Led Zeppelin, vitathatatlanul az egyik legmaradandóbb zenekar a rock történetében

Nagyon nehéz választani Led Zeppelin zenéi közül, mert mind-mind kiváló és egyedi módon megismételhetetlen.
Led Zeppelin volt egy angol rock zenekar, amely a következő tagokból állt:
gitáros Jimmy Page,
Robert Plant énekes,
basszusgitáros és billentyűs John Paul Jones
és a dobos John Bonham.
1968-ban alakult Londonban, gitár-alapú hangzással, amely a korai albumaiban a blues és a pszichedelikus stílusokból gyökerezik. Az egyedi stílus a legkülönfélébb hatásokból alakult, beleértve a népzenét is.
Zenéjük több fajta stílust ötvöz, blues- és hard rock- mellett folk-, rockabilly-, funk-, reggae- és soul-elemek fedezhetők fel benne, sokan az első heavy metal együttesnek tartják.

Az eredeti nevük New Yardbirds volt, majd Led Zeppelin aláírt egy szerződést az Atlantic Records-al, amely jelentős művészi szabadságot biztosított számukra. Bár a csoport kezdetben népszerűtlen volt a kritikusok szemében és nem értek el jelentős kereskedelmi sikereket albumaikkal, mint a Led Zeppelin (1969), a Led Zeppelin II (1969), a Led Zeppelin III (1970), a cím nélküli negyedik album (1971), Houses of the Holy (1973), és Physical Graffiti (1975).
A negyedik albumuk a “Stairway to Heaven” az egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb munkák közé tartozik a rock zenei műfajban és hozzájárult ahhoz, hogy a csoport népszerűségre tegyen szert.

Led Zeppelint széles körben tartják az egyik legsikeresebb, leginnovatív, és legbefolyásos rock bandának a történelemben és ők a legkeresettebb zenei művészek a hangfelvételeik kapcsán.

1966-ban a londoni székhelyű session gitárosként a Yardbirds blues-rock bandából ismert Jimmy Page csatlakozott a zenekarhoz.
Jimmy Page, teljes nevén James Patrick York Page (húros hangszerek általában, így gitár, slide-gitár, tamburin, mandolin); Robert Plant, teljes nevén Robert Anthony Plant (ének, szájharmonika), John Paul Jones; eredeti nevén John Baldwin (basszusgitár, mandolin, slide-gitár, billentyűs hangszerek, zongora, mellotron, farfisa); John ‘Bonzo’ Bonham, teljes nevén John Henry Bonham (dob és egyéb ütőhangszerek), valamint menedzserük, Peter Grant; így öten alkották azt a jelenséget, amelyet Led Zeppelinnek neveznek.

A Rolling Stone magazin „az 1970-es évek legnagyobb együttesének” nevezte, a Rock and Roll Hall of Fame szerint „olyan befolyással voltak az 1970-es évekre, mint a Beatles az 1960-as évekre”.

3 hozzászólás - Leave a comment
  1. […] a dalt 1975-ben írta Jimmy Page és Robert Plant (John Bonham hozzájárulásával), amely így a Led Zeppelin zenekar egyik híres szerzeménye […]

  2. […] más fajta szájgitár. Michael Winslow a Rendőrakadémia hangutánzója egy Led Zeppelin nótával megmutatja hogy kell ezt gitár nélkül […]

  3. […] Pályafutását stúdió session zenészként, Londonban kezdte az 1960-as években, ezáltal ő lett a legkeresettebb session gitáros Angliában. Tagja volt a Yardbirdsnek 1966 és 1968 között, majd 1968 végén alapította meg a Led Zeppelint. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


× 1 = négy