Gitár nyak és húrmagasság beállítása

A gitár nyak, húrlábak, húrnyereg, húrvezetők, pick-up-ok beállítása nagyon bonyolult művelet, elsősorban szakemberre bízzuk a beállításokat.

Ha rendelkezünk nagyon jó szerszámokkal, belefoghatunk, egyébként lehet, hogy többet rontunk a helyzeten, mint javítanánk.

 • Nézzük át az elnevezéseket a gitár felépítése cikkünkben, hogy pontos fogalmaink legyenek az alábbiakban.
 • Járjuk körül az ajánlott szerszámokat és hogy nekünk mi van ezekből otthon.

ITT TUDOD MEGVENNI JÓ ÁRON!

További ajánlataink:

 • Az állítási lehetőségek, szerszámok szövegben és képekben a következőkben:

 

nut_feeler_Gauges_guardnut-repair-kitfeeler-gaugesfeeler-gauges2
1th-12th_gaugefeeler_gauges_2imbuszguitar-string-wrappinghow-to-string-a-guitar

Nyaknál lévő húrvezető nyereg magassága:

Mérjük meg a fogólap (nem a bound!) és a húr alja közötti távolságot. Ideális esetben ilyen értékeket kapunk az első fekvésben a különböző húroknál.

 • 1. és 2. húrnál: 0,052″= 1,3208 mm
 • 3. és 4. húrnál: 0,054″ = 1,3716
 • 5. és 6. húrnál: 0,056″ = 1,4224

Ez azt jelenti, hogy az első bound teteje és a húr között mért távolság kb. 0,45-0,5 mm kell legyen. Ennek állításához igazán speciális szerszám kell, annak érdekében, nehogy szélesre reszeljük és nehogy túl mélyre. Ez utóbbira találták ki a fogólapra helyezhető, pontos magasságot “felügyelő” lapot. Az egyik képen az is megfigyelhető, hogyha lenyomjuk a második érintőnél a húrt, akkor azt ne emelje meg az első fekvésben található bound.

 

Természetesen lehet oka a magasabb húrvezetőnek, például slide gitár játék technikánál. Erre jó capo-at lehet találni bizonyos üzletek kínálatában, egy példát találtok az alábbi képek között is.

nuts_Bleached_White_Bonenutnut-feeler_gaugesnut-slot
1th_checkingnutheight1th_checkingnutnut-slide-playing

ITT TUDOD MEGVENNI JÓ ÁRON!

Nyak beállítása:

Ezt kezdjük a gitár hangolásával! Ezt követően fektesd le a gitárodat vízszintesen. Fogd le a legvastagabb húrt az első és a tizenkettedik érintőnél (egyszerre), akkor a húr és az érintők között egy hajszálnyi, leheletnyi távolság. Az első fekvéshez helyezhetünk egy capot is, ami azt leszorítja az első érintőnél és így a húrt csak az utolsó érintőnél kell lefognunk:

 • a húrmagasság 0,25 mm kell legyen a 8. érintőnél, tehát az érintő és a húr közötti távolság.

Ne dőljön el a gitárod, használj MINDIG gitár tartót, amit ITT TUDSZ MEGVENNI JÓ ÁRON!

Ha felfekszik a húr a bundokra az is hiba, de ha túl nagy a távolság, az is. Úgy kell beállítani, hogy éppen ne érintkezzen a húr az érintőkkel a fenti lefogási módnál. A gitár nyaka optimális esetben nem egyenes, hanem enyhén homorú. Ha felfekszik a húr az érintőkre, akkor homorítani kell a nyak ívét, ha messze van tőle, akkor ki kell engedni a homorúságából. Ezt a nyakfeszítő pálca állításával lehet megtenni.

A nyakfeszítő pálca egy menettel ellátott acélrúd, mely a nyakon megy keresztül és összehúzásával vagy kiengedésével a nyak ívét lehet szabályozni.

