Habib Koité

Habib Koité (1958-ban született Thiès, Szenegálban). Szóló énekes, dalszerző és gitáros. A zenekara a Bamada egy nyugat-afrikai zenészekből álló csoport, amelyben többek között Kélétigui Diabaté játszik balafonon.

A zenekar neve a “Bamada”, Mali fővárosának Bamako-nak a becenevéből ered. A szó nagyjából azt jelenti, hogy a “A krokodil szája”. A zenekar további tagjai Koité gyermekkori barátai.

habib_koite“Önmagában képes megőrizni és megújítani Mali kulturális örökségét.” “Kétségkívül az afrikai kontinens legnagyobb meglepetése.” “Az eddigi legsikerültebb kísérlet az akusztikus gitármuzsika és az afrikai zene összeboronálására.”

Habib Koite a griot zenész kaszthoz tartozik, (ez a 800 éves tradícióval bíró dicsőítő énekesek). Nagyapja a kamale n’goni (négyhúros pöcögtető) virtuózaként, anyja énekesnőként, apja pedig gitárosként állt előtte követendő példaként.
Az ifjú Koite kezdetben mégis mérnöki pályára készült. Végül nagybátyja unszolásának engedve húsz évesen Bamakóba került, a fővárosi Nemzeti Művészeti Intézetbe. Alig telt el hat hónap, már ő vezette az iskola zenekarát, amely nagy presztízsnek számít az országban.
Négy évig tartó tanulmányai, és diplomájának megszerzése után az intézet egyből gitártanári állásba vette, annak ellenére, hogy Koite az afrikai hangszereknél sem az általánosan elfogadott, csak hüvelykujjal és mutatóujjal történő pengetési módot favorizálta, hanem minden ujjával bizgetett.

 

Koité ismertté vált elsősorban az ő egyedi megközelítése gitározásban, a hangolásban és a pentaton skálák használatában. Lásd az ujjrendeket is. Nyitott húrokkal (nem lefogott) húrokkal játszik, amit a kamale n’goni hangszer esetén is alkalmaznak.

Az én egyik kedvencem:

 

Koité vokális stílusa meghitt és nyugodt, hangsúlyozva csendes, hangulatos éneklés helyett opera technikai bátorságát. Tagjai Bamada játék beszél dob, gitár, basszusgitár, dob, harmonika, hegedű, lopótök, és a balafon. Koité komponál és rendezi az összes dal, énekel angolul, franciául és Bambara nyelven.

A másik kedvencem:

 

Lásd még:
http://www.habibkoite.com/
http://www.africanmusiciansprofiles.com/habib.htm
https://twitter.com/habib_koite
https://www.facebook.com/habib.koite

2 hozzászólás - Leave a comment
  1. […] Indokolatlan, hogy ne hallgassunk Afrika által ihletett zenéket. Lásd Habib Koité-ról szóló korábbi cikkünket. […]

  2. […] akik szeretik az afrikai hangzásvilágot, mint amit Habib Koité is játszik és a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*