Régi idők zenekarai – Solaris 1980-1986-ig és még tovább

Az instrumentális magyar zenekar, akik megjárták az egész világot a zenéjükkel.

A zenekar 1980. február 20-án alakult, főleg iskolai ismeretségeknek köszönhetően. Cziglán István kereste meg Erdész Róbertet azzal, hogy a Pesti Műsor tehetségkutató versenyére össze kéne hozni egy zenekart.

A nevüket már akkor eldöntötték, amikor még csak ketten alkották a zenekart, Stanisław Lem sci-fi-író Solaris című könyvéről. Egyben azt is jelzi, hogy a science fiction nemcsak a zene melletti közös szenvedélyük, de amolyan tematikus keretet is jelent számukra. Concept albumaik és egyes számaik szinte kivétel nélkül science fiction ihletésűek.

A Solaris Los Angelesben 1995-ben:

A Marsbéli Krónikák instrumentális rockmuzsikát felvonultató album ebből a szempontból sem semmi. Hatalmas alkotás a nemzetközi progresszív/space/jazz rock színteret tekintve is! A zenészek átlagéletkora a felvétel idején 24 év volt.

Marsbéli Krónikák:

A Solaris hivatalosan 1986. április 7-én búcsúzott a közönségtől. A 4. korszakukkal az együttes tagjai Vincze Lilla énekesnővel kiegészülve megalapították a 80-as, 90-es évek egyik legsikeresebb rockzenekarát, a Napoleon Boulevard-t.

További érdekességek:
– 1981 tavasza egy nagy lengyelországi turnéval telt.
– 1982. március 31-én telt házas bulit hoztak össze a Budapest Sportcsarnokban, aminek egyik következménye egy prágai meghívás volt.
– A Solaris első nagylemeze, a Marsbéli krónikák Ray Bradbury klasszikus kisregényének zenei víziója. 1984 májusában jelent meg, és több mint 40 000 példányban fogyott Magyarországon, majd 1988-ban a japán KING-records megvásárolta, és a világ minden táján terjeszteni kezdte. A lemez lassan a progresszív rock klasszikus darabjává vált.
– 1990-ben megjelent a már nem létező Solaris addig kiadatlan műveit tartalmazó ‘Solaris 1990’ album.
– 1995-ben a Los Angeles-i Syn-Phonic Prog producere, Greg Walker hivatalosan is meghívta a közel kilenc éve megszűnt zenekart egy koncertre, Los Angelesbe. A Los Angeles-i Art Theatre-ben telt ház és fantasztikus lelkesedés fogadta a 80-as években íródott Solaris-számokat. A koncertet rögzítő francia Musea kiadó azonnal szerződést ajánlott a zenekarnak, a felvételek videón és CD-n történő megjelentetésére. A Solaris Live in Los Angeles 1996-ban jelent meg.
– A dupla album élő bemutatója Rio de Janeiróban volt, 1996-ban, a megjelenéssel egy időben. Ugyanitt felkérték a zenekart egy új album megalkotására. Ez lett a Nostradamus – Próféciák könyve c. lemezük.
– 1999-ben, 16 év után új stúdióalbumot készített a zenekar, Nostradamus – Próféciák Könyve címmel. Ennek első élő bemutatójára még ugyanabban az évben Washingtonban és a New York melletti betlehemi Nearfest-en került sor.
– 2000-ben elkezdték egy trilógia kiadását SOLARIS ARCHIVE címmel, ami eredeti koncertfelvételeken keresztül mutatja be az együttes pályáját. Ennek a sorozatnak eddig az első két lemeze jelent meg.
– 2001-ben Mexikóban a BajaProg vendége a Solaris: Alsó-Kaliforniában, majd Mexikóvárosban adtak önálló koncertet.
– 2004-ben Monterrey-ben önálló, dupla koncerten mutatták be a Próféciák Könyvét a mexikói közönségnek.
– Magyarországon 2006. április 23-án, 20 évvel a búcsúkoncert után adtak 3 és fél órás koncertet a Művészetek Palotájában, felölelve a Solaris pályafutásának szinte teljes zeneanyagát.
– 2007 decemberében megjelent a zenekar első DVD-je Nostradamus – Live in Mexico címmel, amely a 2004-es mexikói fellépéseik anyagát tartalmazza. A kiadványhoz CD-melléklet is tartozik.
– 2010. november 7-én pedig megjelent a zenekar 30 éves fennállása alkalmából a 15 évvel korábbi Los Angeles-i koncertjük teljes anyaga DVD-n, Live in Los Angeles címmel.
– 2013. szeptember 7-én a Művészetek Palotájában állt újra színpadra a zenekar, elindítva ezzel egy életműkoncert-sorozatot. A koncert különlegessége volt, hogy a Solaris-életmű első időszakát, az 1980-1982 közötti éveket ölelte fel. Mivel a 20 órai koncertre a jegyek már hónapokkal előre elővételben elfogytak (a meghirdetés után néhány nappal), ezért 16 órakor is játszottak.
– A koncertsorozat 2014. október 26-án folytatódott a MÜPA-ban a 30 évvel korábban megjelent Marsbéli krónikák c. lemezük apropóján. Ekkor egészében eljátszották e lemezük teljes anyagát, és ízelítőt adtak az e napon megjelent vadonatúj CD-jük, a Marsbéli krónikák II: anyagából is.
– 2015. november 15-én Marsbéli krónikák II. lemezbemutató koncert a MOM-ban.
– 2016. április 19., 23., 28.: a 2016-os Tavaszi Fesztivál programsorozatában az Erkel Színház bemutatja a Marsbéli krónikák c. balettet.

Solaris tagok:

Cziglán István – elektromos és akusztikus gitárok, szintetizátor, billentyűs effektek, ütőhangszerek
(1998. december 27-én pótolhatatlan veszteség érte a zenekart: egyik alapító tagja, gitárosa, Cziglán István váratlanul és megdöbbentően fiatalon, 39 évesen elhunyt tüdőrákban.)
Erdész Róbert – zongora, orgona, szintetizátorok, billentyűs effektek
Kollár Attila – fuvola, blockflöte, szintetizátor, billentyűs effektek, ütőhangszerek, vokál
Pócs Tamás – basszusgitár
Gömör László – dobok, ütőhangszerek, szintetizátor

valamint:

Bogdán Csaba – gitár
Kisszabó Gábor- basszusgitár
Tóth Vilmos – ütőhangszerek
Raus Ferenc – dobok és ütőhangszerek

Források:
A Rocktörténetben: https://www.youtube.com/watch?v=pEugNAbxqrc
https://hu.wikipedia.org/wiki/Solaris_(egy%C3%BCttes)


Oszd meg a cikket!

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


hat × 6 =Köszönjük, hogy kedveled a GitarPengeto.hu oldalt:
Translate in website:
Akkord fogás kereső
A add9


Thomann partnerek vagyunk
Partnereink
BAccord_LOGic_banner
Melyik a kedvenc gitár márkád?
Gitáros pólók
gitarpengeto_polo_banner
Banner csere logó
jazz-blues-gitarpengeto_banner
Gitárpengető.hu QR kód
gitarpengetohu_static_qr_code