Ha ez a távolság nagyobb 0,25 mm-nél akkor a gitár feje felől nézve az imbusz-kulcsot jobbra kell tekernünk, hogy a nyakon feszítsünk.

Ha a mért távolság 0,25 mm alatt van, akkor lazítani kell a pálca feszítésén, tehát balra kell fordítani az imbuszt. Mindig csak legfeljebb egy negyed fordulatot fordítsunk, utána ellenőrizzük ismét a 8. érintőnél a húr és az érintő közötti távolságot. Minden állítás után mérünk.

Ha hiába tekerjük teljesen ki a a pálca feszítést, és ennek ellenére továbbra sincs meg a kellő távolság a 8. érintő és a húr között, akkor a pálca nem működik. Ekkor befognak zörögni az érintők, a gitár játszhatatlan. Ez, ha megéri a gitárra fordítani, nyakcserét, vagy annak javítását igényli. A feszítőpálca állítható vége a nyak valamelyik végén (általában a fej felől) található, néha egy műanyag lapocskával eltakarva. Csavarozd le ezt a takarólemezt, és a gitárhoz mellékelt vagy a szerszámosládából elővarázsolt kulccsal végezd el a beállítást!

Ha jobbra tekered a csavart, akkor homorítasz a nyakon, ha balra tekered, akkor kiengedsz belőle. Tehát: ha felfeküdt a húr, akkor jobbra, ha túl messze volt, akkor balra kell forgatnod. Egyszerre maximum nyolcad fordulatot állíts csak a rúdon, azt is csak lassan és óvatosan! Utána várj néhány percet, hogy a nyaknak legyen ideje a meghajláshoz! Ellenőrizd a távolságot az előbbi módszerrel! Egy nap legfeljebb negyed fordulatot változtass csak a nyakon! Ha ennél nagyon állításra lenne szükség, akkor folytasd a műveletet egy nappal később! Ellenkező esetben a gitárod épségét kockáztatod!

Húrlábnál lévő híd (húrvezető) nyereg magasságának állítása:

A húrtartó nyerget bizonyos esetekben egy imbusz-kulccsal lehet állítani, amit a gitárhoz adnak. húronként két-két csavarral lehet megemelni vagy süllyeszteni a húrokat. Minden húrt állíts be úgy, hogy ne, vagy csak annyira zörögjön, amennyire elviseled, de még kényelmes a játék! Ha neked is két csavarral kell emelni a nyergeket, akkor mindig csak kicsit emelj a csavaron, és állítsd utána a párját is, hogy vízszintes maradjon a nyereg! Javasolt meglazított húrokkal állítani a csavaron, mert a feszített húrok kikezdik a menetet és utána lötyögni fog az egész húrnyereg!

hurlab2hurlabfeelerbridge-heightwilkinson-tremolo

A húrmagasságnál alapesetben miután a korrekt magasságot beállították a hídnál/húrlábnál, utána az oktávnál meg szoktál mérni a húrok alja és a bund teteje közti távolságot:

 • aminek a mély húrnál 3-4/32” (2.38-3.17 mm) szokott lenni,
 • míg a vékony húrnál 2-3/32” (1.58-2.38 mm).

Tehát a legvastagabb húr és a 12. érintő közti távolság kb. 2,5 mm.

Ennél a beállításnál akkor zörög, ha nagyon erősen pendítjük meg a húrokat. Enyhe vagy normál erejű pengetésnél nem. Egyes szakirodalmak szerint mindenki állítsa be úgy, ahogy neki megfelelő. Látható, hogy itt precíz mérésről van szó, mivel fél mm eltérés már jelentős lehet.

Esetleg kipróbálhatjuk más beállítással is a húrmagasságot, például a 17. érintőnél mérve:

 • a legvastagabb húr és a 17. érintő között 4/64″ = 1,6 mm, illetve
 • a legvékonyabb húr és a 17. érintő között 3/64″ = 1,2 mm.

