Traveling Wilburys

Traveling WilburysA Traveling Wilburys (rövidítve a Wilburys) egy egy angol-amerikai supergroup, amelynek tagjai Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbison és Tom Petty . Lásd még Tom Petty: Learning To Fly és Taxman.

A zenekarnak két lemeze jelent meg 1988-ban és 1990-ben, bár Orbison meghalt, mielőtt a második lemezt rögzítették volna.

 

1988-1990 között: George Harrison a Traveling Wilburys során rádió interjú során említette először Bob Coburnnak a Rockline rádióállomáson, 1988 februárjában. Arra a kérdésre, hogy mit terveznek csinálni, mint a Cloud Nine albumának folytatásaként, Harrison azt válaszolta: “Amit igazán szeretnék csinálni, … néhány társammal … a néhány zenét. Talán a Traveling Wilburys tagjaival szeretnék csinálni egy albumot és később mindannyian egy saját albumot újra.”

A “Wilbury” egy szleng kifejezés, amit Harrison használt először a Cloud Nine felvétele során. Utalva a meghibásodott berendezésekre, amelyek a felvétel alkalmával keletkeztek. Harrison javasolta a “The Trembling Wilburys”-t a csoport nevének, de ehelyett Lynne a “Traveling”-et, amelyet a csapat elfogadott.

A munka Bob Dylan házi stúdiójában Malibuban, Californiában kezdődött.

Tom Petty munkában való részvétele véletlen jött, mert Harrison a gitárját Petty házában hagyta és Harrison elment érte, Petty pedig visszament vele. A lemezkiadó úgy döntött, megalkották a megalkotott dal, a “Handle with Care” túl jó ahhoz, hogy kislemezként adják ki. A tagok élvezték az együtt töltött munkát annyira, hogy úgy döntöttek, létrehoznak egy teljes albumot.

Az öt férfi egy tíz napos időszak alatt rögzítette az albumot 1988. májusban, amely október 18-án jelent meg. Az albumot a házban és a kertben a Eurythmics tag Dave Stewart segítségével vették fel.

Az album kritikai és kereskedelmi siker volt, több sikeres kislemez lett és végül háromszoros platina lemez lett az Egyesült Államokban. Az albumot több díjra jelölték és elnyerte a Grammy-díjat a Legjobb Rock Előadás egy duó vagy csoport kategóriában 1989-ben.

Roy Orbison 1988. december 6-án halt meg szívrohamban. Tiszteletére a zenei videón “End of the Line” azt mutatják, ahogy Orbison gitározik egy ringató széken, mintha a csoportban játszana, majd egy rövid spot mutat egy bekeretezett képet róla. Orbison halála ellenére, a csoport többi tagja felvette a második és egyben utolsó stúdióalbumát, amelyet szándékosan a Traveling Wilburys Vol. 3. néven adtak ki. Az album 1990. október 30-án került a piacra és kisebb sikert aratott, mint az előző album.

Volume 1
“Nelson Wilbury” – George Harrison
“Otis Wilbury” – Jeff Lynne
“Lefty Wilbury” – Roy Orbison
“Charlie T. Wilbury, Jr” – Tom Petty
“Lucky Wilbury” – Bob Dylan

Volume 3
“Spike Wilbury” – George Harrison
“Clayton Wilbury” – Jeff Lynne
“Muddy Wilbury” – Tom Petty
“Boo Wilbury” – Bob Dylan
Additional Traveling Wilburys named in the 2007 collection:
“Buster Sidebury” – Jim Keltner
“Ayrton Wilbury” – Dhani Harrison

Kapcsolódó cikkek:

Oszd meg a cikket!

1 Comment - Leave a comment
  1. […] gitárosokat, most szóljon itt tőle a Learning To Fly. Kiváló zene 1991-ből. Lásd még a Traveling Wilburys zenekart […]

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


7 − = kettőKöszönjük, hogy kedveled a GitarPengeto.hu oldalt:
Translate in website:
Akkord fogás kereső
A add9


Thomann partnerek vagyunk
Partnereink
BAccord_LOGic_banner
Melyik a kedvenc gitár márkád?
Gitáros pólók
gitarpengeto_polo_banner
Banner csere logó
jazz-blues-gitarpengeto_banner
Gitárpengető.hu QR kód
gitarpengetohu_static_qr_code