Charles Edward Anderson Berry vagyis Chuck Berry

“Chuck” Berry (Charles Edwards Anderson)
(St. Louis, Missouri, 1926. október 18 – 2017. március 18.) amerikai gitáros, énekes, a rock and roll egyik legfontosabb személyisége.
Az utána következő nagy nevek mind tőle tanultak, vagy inkább továbbfejlesztve zenéjét továbbhaladtak az ösvényen.

86 éves kora ellenére ma is aktív előadó. Jellegzetes színpadi “kacsajárása” (duck walking) védjegyévé vált, de többen utánozzák, például Angus Young az AC/DC, és Keith Richards a The Rolling Stones gitárosa is. Chuck Berry a blues, a boogie és a mambo ötvözetéből merített.
Nagy sikerű szerzeményei között szerepel a Memphis Tenessee is, amelyet a napi zenék között meg is hallgathatsz és láthatod nem mindennapi színpadra termettségét is.

A rock and roll – de tegyük hozzá mindjárt a blues – nagy öregje rocknemzedékek példaképe. Nagy tisztelője, John Lennon mondta: ha új nevet kellene adni a rock and rollnak, az Chuck Berry lenne. Szenzációs előadó, alapvető nóták szerzője – valamikor ötszáznál is többre taksálták szerzeményeinek számát.

Charles Edward Anderson Berry 1926. október 18-án született a kaliforniai St. Louisban. Huszonhat éves korában Johnnie Johnson zongoristával és Ebby Harding dobossal egy helyi klubban kezdte az ipart. Johnsonnal több mint 30 évig zenélt. Kezdetben bluest játszott kaliforniai klubokban, 1955-ben Chicagóban, a blues fővárosában kötött ki.

Rocktörténelemmé vált első nótája, a Mabellene (Maybellene-nek, Maybelline-nek is írják) 1955-ben született. Utána jött a többi felejthetetlen dal: Sweet Little Sixteen, a Reelin’ and Rockin, a Rock and Roll Music, a Roll Over Beethoven, a Johnny B. Goode, az Oh, Baby Doll, a School Days, a Promised Land, az Around and Around, a Thirty Days, a Too Much Monkey Business, a You Can,t Catch Me – tegye hozzá ki-ki a maga kedvencét.

Szinte kizárólag saját szerzeményeit énekelte-játszotta. Híres kivétel a Route 66 (Troup száma) és az I Just Wanna Make Love To You (Willie Dixontól) – az „idegen tollak” jobbára bluesok. A blues ugyan másodlagos volt pályáján, de több szép darabbal ajándékozta meg híveit.

St. Louisban évtizedek óta működik vidám parkja, a Berryland, ahol megállás nélkül szóltak szerzeményei.

Listavezető dala viszonylag kevés volt, s főként rhythm and blues listán értek csúcsra. Túl fénykorán, 1972-ben lett első a My Ding-a-Ling című dala arról a bizonyosról, ami csak fiúknak van.

A hatvanas években nemcsak saját fantasztikus fellépései tartották “életben”, hanem a dalaiból készült hatalmas mennyiségű feldolgozás is. “Belőle élt” pályája kezdetén például a Beatles, a Rolling Stones, az Animals, a Dave Clark Five és a Beach Boys. Kortársai közül énekelte dalait Jerry Lee Lewis, Elvis Presley és Little Richard is.

Chuck Berry és a kacsajárás:

Kétszer láthattuk Budapesten: először a nyolcvanas évek elején, egy hozzá méltatlan produkcióval. Majd 1998-ban a Kisstadionban, amikor a vele együtt fellépő Jerry Lee Lewist és Little Richardot finoman szólva lemosta a színpadról. Láthattuk a Régi idők rockzenéje című filmen is.

Elsők között került be a rock and roll halhatatlanjai közé 1986-ban. Ő sem hiányzott arról a gáláról, amelyet a műfaj vénei és ifjai adtak 1995-ben a Rock and Roll Halhatatlanjai clevelandi múzeumának megnyitásakor. Begyűjtötte az American Music Awards és a Grammy életműdíját (lemezért viszont nem kapott Grammyt). Hatodik a Rolling Stone 100 legjobb gitárosának listáján, de ezt sokan vitatják. Adócsalás és drogügyek miatt többször összeütközött a törvénnyel. Amikor a világ a rock and roll 50. születésnapját ünnepelte, éppen az ő első albuma, az After School Days került a műfaj tortájának tetejére. Az emlegetett trófeákon kívül megkapta a BMI Icon életműdíjat és a nashville-i dalszerzők szövetségének nemzetközi díját is. Dalai közül a Mabellene, a Rock and Roll Music és a Johnny B. Goode szerepel a Rolling Stone 500-as dallistáján.

Chuck Berry oldalait megtalálod az alábbi hivatkozásokon:

https://hu-hu.facebook.com/ChuckBerry

http://hu.wikipedia.org/wiki/Chuck_Berry

http://chuckberry.com/

https://twitter.com/TheChuckBerry

http://en.wikipedia.org/wiki/Chuck_Berry_discography

4 hozzászólás - Leave a comment
  1. quoted on Bo Diddley - GitárPengető.hu szerint:

    […] 1950-es években, rock ‘n’ roll alapító Mr. Diddley – Chuck Berry, Little Richard, Jerry Lee Lewis és még néhány más zenésztársával kezdeményezte, hogy […]

  2. […] Tenessee után jöjjön egy másik kiváló zene a szenzációs előadótól, Chuck Berrytől a Londonban megrendezett 1972-es koncertről, ami egyébként a Ponyvaregény egyik betétdala […]

  3. […] ma egy kis hamisítatlan rock and roll-t, hogy érezd milyen is ez Chuck Berry-től. Ha van kedved játszd rá a Cmoll […]

  4. […] ilyen ceremónia 1986-ban történt, amikor is olyan nevek kerültek föl a listára, mint pl. Chuck Berry, James Brown, Ray Charles vagy Elvis […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


2 + = nyolc