MIDI hang készítés, vagyis hogyan komponálhatsz gitárral

Ebben a cikkben választ kapunk arra, hogy miért érdemes kissé átalakítani gitárunkat, hogy annak hangját még sokrétűbben felhasználhassuk.

midi_usb_pianomidi-elod-roland-gr-500A zongoristáknál régóta köztudott, hogy léteznek MIDI képes pianók, sőt tudjuk, hogy a Roland réges-rég készített már gitár szintetizátor képes effekteket, mint például a képen látható korabeli GR-500-as típust. Ami eddig csak a zongoristáknak volt lehetőség, immár a gitárosok is megtapasztalhatják a sokféle hangszín lehetőségét és a komponálásban való segítséget, amit ezek az eszközök nyújtani tudnak. Kipróbálhatunk különféle hangszereléseket egy adott dalra, vagy vonós szólamokat írhatunk gitáron, vagy kidolgozhatunk egy fúvós háttér kíséretet.

A mai MIDI felhasználása sokrétű hangmodulok, samplerek megszólaltatását teszi lehetővé, akár minden egyes húrhoz két hangszínt tudtunk rendelni és akár a pengetésünk erősségével tudtuk változtatni a két hangszín arányát, vagy a gitár nyakának alsó és felső régiójához különböző hangszíneket rendelhetünk, ilyet megoldásokat láthatunk a pianóknál is, de akár háromféle pengetési tartományt állíthatunk be a húrláb és a nyak-testtel való találkozási pontja között, és attól függően melyik tartományban pengetjük a húrokat, más-más szinti hangszínt szólaltathatunk meg.

Nézzük mire van szükség ahhoz, hogy MIDI képessé tegyük gitárunkat:

  • Annak érdekében, hogy a gitár hangmagassága átalakításra digitális jelekké legyen alakítva, szükség van egy speciális hangszedőre az összes húr jelét külön-külön továbbítja egy szin­te­ti­zá­tor agy, vagy gitár-MIDI interfész felé.
  • Ahhoz, hogy a gitár hangját MIDI jellé alakítsuk, szükség van még egy gitár-MIDI interfészre is.

A speciális MIDI hangszedő:

midipickup-roland-gk3-lespaul

midi-pickup-fishman-tripleplaymidi-pickup-axon_aix101midi-pickup-gk-2a

 .
.
.
Különbség a hagyományos hangszedőkhöz képest:
Sima mágneses hangszedők, minden egyes húrra egy-egy humbucker hangszedőt tartalmaznak. A MIDI hangszedő esetén a mágnesekben és az impedanciában van különbség egy hagyományos gitár hangszedőhöz képest.

MIDI hangszedők például:
Fishman Triple Play MIDI, Roland GK-1, GK-2, GK-3, YAMAHA B1D/G50, YAMAHA G-1D, AXON PU 100, AXON AIX-101

MIDI gitár:

midi-gitarNem fogtok meglepődni, de nem csak a gitár átalakítására van lehetőség, hanem komplett ilyen típusú gitár vásárlására is. Nézzünk körül. Néhány típus a teljesség igénye nélkül: You Rock Guitar YRG-1000, Yamaha EZ-EG, Ibanez Midi Synthesizer, Yamaha EZ-AG MIDI, CASIO MG-500 MIDI Guitar

Gitár-MIDI interfész:

Roland gp-10s

gp10_connectgp10_back

 

 

 

Amit ezek a MIDI interfészek tudnak:

  • USB audio/MIDI interfész a többsávos hangfelvétel érdekében (akár minden húrt külön sávra vehetünk fel), valamint gitár-MIDI átalakító a GK-hangszedő segítségével. Lásd példaként: GP-10S Gitár processzor
  • Van rajta USB port is a számítógépes csatlakozáshoz, tehát minden, amire csak szükség lehet.
  • Megfelelően érzékeli a rendszer a hangnyújtást, sőt a (legato) játékmódot is.

 


Oszd meg a cikket!

1 Comment - Leave a comment
  1. […] gitárokról pedig már az előző cikkben beszéltünk, nekik is van […]

Leave a comment

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


5 − négy =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>Translate in website:
Köszönjük szépen, ha megosztod a cikket és hozzászólsz:
Köszönjük, hogy kedveled a GitarPengeto.hu oldalt:
Melyik a kedvenc gitár márkád?
Pelikan
Akkord fogás kereső
A add9


Partnereink
BAccord_LOGic_banner
Az ebay.de ajánlatai
Gitáros pólók
gitarpengeto_polo_banner
Kövesd a GitárPengető.hu-t
FacebookGooglePlusRSS
Az Amazon.de ajánlatai:
Banner csere logó
jazz-blues-gitarpengeto_banner
Gitárpengető.hu QR kód
gitarpengetohu_static_qr_code