Neil Young

Neil Percival Young 1945. november 12-én született Torontoban Scott Young és Edna Ragland gyermekeként.

neil-young

Karrierje kezdetén Winnipegben rockzenekarok tagja volt. Első zenekara a Squires az 1960-as évek elején és például Shadows instrumentális dalokat is adott elő Kanadában. 1966-ban a Los Angeles-i Herd, 1967–1968 között pedig az abból alakult Buffalo Springfield együttes tagja volt Stephen Stills és Richie Furay mellett. 1968-ban a Reprise kiadóhoz szerződött. 1969-től a Crosby, Stills & Nash (and Young) negyedik tagja, akiket már egy másik cikkünkben hallhattatok.

Neil Young – Comes A Time

 

Ezekből a sikerekből kovácsolt elismert szólókarriert, amivel 1968-ban  kiadták első albumát. Karrierje több, mint 45 éve és eddig 35 stúdióalbumnál tart. Folyamatosan, megalkuvást nem ismerő módon tárja fel a zenei stílusokat. 1971 óta szólista. Crazy Horse kísérőzenekarával lép fel. Az 1980-as években újabb és újabb albumokkal jelentkezett. Az 1990-es években is aktív volt. Mirror Ball (1995) című albuma (melyet a Pearl Jam zenekarral készített) nagy sikert aratott, amit az is bizonyít, hogy a Billboard lista 5. helyéig jutott. 1996 nyarán újból összehozta Crazy Horse nevű bandáját és Broken Arrow (1996) címmel nagylemezt is megjelentetett.
A Rock and Roll Hall of Fame honlap bemutatja Neil Young-ot, mint “az egyik legnagyobb a rock and roll dalszerzőt és előadót”, aki már kétszer bekerült a Hall of Fame hallhatatlanjai közé: először szólóban 1995-ben és a második alkalommal tagjaként a Buffalo Springfieldnek 1997-ben.

Az ezredforduló azután egy várva várt zenei eseményt hozott, ismét összeállt a Crosby, Stills, Nash & Young négyes és 25 év kihagyás után végeláthatatlan amerikai turnéba kezdtek.

Young munkáját jellegzetes gitárjátéka és mélyen személyes dalszövegei  jellemzik és az alt vagy magas tenor énekhangja. Kíséri magát a különböző hangszerekkel, beleértve a zongorát és harmonikát. A sajátos elektromos és Clawhammer akusztikus gitár hangszíne meghatározó jellemzői az egyenletlen, de dallamos hangjának. Fiatalabb korában, pályafutása során kísérletezett különböző zenei stílusokkal, beleértve a swing és az elektronikus zene változataival, a legjobb ismert munkája általában esik két fő stílusjegyet tartalmaz: akusztikus (folk és country rock) és erősített hard rock, gyakran együttműködve a Crazy Horse zenekarral. Young elfogadott újabb stílusokat, mint az alternatív rock és grunge.
 
Young egy környezetvédő is, aki szókimondó szószólója a kistermelőknek, miután társalapítója lett 1985-ben egy a jótékonysági koncerten a Farm Aid-nek. 1986-ban a Young segített a Bridge School-nak, egy oktatási szervezetnek, ahol súlyos verbális és testi fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkoznak. Ehhez kapcsolódóan éves támogató koncertet tartanak Bridge School Benefit koncert néven, feleségével Pegi Young (született Morton) együtt.
Youngnak három gyermeke van: fia Zeke, aki Carrie Snodgress színésznővel folytatott kapcsolatából született) és Ben, akinél bénulást diagnosztizáltak. Lánya, Amber Jean, aki mint a fiatal önmaga is epilepsziás.
Annak ellenére, hogy fiatalságát az ő kaliforniai La Honda farmján töltötte és élt Észak-Kaliforniában, megtartotta a kanadai állampolgárságát. 2006. július 14-én elnyerte az Order of Manitoba, 2009. december 30-án pedig az Order of Canada tisztviselője címet.

Kapcsolódó cikkek:

Oszd meg a cikket!

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


nyolc × 1 =Köszönjük, hogy kedveled a GitarPengeto.hu oldalt:

Melyik a kedvenc gitár márkád?
SzavazokSzavazás állása
Gitáros pólók
gitarpengeto_polo_banner