Várady András

Egy magyar származású srác, aki nem azért futott be, mert külföldön él, hanem mert tehetséges: Várady András
1997. július 24-én született, magyar jazz gitáros, akinek Quincy Jones adott iránymutatást. Úgy kell tekinteni, mint egy csodagyereket, akit befolyásolt Django Reinhardt, Wes Montgomery és George Benson. Plusz már nemzetközi porondon is elődásokat ad tizenhárom éves kora óta.

Igaz Szlovákiában született, de egy magyarországi cigány család tagja. A gitározást négy éves korában kezdte az apja Bandi irányításával. 2007-ben a Várady család elköltözött Limerickbe, Írországba és két év után találkozott az ír David Lyttle dobos és producerrel, aki írt neki a YouTube-on.

andreasvarady2012

Lyttle felkarolta őt és 2010-ben kiadta Várady debütáló albumát a Questions címűt a Lyte Records gondozásában. Várady András albuma meghozta növekvő jelenlétét a YouTube-on és felkeltette figyelmét Martin Taylor és más nagy neveknek is: Louis Stewart, Tommy Emmanuel, majd Quincy Jones-nak is.

2011-ben a tizenhárom éves András elvégzte a Ronnie Scott Jazz Club-ot Londonban és történelmileg Ő lett a klub legfiatalabb szenzációja. Megjelent Guitar Player magazin címoldalán és ezután neves fesztiválokon Franciaországban, az Egyesült Királyság és a Dél-Csendes-óceáni térségben is.

 

2012-ben András meghívást kapott Claude Nobs-tól, hogy vegyen részt a Montreux Jazz Festival-on Quincy Jones Global Gumbo művében.
András ezen kívül 2012-ben végzett azonos New York-i és Los Angeles-i csoportban 2012-ben és aláírt egy szerződést Jones cégével 2013 januárjában. A Verve Records 2013. októberében rögzítette albumát.

 

http://www.andreasvarady.com/

Kapcsolódó cikkek:

Oszd meg a cikket!

2 hozzászólás - Leave a comment
  1. […] a magyar származású, roma jazz-gitáros, immár világhírű Andreas Varady. […]

  2. […] már bemutattuk egy korábbi cikkben, de szerintem nem elégszer. Legyünk büszkék és legalább egy kicsit próbáljuk utolérni a […]

Leave a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


− egy = 4Köszönjük, hogy kedveled a GitarPengeto.hu oldalt:

Melyik a kedvenc gitár márkád?
SzavazokSzavazás állása
Gitáros pólók
gitarpengeto_polo_banner