Rockabilly zenei stílus

brian_salzburg_2006Rockabilly az egyik legkorábbi stílus a rock and roll zenei műfajban. Kialakulása az 1950-es évekre tehető az Egyesült Államokban, különösen annak déli részére. A műfaj ötvözi az amerikai népzenei és a nyugati zenei stílusok hangzását, mint például a countryt és a bluegrasst, a rhythm and bluest és a klasszikus rock and rollt. Ezek mind nagymértékben hozzájárultak a stílus fejlődéséhez. Más fontos hatások is befolyásolták a rockabillyt, például a western swing és boogie woogie.

A rockabilly meghatározó jellemzői az erős ritmusok, énekben az kacsahang és a visszhang. A különböző hangszerek és vokális harmóniák hozzáadásával hígultak ezek.

Népszerű művészek által, mint Bill Haley, Elvis Presley, Carl Perkins és Jerry Lee Lewis a befolyás és a stílus sikere gyengült a 1960-as években, mégis, a késő 1970-es és a korai 1980-as években a rockabilly újra feléledt. Lásd Stray Cats zenéjét lent. Az érdeklődés a műfaj iránt megmarad még a 21. században is. A rockabilly örökséget hagyott a különböző alstílusokban és befolyásolt más műfajokat is, mint a punk rockot.
A rockabilly az egyik legkorábbi és legmeghatározóbb rock ‘n’ roll zenei műfaj, amely az 1950-es évek Amerikájában bukkant fel. A műfajt végig az eredeti megalkotója, Elvis Presley uralta, és jelentős befolyással bírt a későbbi rockzenére és popkultúrára rövid fénykora ellenére is. A 70-es évek végén és a 80-as évek elején a rockabilly feltámadt, és a mai napig megmaradt mint szubkultúra.

Ha kezdő gitáros vagy, értelmezd a dallamot és a ritmust. Javasolt Justin Sandercoe vagy Marty Schwartz videókat keresni, ezek jó alapok a stílus jegyeinek elsajátítására. Érdemes összpontosítani az alapokra, nem magára a stílusra.

A fentebb említett Stray Cats:

Híres előadók a Sun Recordstól:

  • Elvis már az első pár száma után felhívta magára a figyelmet. Tömegek tódultak a koncertjeire és rengeteg fiatal férfinak adott inspirációt a rockabilly zene műveléséhez. Hamarosan sok tehetséges énekes jelent meg a Sun stúdiójában, akik rövid idő alatt nagy népszerűségre tettek szert.
  • Carl Perkins – A rockabilly “himnusz”, a Blue Suede Shoes szerzője. Karrierjét derékba törte egy szörnyű autóbaleset, amikor éppen New Yorkba tartott, hogy szerepeljen egy tévéműsorban. Habár teljesen felépült, a karrierjét nem sikerült újra rendbehoznia. Sok vad és szívből jövő számot írt az 1950-es években, de egyik sem lett sláger.
  • Jerry Lee Lewis – A Gyilkos, Az apja farmján termelt tojásokból származó bevétel segítségével utazott Memphisbe és tett próbát a Sun Records stúdiójában. Zongorajátéka és színpadi megjelenése egyedülálló volt. Gyakran a lábával zongorázott, dobálta a széket a színpadon, megrohamozta a közönséget és meggyújtotta a zongorát. Feleségül vette 13 éves unokahúgát, amelyen a konzervatív amerikaiak megbotránkoztak és Jerry Lee hamar elvesztette népszerűségét.
  • Roy Orbison – Habár Roy a balladáiról híres, amelyeket a 60-as évek elején vett fel a Monument Recordsnál, pályafutását rockabilly énekesként kezdte a Sunnál. A legtöbb felvétele (például Ooby Dooby) helyi sláger volt és főleg a későbbi rockabilly előadók és rajongók körében maradt népszerű.
  • Johnny Cash – Cash egy country énekes volt és ő írta a Rock ‘n’ Roll Ruby című rockabilly dalt társának, Warren Smithnek.

Más kiadóknál is találhatunk még híres rockabilly előadókat, akik nagy népszerűségnek örvendtek és jelentős inspirációt adtak a jövő rockzenészeinek. A legtöbbjük fiatalon meghalt balesetben.
Buddy Holly – A texasi Lubbockból származó énekes a Decca kiadó nashville-i részlegénél majd az új-mexikói Coral és Brunswick leányvállalatánál vett fel dalokat. Tehetséges gitáros, dalszövegíró és énekes volt, a legtöbb slágere (That’ll Be the Day, Peggy Sue) saját szerzemény. Bandája a The Crickets volt. 1959-ben repülőgép-szerencsétlenségben halt meg, dalai sokáig népszerűek maradtak (főleg Angliában) és nagy hatással voltak a későbbi zenészek munkásságára.
Johnny Burnette – A memphisi előadó és bandája, a Rock ‘N’ Roll Trio egy tehetségkutató műsorba kaptak meghívást, amikor Elvis elindult a hírnév felé vezető úton. Az 50-es évek egyik legvadabb rockabilly számait adták elő, de egyike sem lett sláger. A You’re Sixteen című dala Ringo Starr feldolgozásában később sláger lett. 1964-ben halt meg csónakázás közben.
Gene Vincent – Fekete bőrkabátjával valamint a szexről és a veszélyről szóló dalaival nevezhetnénk akár a rockzenészek etalonjának is. Bandája a Blue Caps nagyon tehetséges volt és hatalmas energiát adott a daloknak. A Be-Bop-A-Lula milliós eladásai után csökkent a népszerűsége az Amerikai Egyesült Államokban, de Európában sokáig közkedvelt maradt és jelentősen befolyásolta a következő generáció zenészeit a földrészen.1971-ben belehalt egy fekély elfertőződésébe.
Eddie Cochran – Tehetséges gitáros és dalszövegíró volt. Ismertebb dalai a Summertime Blues, a C’mon Everybody, a Sittin’ in the Balcony, és a Something Else. 1960-ban Gene Vincenttel turnézott Angliában, ahol nagy népszerűségre tettek szert. Egy angliai úton halt meg autóbalesetben.
Rick(y) Nelson – Karrierje szülei téveműsorában indult, nagy tehetsége volt a rockabilly zenéhez. Az 50-es évek végén és a 60-as évek végén rengeteg slágert gyártott mint például a Hello Mary Lou, Lonesome Town, Travelin’ Man, és a Poor Little Fool. Sok híres zenésszel (Johnny Burnette, James Burton) együtt dolgozott számain. 1964 után vesztett népszerűségéből, mivel a rockabilly eddigre már nosztalgiának számított. 1985-ben halt meg repülőgép-szerencsétlenségben.

3 hozzászólás - Leave a comment
  1. […] a basszus hang, leggyakrabban a jazz és blues hangokkal, de ők is használják a rock, rockabilly, ska, R&B, gospel, latin, country és még sok egyéb műfajokat […]

  2. […] volt a kezdeményezték a Tulsa Sound zenei stílust, egy laza műfajt, amit leír a blues, a rockabilly, a country és a […]

  3. […] a basszus hang, leggyakrabban a jazz és blues hangokkal, de ők is használják a rock, rockabilly, ska, R&B, gospel, latin, country és még sok egyéb műfajokat […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*