Nyeregállításnál igencsak elhangolódik a hangszer, alapos hangolásra van szükség. A gitár zörgését nemcsak a nyak, hanem a húrok minősége is befolyásolja. Minél lágyabb egy húr, annál zörgősebb. Tudni kell még, hogyha túl alacsonyan vannak a húrok a húrok hamar elhalkulnak, tehát nem lesznek hosszan kitarthatók a hangok, ekkor egy kicsit emelni kell.

Ha nagy árkok vannak az érintőkben, akkor elképzelhető, hogy bound cserére lesz szükség.

Oktáv beállítása – a nyergek helyzete:

hurvezeto-nyereghow-to-set-intonation-on-electric-guitarwilkinson-bridge

Ha lefogod a gitárod bármely húrját a 12. érintőnél, ugyanazt a hangot kell hallanod, mint ha üveghangot képeznél (nem fogod le a húrt, csak hozzáérinted az ujjad, és pengetés után elengeded) a 12. húrnál. Ha változtattál a nyak ívén, akkor húr hossza is változott, így valószínűleg nem oktávpontos a hangszered. Ha ez így van, akkor be kell állítani. A híd végén, a húr irányával párhuzamos csavarral lehet ezt elvégezni, méghozzá ezt is húronként külön-külön.Az ellenőrzést számítógéppel vagy elektronikus hangolóval is csinálhatod. Ha az oktávnál túl magas a hang, akkor a húr túl rövid, ha mélyebb, akkor a húr túl hosszú.

A húrokat ITT TUDOD MEGVENNI JÓ ÁRON!

A végén ellenőrizd és szükség esetén korrigáld a hangolást!

Kiegészítésnek, hogyan hurkoljuk a húrokat:

hur_hurkolas

1-es variáció hurkolással:

2-es variáció rövid visszahajtással:

Érdekelhetnek még:
Használj hangoló automatát
Ajándék ötletek gitárosoknak
Mikrotonális gitár
Érintő nélküli gitár
New York-i metró gitárosa
Lézer gitár
Hangolás típusok

21 comments on “Gitár nyak és húrmagasság beállítása

 1. Hellohello,

  Mai nappal hozta a futár az új ibanez GA35TCE-DVS gitárt. Mindenszép és szuper, de az A húr 1-2-3-as bundoknál eléggé zörög. Plusz a G húr 2-es bundnál. Máshol semmi baja. Én a felső nyeregre gondoltam, hogy túlságosan mélyre lett reszelve. Előforul ilyesmi?
  Köszi!
  Peti

  • Szia Peti!

   Az ajánlások szerint van egy sztenderd magassága a nyaknál lévő húrvezetőnek, ahogy a cikkben is olvasható. Ha csak az első 3 bundnál tapasztalod, az én véleményem szerint nem akkora probléma, egy jól beállított nyakú elektromos gitár húrja elvisel egy kis zörgést, bármely fekvést tekintve. Pl. az enyém is, frissen és profin beállított nyak után is ad némi rezonáló hangot. A hang kitartásra nincs számottevő hatása, bár elhiszem, hogy zavaró.

   Üdv: Gp.

 2. Remek cikk! A pálca beállításnál külön értékelendő, hogy jelzi, honnan állunk a gityóhoz.
  Viszont ez a két egymást követő mondat nem üti egymást?
  “Ha jobbra tekered a csavart, akkor homorítasz a nyakon, ha balra tekered, akkor kiengedsz belőle. Tehát: ha felfeküdt a húr, akkor jobbra, ha túl messze volt, akkor balra kell forgatnod.”

