Layla című szám Jeff Beck és Jimmy Page közreműködésével

Eric Clapton több számát is bemutattuk már, nem véletlen, hogy most is előkerül egy nagyon híres szerzemény a Layla, amelynek szép története van, lásd a videó alatt. A művet Eric Clapton és Jim Gordon szerezte.

Layla
Aztán ezen a videón a With A Little Help From My Friends Joe Cockertől, a Goodnight Irene (Ronnie Lane with Everybody) is elhangzik, amely az A.R.M.S. Koncerten volt hallható 1983.08.12-én. Az ARMS egyébként egy jótékonysági koncert volt, amely a szklerózis multiplex kutatás elősegítése céljából jött létre 1983-ban. Közreműködők többek közt Jeff Beck és Jimmy Page.

A dal akusztikus változata 1993-ban Grammy-díjat nyert a Legjobb rock dal kategóriában.

A Layla című dal a perzsa irodalom klasszikus költőjének (Nizami Ganjavi) Layla és Majnun története ihlette, amelynek egy példányát Ian Dallas adta oda Claptonnak. A könyv Claptonra mélyen hatott, amelyben volt egy mese egy fiatal férfiről, aki reménytelenül szerelembe esett egy gyönyörű, elérhetetlen nőbe és aki megőrült, mert nem tudta elvenni. Az önéletrajzában Clapton elmondja, Ian Dallas azt elmondta neki, hogy a mese Layla és Manjun romantikus perzsa szerelmi története, amelyben egy fiatalember Manjun szenvedélyesen szereti a szép Laylat, de az apja megtiltja, hogy feleségül vegye, de megőrül a vágytól. A dalt Clapton viszonzatlan szerelme is ihlette Pattie Boyd iránt, aki barátja, George Harrison felesége volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük