Zoller Attila legendás nemzetközi gitáros

Categories: Gitárosok
Comments: No Comments
Published on: 2017.12.29.

Cornelius Zoller Attila
Született: 1927. június 13. Visegrád
Elhunyt: 1998. január 25-én, 70 éves korában, Amerikában, Townshend-ben.

Egy Pat Metheny és Jim Hall között folytatott beszélgetésben lettem figyelmes Zoller Attila nevére, akit mint meghatározó gitárosként tartanak számot a mai napig, így utánanéztem tüzetesebben.

A videót lásd lent.

zoller_attilaKevesen tudják, hogy Visegrád, az ezeréves, 1900 lakosú település jazz-szempontból is jelentős hely: itt született Zoller Attila gitáros, akit hangszerén a műfaj szülőhazájában, Amerikában is a legkiemelkedőbbek között tartanak számon. Szülőháza a település központjában, a katolikus plébániatemplom közvetlen szomszédságában található. Földszintes, sárgára festett polgárházban ma Pizzéria működik.

Visegrád ápolja neves szülötte emlékét. A Mátyás Király Művelődési Ház és Scheili Richárd által 2006-ban alapított Zoller Attila-díjat minden év januárjában egy arra érdemes zenét tanuló diák kapja meg, az átadást követően pedig jazzkoncertet tartanak. 2009 óta a zenész születésnapjára emlékezve emlékkoncertet is rendeznek, melynek helyszíne – a díjátadóhoz hasonlóan – Zoller Attila szülőháza.

Zoller Attila Visegrádon a Fő u. 83. sz. házban született 1927. június 13-án. Édesapja Zoller József zenetanár és karmester volt, a második világháború előtt Budapesten tanított. Édesanyja Nieberl Erzsébet énekelt és zongorázott. Zoller Attila az első hegedűleckéket édesapjától kapta 1931-ben, 1936-tól trombitaleckéket vett, 14 éves korától már a visegrádi zenekarban játszott trombitásként. 17-18 éves korában érdeklődése olyan hangszer felé fordult, amely a klasszikus zenében nem tartozott a legnépszerűbbek közé, 1945-ben, a háború utolsó évében kezdett gitározni tanulni.

The Birds And The Bees:

Májustól Budapesten kezdett zenélni klubokban, kávéházakban. 1946-48 között a magyar tangóharmonika király, Tabányi Mihály zenekarában gitározott. Ezzel a zenekarral Zoller már jazz zenét is játszott. 1948 októberében megelégelte a mind nehezebbé váló hazai politikai, gazdasági és kulturális helyzetet és Ausztriába emigrált. Először báli zenekarokban zenélt. Hamarosan megismerkedik a harmonikán játszó Vera Auer-rel, vele, egy dobossal és egy zongoristával alakítja meg első jazz zenekarát. Vera Auer és Zoller Attila emberi és zenei kapcsolata mintegy hét esztendeig tartott. Az „Osztrák jazz-népszavazás 1950/51” keretében a gitárosok között Zoller Attilának ítélték az első helyet. 1953 októberétől 1954 márciusáig Frankfurt am Main-ban, a német jazzélet egyik fontos központjában dolgozik, jazz kapcsolatai bővülnek Hollandiában és Párizsban szerzett élményekkel.

1955. július 28-án Kölnben rögzítették két szólóprodukcióját, ami tovább növeli hírnevét. 1956 elején háromhetes amerikai turnén vesz részt, majd visszatérve Németországba újabb lemezfelvételek és koncertek várják. 1958-ban második, 1959-ben harmadik amerikai turnéján új barátokat szerez, új hatások érik. Ekkor enged a csábításnak és New Yorkban marad. Erről így nyilatkozik: „1959 végén vissza akartam térni Németországba, de közbejött valami, amire nem gondoltam. Megismerkedtem egy vonzó leánnyal és 1960 februárjában összeházasodtunk.” Felesége Helen Gottenberg. Pályája felfelé ívelése nem törik meg, 1964-ben egy másik magyar gitárossal, Szabó Gáborral holtversenyben lett első a világ vezető jazz lapjának (DownBeat) népszerűségi versenyén. 1966-67-ben pályája csúcsán van, a legtöbb lemezfelvételt ekkor készítik vele, a világ legjobb jazz muzsikusaival szerepel koncerteken és lemezein.

1966 novemberében, osztrák állampolgárként jöhet 18 évi távollét után ismét Magyarországra.

1967-ben Benny Goodman zenekarában játszik. Az elkövetkező években több turnén vesz részt, többek között fellép Japánban is.

25 esztendő után, 1972. június 3-án a Magyar Rádió meghívására magyar színpadon is fellép (Székesfehérváron az Alba Regia Jazzfesztiválon), majd ezt követően 1975-ben szintén (Nagykanizsa).

Zoller Attila életében jelentős szerepet játszott az oktatás. Utolsó New York-i koncertje – 1975. január 1. – után alapítja meg iskoláját, ahol az elméleti képzést neves szakemberekre bízza. Ő maga a gyakorlatban mutat új irányokat, mégpedig a kimondottan haladó tanulóknak. 1980-as években több szóló koncertet ad Európa több városában. Már Magyarországon is ismert és nagy tekintélynek örvend a jazzt ismerők körében. 1990. november 30-án a Magyar Televízió 2-es csatornája 23 perces kisfilmet mutat be „Zoller Attila Budapesten” címmel. 1995. június 9-én átveszi a New Englandi Művészeti Alapítvány Életműdíját.

Orvosai rákbetegséget állapítanak meg nála. Pár hónappal halála előtt sok barátja és tisztelője az Amerikai Gitár Múzeumban egy rendezvényt szervezett tiszteletére, amire többek között közelgő 70. születésnapja adta az alkalmat. 1997. december 5-én a Magyar Rádió Márványtermében került sor arra a koncertre, amely Zoller Attila egyik utolsó kívánsága volt. Szülőhazája közönsége előtt szeretett volna búcsúzni a koncertélettől. Másnap, l997. december 6-án a művész telt ház előtt lépett fel szülővárosában, Visegrádon. 1998. január 25-én halt meg az Egyesült Államok-beli Vermont-ban. Hamvait, utolsó kívánságának megfelelően a West River folyóba szórták.

Az említett videóban 17:24-nél beszélnek róla:

https://en.wikipedia.org/wiki/Attila_Zoller

Kapcsolódó cikkek:

Oszd meg a cikket!

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


− 2 = hatKöszönjük, hogy kedveled a GitarPengeto.hu oldalt:
Translate in website:
Akkord fogás kereső
A add9


Thomann partnerek vagyunk
Partnereink
BAccord_LOGic_banner
Melyik a kedvenc gitár márkád?
Gitáros pólók
gitarpengeto_polo_banner
Banner csere logó
jazz-blues-gitarpengeto_banner
Gitárpengető.hu QR kód
gitarpengetohu_static_qr_code