Chladni-féle hangábrák

A hang viselkedésének bemutatása ezen az úgynevezett Chladni lemezen, különféle frekvenciákon.
Az elv, hogy egy négyzetes, illetve kör alakú fémlapot a közepükön befogunk, s a lemezekre finom homokot, krétaport vagy sót szórunk. A lemezeket az egyik oldalukra mért ütéssel (pl. fakalapáccsal) hozzuk rezgésbe vagy ha hangszóróra szereljük, akkor különböző frekvenciákkal rezegtetjük meg.

Sót szórunk egy fekete, négyzet alakú asztalra, majd feltekerjük a hangerőt és változtatjuk a hang frekvenciáját. Nézzük a változásokat a só segítségével.
A sóból létrejövő alakzatok tökéletesen szimmetrikus képeket alkotnak!
A frekvencia növekedésével a lapon a minták egyre összetettebbek.
Szabályos ábrák, ún. Chladni-féle hangábrák keletkeznek.

A hangábrák jellemzője, hogy valamely csomóvonal két oldalán levő laprészek rezgései mindig ellenkező irányúak. A hallható hang annál magasabb, minél több csomóvonal alakul ki (azonos körülmények között a hangmagasság a lap vastagságával egyenes, felületével pedig fordított arányban van).
Ha ezzel egyidejűleg egy vagy két helyen ujjunkkal megérintjük a fémlapokat, akkor a gerjesztés helye duzzadóhely lesz, míg azokon a pontokon, ahol megérintettük a hangzólapokat, csomóvonalak keletkeznek, melyekre a homok, vagy a videón látható példán a só lerakódik.

1 Comment - Leave a comment
  1. […] profi zenészekkel, mennyire is nagyszerű az általuk kínált termék. Láthattuk élőben a Chladni-féle hangábrákat és a sok-sok kifinomult technikát, amivel nem csak a tehetségünkkel varázsolhatjuk el a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*