Stevie Ray Vaughan

Stevie Ray Vaughan (született 1954. október 3-án a dallasi Texasban – elhunyt 1990. augusztus 27-én East Troy, Wisconsin-ban) amerikai zenész, zeneszerző, blues gitárvirtuóz és énekes. Gyakran emlegetik nevének rövidítésével: SRV.
Vaughan által újjáéledt a blues-rock műfaj és előkészítette az utat sok más művész számára. Vaughan alapító tagja és vezetője a Double Trouble amerikai blues-rock bandának. A dobos Chris Layton, a basszusgitáros Tommy Shannon és Vaughan robbantotta ki a blues megújulását az 1980-as években.

 


Stevie 7 évesen kezdett gitározni és nem sokkal később több zenekarban is játszani kezdett és esetenként zenélt helyi éjszakai klubokban is. 17 évesen kimaradt a középiskolából és elköltözött a texasi Austin nevű városba, hogy folytassa zenei pályafutását. Csatlakozott csoportok, mint a Krackerjack, a Nightcrawlers, és a Cobras formációkhoz. 1977-ben megalakította a Triple Threat Revue zenekart, amely rendszeresen fellépett Austin város környékén és végül megalakult a hírek Double Trouble.

1982-ben Vaughan és a Double Trouble fellépett a Montreux-i Jazz Fesztiválon Svájcban, ahol David Bowie és Jackson Browne felfigyelt rá. Bowie felkérte Vaughant, hogy játsszon az akkor készülő Let’s Dance című stúdióalbumán, amiként plusz cserébe Browne felajánlotta a zenekarnak a saját Los Angelesi stúdiójának ingyenes használatát egy albumra.
A 1983 márciusában, a veterán zenei producer John Hammond közreműködésével az Epic Records-nál Vaughan és a Double Trouble aláírta a szerződést és megjelent 3 hónappal később debütáló albumuk, a Texas Flood, amelyet egy sikeres turné követett. Amely után több albumuk is megjelent: Couldn’t Stand the Weather (1984) és a Soul to Soul (1985). Bár karrierje rendben volt, Vaughan be kellett jelentkezzen egy rehabilitációs kórházba – az atlantai Georgia-ba – hogy kokain- és alkoholfüggőségét kezeltesse, amely után folytatta karrierjét.
1989 júniusában megjelent az In Step című albumuk, amely szerzett nekik egy Grammy-díjat, a legjobb kortárs blues előadó kategóriában. Gitár játéka hatalmas kritikai elismerést kapott, az általa használt pentaton blues skála használata kapcsán.

Vaughan egyedülállóan eklektikus stílusát a különböző erős zenei műfajokból szerezte. Hatással voltak rá a blues zenészek köztük Albert King, Freddie King, Otis Rush és Muddy Waters, valamint a rock-gitáros Jimi Hendrix és Lonnie Mack.

Életét egy helikopter balesetet követően veszítette el.

 

Hogy is játsza a Little Winget:

 

2003-ban rangsorolt ​​hetedik a Rolling Stone listáján “100 Greatest gitárosok” és a 12-es szám a 2011-es módosított listát. Posztumuszként bekerült a Blues Hall of Fame listájára 2000-ben. 1993-ban pedig egy emlékmű szobrot is emeltek az ő tiszteletére az austini Auditorium Shores parkban. Vaughan széles körben tekintik az egyik legnagyobb zenésznek, aki Texas államban született.

 

http://www.discogs.com/artist/137225-Stevie-Ray-Vaughan

http://www.allmusic.com/artist/stevie-ray-vaughan-mn0000625739/discography

http://www.srvofficial.com/

https://www.facebook.com/stevierayvaughan

 

6 hozzászólás - Leave a comment
  1. […] Stevie Ray Vaughan: […]

  2. […] itt kezdődik a zene. Ez a szám az a Sweet Home Chicago, amit Stevie Ray Vaughan utoljára játszott, mielőtt egy helikopterre szerencsétlenül járt. Rá emlékeznek a […]

  3. […] hogyan is játszott SRV, tehát Stevie Ray Vaughan olyan egyedi módon. A lényege, hogy játssz mind a hat húron váltakozó fel-le mozdulatokkal […]

  4. […] jó zene SRV-től, mind az alapot, mind a szólót […]

  5. […] SRV-től egy jól ismert szerzemény! A Pride and Joy egy blues-rock dal Stevie Ray Vaughan-tól és a háttérben a Double Trouble-tól. Ez eredetileg az 1983 -ban megjelent Texas Flood című albumon hallható. A Pride and Joy, Vaughan első kislemezén is megjelent és az egyik legismertebb dallá vált. Ezt a dalt többnyire az élő repertoár során játszotta, mielőtt rögzítette. A Double Trouble dobosa, Chris Layton szerint, Vaughan ezt egy új barátnője számára írta abban az időben. A hölggyel való későbbi küzdelmet az I’m Cryin című számban fogalmazta meg.   […]

  6. quoted on Texas food « GitárPengető.hu szerint:

    […] kíváncsi vagy, hogyan kell csinálni azokat a Stevie Ray Vaughan féle több húros hajlításokat, amelyeket SRV játszik a Texas Flood című számban, hallgasd, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


egy + 1 =