 3. Pingback: Segítünk ajándékozni - GitárPengető.hu

 4. Pingback: Hogyan válasszunk magunknak megfelelő gitárt? (15 tudományos tényező) - GitárPengető.hu

 5. Lásd 2016.01.09. – 15:44-kor József-nek írt kommentemet, ahol szintén ezt a nyak állítást elemeztük:
  “Az említett csavar a nyak alsó részének emelésére/süllyesztésére való, ami nem a húrhoz való közelséget, hanem nyak a vízszintes síkját befolyásolja (fektetett gitár esetén), ahogyan ezt az alábbi videó is alátámasztja:
  https://www.youtube.com/watch?v=7ekS4KBMpVY

 6. Kedves Gitár mester ! nemrég szereztem egy hohner l75 professional – t
  eleinte nem zörgött be sehol de most 2 hét után kb kijött egy problem ..még pedig h a az oktáv után számított 5 . dik bundon a vékony É huron bezörög a hang …ezt meik beállítás korigálja ? a húrmagasság az oylan h inkább még lejebb állítanám szivem szerint ..közbe megnéztem a a nyak homuruságát …lefogtam az első és 12 .dik bundon ami azt muttatta ki h egy picit kellene feszíteni a nyakon … de nemtudom h az említett problémához ennek lenne e köze …van nyakdőlésszög állító is Üdv : TB

  • Kedves Tibor!
   Nyakdőlésszög állítás biztosan nincs, de a hídnál (húrvezető nyereg)-nél lehet kicsit emelni, viszont lazított húrokkal, hogy a menetet ne egye meg a csavar. Azt a saját Les Paul gitáromnál is tapasztalom, hogy pici zörgés belefér, a lényeg hogy ne halkuljon el a rezgő húr.
   Üdv: Nándor

 7. Az MSA gyártmányú (Ovationre hasonlító, domború hátú) elektroakusztikus gitáromon szeretném lejjebb vinni a húrokat. Szerinted a húrlábon lévő nyereg vájatain reszelhetek?
  Köszi

  • Kedves Daddy!
   A húrtartó nyereg egészét érdemes állítani, alul megreszelni. A húrok egyenként való aláreszelése nehézkes és bizonytalan kimenetű eredményt hoz. A javasolt esetben minden húr egyenletesen süllyed az általad kívánt mértékben.
   Üdv: Nándor

 8. Helló Gitárpengető!

  Abban az esetben ha nem imbuszkulccsal állítható a merevítőpálca, hanem anya van a pálca végén, milyen praktikát javasolnátok? Nem igazán lehet hozzá férni szerszámmal…
  Üdv,
  Gyula

 9. Nagyon szuper kis cikk nekem a felső nyereg beállításához való számértékek voltak fontosak! Köszönet érte 🙂

  Ui.: akusztikus gitárnál is ezek az értékek szerepelnek?

 10. Üdv András !
  Az lenne a kérdésem, hogy az én gitáromon (Hohner ST Speciál) hátul a nyakrögzítő lemezen is van egy furat, amiben egy 4-es imbrus kulcsal lehet állítani. Mire szolgál ez az állítási lehetőség???- Egyébként a nyakmerevitést a gitárfejnél az elmondottak szerint a merevítő pácával lehet állítani.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv: József.

   • Kedves Nándor !
    Nagyon köszönöm a szakmai felvilágosítást. Még jó, hogy nem állítgattam el, hiszen a húr attól nem került volna közelebb az érintőkhöz.
    További szép estét kívánok.
    Üdvözlettel:
    József.

 11. Kedves András!
  Köszönöm az észrevételt! Az ellentmondás abból adódik, hogy nem ellenőrzésnek jó a 17. érintőnél lévő érték, hanem más beállítással is próbálkozhatunk, ami ez esetben a 17. érintőnél leírt magasság. A leírásban javításra került.
  Üdv: Nándor

 12. Üdv!
  Nagyon hasznos a cikk!
  Egy elírásra viszont felhívnám a figyelmet.
  A húrmagasság állításnál az egyik bekezdés szerint az oktávnál : 2.38-3.17 stb
  A másik bekezdésben..
  A 17.ben 1.60 stb
  A kettő ugyebár ellentmondásba ütközik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük