második helyezést ért el a Blue Star (The Medic Theme)-el, amely Julie Dawn énekével készült és amely 1955 szeptemberétől 12 hétig maradt a listán.
George Greeley 1963-ban zongorával előadott verziót készített a Piano Rhapsodies of Love című albumon.
Az instrumentális verziót 1961-ben a The Shadows és 1966-ban pedig a The Ventures rögzítette.

A dalt Hong Kong női énekesnője, Kong Ling is feldolgozta az 1964-es albumán This World We Live In címmel.

https://www.discogs.com/artist/170356-The-Shadows
https://musicbrainz.org/artist/c7cf4584-bfb1-4cf5-be41-aef384310bbb

Az eredeti mű:

Felicia Sanders:

Cyril Stapleton & His Orchestra:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük