Santo & Johnny és a steel hangzás

Ha nem tudnám a zenekar nevét, a hangzás miatt biztosan a Shadows-ra vagy a Ventures-re tippelnék.
Santo és Johnny Farina (Santo & Johnny) egy olasz-amerikai rock and roll zenei duó volt Brooklyn-ban. A legismertebb hangszeres dallamuk a “Sleep Walk”, ami a Billboard pop chart tetején landolt, amikor megjelent 1959-ben.

santo-johnny_steel_gitar

Az alábbi válogatásban 4:35-nél kezdődik.

Santo és Johnny Farina Brooklynban született. Santo 1937. október 24-én, Johnny 1941. április 30-án.
Apjukat behívták a hadseregbe, mikor ők gyermekek voltak, és a hadseregben ott állomásozott egy ideig Oklahomában, amikor meghallott a rádióban egy “steel gitáros” (más néven hawaii gitár) zenét, majd azt írta feleségének: “Szeretném, ha a fiúk megtanulnának játszani ezen a hangszeren”.
Miután apjuk visszatért a második világháborúból, a fiúk apja talált egy zenetanárt, aki adott a fiainak steel gitár leckéket. Amikor Santo tinédzser volt, képes volt arra, hogy a helyi zenei áruházban vásárolt akusztikus gitáron módosítson, amely lehetővé tette számára, hogy steel gitárként játsszon rajta.

Két éven belül Santo amatőr módon megtanulta az új Gibson hat húros steel gitár használatát tanárától, aki megtanította a Hawaii technikára. A tizennégy éves Santo dalokat komponált és megalapított egy instrumentális triót egy gitárossal és egy dobossal. Ez a trió megjelent helyi táncos rendezvényeken, egyaránt saját szerzeményekkel és néhány hawaii sztenderddel. Santo ezekből az előadásokból vett egy Fender steel gitárt, amelynek volt három nyaka, egyenként nyolc húrral. Ez lehetővé tette, hogy tovább kísérletezzen és próbálgassa a különböző beállításokat, addig-addig, hogy tetszett neki.

Amikor Johnny testvére elérte a tizenkét éves kort, elkezdett játszani szabványos elektromos gitáron, mint Santo kísérője. A testvérek hamarosan duót alapítottak és még inkább népszerűvé váltak iskolájukban, amelyet számos fellépések követtek New York-i kerületek eseményein. Majd ezután felvettek egy demó anyagot a helyi New York lemezkiadói számára.

1958-as évben Mike Dee & The Mello Tones (Santo Farina steel gitár; Johnny Farina gitáron és nagybátyjuk Mike Dee dobon) felvett egy saját szerzeményt, amelynek címe “Deep Sleep” volt. Ez a dal ihlette a következőt: “Softly, As In The Morning Sunrise” (Sigmund Romberg, 1929 szerzeménye), amelynek ugyanaz volt a akkordmenete de egyszerűbb dallam vonalat követett.

A “Deep Sleep” lett a “Sleep Walk” és 1959. szeptember során az amerikai listák tetején végzett.

A mű számos feldolgozáson átesett:
Az egyik első feldolgozások volt az Betsy Brye (Bette Anne Steele néven) 1959. év során. Santo & Johnny írt szövegeket is a “Sleep Walk”-ra, de soha nem rögzítették lírai változatban, de Betsy Brye változata tartalmazza ezeket a szövegeket.
Feldolgozott-verzióval megjelent a Shadows, Stray Cats, a Ventures, Jake Shimabukuro, Amos Garrett, Kenny Vance és a Planotones, Larry Carlton, Deftones, Chet Atkins, Danny Gatton, Leo Kottke, a Sir Douglas Quintet, Jonathan Richman, Larry Berwald, és Joe Satriani.
A Modest Mouse zenekar is szintén feldolgozta a dalt szöveggel, amelynek címe “Sleepwalkin”. Ezzel a verzióval Brian Setzer kapott Grammy-díjat a Legjobb Pop Instrumental Performance kategóriában 1998-ban.
“Sleep Walk” dalt használták 1992-ben Stephen King filmjében a Sleepwalkers-ben. A “Sleep Walk” szerepet játszik az 1995-ös Terry Gilliam tudományos-fantasztikus filmben is, a 12 majomban. A La Bamba című film végén is felcsendül, miután a főszereplő Ritchie Valens meghal.
A dal más filmekben is hallható: “Eddie and the Cruisers” és a “Hearts In Atlantis”, valamint Tim Kring “Hősök” című filmjében.
A “Sleepwalk” ihlette Fleetwood Mac zenekart alapító Peter Green szerzeményét is az Albatross című instrumentális dallamot 1968-ban.

Santo & Johnny-t 2002-ben iktatták be a Steel Guitar Hall of Fame-be.

http://www.santoandjohnny.com/
http://s3.amazonaws.com/halleonard-pagepreviews/HL_DDS_0000000000121713.png

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük