52. Montreux jazz fesztivál 2018 és a Deep Purple

Az egyik legnagyobb szabású jazz fesztivál a világon a Montreux Jazz Festival Svájcban, amelyet évente rendeznek meg július elején Montreux-ban a Genfi-tó part mentén.

2018. június 29 – 2018. július 14. Montreux

montreux 2018

Kevesen tudják, de ezen a helyen íródott a Smoke on the Water című híres dal, amikor ez a bizonyos Kaszinó leégtett és a “Füst a víz fölött” járt, akik idén is fellépnek a rendezvényen!
2018.07.04. 20:00 Auditorium Stravinski

https://www.montreuxjazzfestival.com/en/artist/deep-purple

A program:

https://www.montreuxjazzfestival.com/fr/programme

A Montreux Jazz Festival 1967-ben alakult Claude Nobs, Géo Voumard és René Langel jelentős segítségével, valamint Ahmet és Nesuhi Ertegün az Atlantic Recordstól. Claude halála után a fesztivál szervezését átadták régi barátjának és munkatársának Quincy Jonesnak.

A fesztivál elsőként a Montreux Casinoban került megrendezésre. Ez akkor még három napig tartott és szinte kizárólag jazz művészek léptek fel. Ennek a korszaknak a csúcspontja Miles Davis, Keith Jarrett, Jack DeJohnette, Bill Evans, Soft Machine, Weather Report, The Fourth Way, Nina Simone, Jan Garbarek és Ella Fitzgerald fellépése volt. 1993-tól a nagyobb Congress and Convention Centre Montreux rendezvény teremben kerül megrendezésre.

Alabama-Shakes_Montreux

Eredetileg csak tiszta jazz szerepelt a fesztiválon, viszont 1970-es évektől számos művész bemutatkozik szinte minden elképzelhető zenei stílusban, de a jazz továbbra is fontos része a fesztiválnak, de ezáltal világ zenei fesztivál vált belőle. A mai fesztivál körülbelül két hétig tart és több mint 200.000 embert vonz.

Az 1970-es évektől a fesztiválon blues, soul, rock művészek is fellépnek, például Marianne Faithfull, Led Zeppelin, Pink Floyd, Frank Zappa, a Deep Purple, Prince és még sokan mások, minden kontinensről (hangsúlyt kapott a brazil zene is). Santana 1970-ben; Van Morrison 1974-ben játszott és 1980-ban szerepelt BB King, Gary Moore, Don Ellis, Crossfire, Buddy Guy, Camarón de la Isla, Soft Machine, Chuck Berry, George Clinton és a Parlament-Funkadelic, Eric Clapton, Luther Allison, Bo Diddley, Stan Getz, Airto Moreira, Joe Henderson, Dizzy Gillespie, Oscar Peterson, Charles Mingus, Etta James, Sonny Rollins, Son House, Count Basie, Chick Corea, Herbie Hancock, Gilberto Gil, Ray Charles, James Booker, Hermeto Pascoal, Mahavishnu Orchestra, Rory Gallagher, Stevie Ray Vaughan, Elis Regina, Les McCann, Eddie Harris, Pasadena Roof Orchestra, New Order, Jaco Pastorius, Ringo Starr és az ő All Starr Band-je, Toto, André Geraissati, Korni Grupa, Jan Akkerman Joe Satriani, Status Quo, és még lehetne sorolni. Korábban bemutattuk, hogy Váradi András is zenélt azon a színpadon.

Három nemzetközi versenyt is szervez a Montreux Jazz Festival Alapítvány 2 évente: Szóló zongora, Gitár és Ének kategóriában. Minden egyes versenynek szakember zsűrije van, amelynek elnöke egy-egy világhírű zenész ítéli oda a három díjat. Ezen kívül van még egy helyi verseny, a Tremplin Lémanique, amelynek célja a jazz zenekarok bemutatása.

További információ itt: www.foundation2.ch. Az éves jelentkezési határidő április 15 szokott lenni.

www.montreuxjazz.com/
www.montreuxjazzfestival.com/en
www.montreuxjazzfestival.com/en/program
https://fr-fr.facebook.com/montreuxjazzfestival
https://www.youtube.com/user/montreuxjazzvideos
https://twitter.com/montreuxjazz
https://www.everfest.com/e/montreux-jazz-festival-switzerland-montreux-switzerland

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük