Srí Lanka hangjai

  Utazási lehetőség híján, így 2020 év vége felé, látogassunk el ilyen módon Srí Lankára, amely videóban a helyi zajokból teljesedik ki leginkább a hely hangulata.

  Nézzük meg milyen hangszerek uralják ezt a vidéket:

  • Gatabera – Ez egy hosszú, kétfejű dob, középen kidudorodással, a játékos derekán viselve.
  • Yak-bera – Ez egy kétfejű dob, hengeres fakerettel.
  • Dawula – Ez egy hordó alakú dob.
  • Thammattama – Ez egy lapos, két felületű dob. A dobos botokkal üti meg a dobot a tetején lévő két felületen, ellentétben a többi hagyományos Srí Lanka-i dobbal, amelyeket a hangszer oldalainak ütésével hoznak hangzásba.
  • Udekki – Ez egy kis kétfejű, homokóra alakú kézidob, a dalok kíséretére.
  • Rabana – egy lapos, kör alakú dob, és többféle méretben kapható. A legnagyobbat a játékhoz a padlóra kell helyezni – Ezt általában több ember (általában a nők) ülik körbe a hangszert és két kézzel ütik.
  • Thalampata – Fém ütőhangszerek, amelyek szinte mindig cintányérokból és két kis cintányérból állnak, amelyeket egy húr köt össze.
  • Horanawa – Egy oboa-szerű hangszer, amelyeken hagyományos szertartások alkalmával játszanak a buddhista templomokban az ütőhangszerek és a tánc kíséretében.
  • Hakgediya – Egy kagylóhéj, amelyen az előadó játszik (fújva).
  • Flutes – A fémből készült fuvolák, amely például ezüst vagy a réz. Ezekkel kísérik a Kandyan Dances műfajt, amíg a nádfuvola zenéje az ördögtánc közben zengik az éneküket.
  • Sitar
  • További hangszereket ebben a cikkben találsz.

  (olvasd tovább…)

   Kansas, mint állam és mint zenekar

   Ezt a nótát abszolút a gitár leckék közé sorolom, mert szerintem ezt egyszerűen muszáj megtanulni, legalábbis én szívesen hallgatnám a “reszelős” gitár dalok mellett.

   Nem utolsósorban a más hangszerek jelenléte igencsak – jó értelemben – hátborzongatóvá teszi az egészet. Másrészt új lehetőségeket nyit a gitáros – hegedűs barátságokban.
   Kérem, hogy próbálkozzatok Kansassal gitáron!

   Tudom, hogy az ujjal pengetés nem könnyű, de aki kicsit gyakorlott, akár most nekifoghat ennek a nótának is. Aki viszont nem annyira gyakorlott vagy szinte egyáltalán nem tudja hogy fogjon neki, annak azért adunk segítséget ebben a cikkben!

   Kansas – Dust in the Wind:

    

   (olvasd tovább…)

    Dalol az aszfalt út Japánban

    Sok érdekesség van a világban, Japán a megkérdőjelezhetetlen győztes ebben, amikor a szokatlan találmányokról van szó. Ilyen amikor dalol az út is.

    Te is hallhattad már autóval megfelelő sebességgel közúton vagy autópályán haladva, amikor a különböző típusú aszfalt típusok más-más hangot adnak ki, mikor haladunk rajta. A tapasztalatlan autósok először persze inkább gyanakodnak a futómű hibájára, amikor hirtelen zaj jön az autóba, ahogy ráfutnak egy érdesebb aszfalt felületre, ráadásul az autó érezhetően finoman rezegni kezd a korábbi siklás helyett. Pont ezt a jelenséget használták ki elmés szakemberek, amikor megfelelő távolságokra bemarásokat készítettek az út felületére, ezzel különböző rezgéseket keltenek a ráfutó autóban.

    A Melody Road lehetővé teszi, hogy az autó eljátsszon egy egyszerű dallamot, ami az úton mesterséges módon létrehozott “gerincekből” származik az út felszínén. Az úttesten a jelölések gyakoriságának növelése nagyobb hangmagasságot eredményez.

    (olvasd tovább…)

     Zenei utazás Londonba

     Londont mindenki látni szeretné, vagy aki már járt ott, sokat mesél az itthon látott különbségekről és azokról, ami a londoni élményeihez tartozik. Tegyünk zenei utazást Londonba és tekintsünk úgy rá, mint a zenészek szülővárosára.

     Nézzünk meg New York-i utazásunk után, mi-mindent tartogat ez a város, főként zeneileg számunkra. A zenei élet már csak azért is színes, mivel London 8,6 millió lakosából 3,2 millió külföldön született. Ezzel éppen most elég sokan foglalkoznak Európa szerte.
     Most itt nálunk olvashattok a város zenei helyszíneiről és ha tényleg utazni szeretnétek további hasznos információkat is megtaláltok a cikk alsó részén.

     LONDON-ról általánosságban:
     Budapesthez képest London tengerszint feletti magassága 291 méterrel lentebb van. Budapest 315 méterre, London 24 méterre van a tengerszint felett. Területe viszont majdnem pontosan háromszor akkora, mint Budapestnek. (525,14-1579) A lakosságát tekintve 8.416.535 fő a bp-i 1.744.665 fővel szemben, tehát 4-szer annyi, így nagyobb a népsűrűség. A Budapesten megfigyelhető dugók értelemszerűen fokozottan igazak lehetnének ott, de láthatjuk, egy sokkal jobban megtervezett és kivitelezett úthálózatról beszélhetünk, emellett egy sokkal jobban szervezett közlekedésről, plusz rengeteg körforgalomról, ami betudható annak is, hogy bal oldali közlekedés van. (Bal oldalon a sárga rendszámos autók, jobb oldalon a fehér rendszámos autók közlekednek! Természetesen ez vicc, mert az angol autóknak nem egyszínű a rendszámtáblájuk elől és hátul.) Illetve szerencsére azt is észrevehetjük, a saját biztonságunk érdekében, hogy az aszfaltra forgalmasabb helyeken felfestik a LOOK RIGHT -> feliratot. (Ahogy tanultuk az anyukánktól, ott tanuljuk meg újra: először jobbra nézzünk, aztán balra!)

     (olvasd tovább…)

      Zenei utazás New Yorkba

      Kezdjük meg zenei utazásunkat. Ebben a cikkben olvashattok New York város zenei helyszíneiről.

      Bizonyára sokunk vágyódik (vissza) az amerikai földrészre és azon belül is elsőként New Yorkba (becenevei: NY, NYC, The Empire State, The Big Apple). Ezt a várost, és a számtalan filmből ismert helyszínt testközelből is szeretnénk látni, ámuljunk és bámuljunk.
      Nem véletlen, hogy 26 720 fő/km² a népsűrűség, hiszen 8 405 837 fő él a 785,6 km²-es szárazföldi területen:
      Ha tényleg utazni szeretnétek további hasznos információkat is megtaláltok a cikk alsó részén.

      • Manhattan (részei: Downtown, Midtown, Uptown) részletesen lentebb
      • Staten Island és
      • Long Island (Brooklyn és Queens kerületek)
      • és számos kisebb szigeten, ill. a szárazföldön (Bronx)

      Manhattan részei délről indulva:

      Financial district
      TriBeCa, Chinatown
      SoHo, Little Italy, Lower East Side
      (West Village), Greenwich Village, East Village
      Chelsea, Gramercy, Stuyvesant Town
      (Hell’s Kitchen), Garment District, Murray Hill,
      Midtown West, Times Square, Midtown East
      Upper West Side, Central Park, Upper East Side
      Mornigside Heights, Harlem, East Harlem
      Washington Heights
      Inwood

      Az útra készülődéshez a cikk alján bőven van információ, kérlek olvasd el!

      Megérkezve New Yorkba akár a JFK, akár a La Guardia repülőtérre máris érezzük, hogy itt valami egészen más és ezt majd a későbbiekben még tetőzi az 5. sugárút mentén való séta és az egész város zsongása, ráadásul a Central Park sem csak egy egyszerű park, hiszen nagyon gondosan megtervezték. Plusz mindenképpen érdemes megkóstolni a hazai ízeket a park közelében lévő Magyar Cukrászdában (Hungarian Pastry Shop), ahol találkozhatsz magyar feliratokkal, de magyar tulajdonossal már nem. Az is érdekes, ahogyan a melegebb időszakokban a levegő hihetetlenül párás, az ember bőrén állandóan jelen lévő vízréteg jelenik meg, amely mégsem kellemetlen, annál inkább a metró hűvös klímája.
      A város ezen kívül rendkívül sok színes zenei helyszínt rejt, amelyet szeretnénk az alábbiakban bemutatni. Látogassunk meg koncerttermeket és szabadtéri helyszíneket vagy csak menjünk le a metróba, ahogy korábbi cikkeinkben tettük és lássunk, vagyis hallgassunk csodát. Álljunk meg egy pár percre meghallgatni az utcazenészeket, ahogy itthon is tennénk.

      (olvasd tovább…)

       Utazás előtti ellenőrző lista

       A teljesség igénye nélkül, de hasznos ellenőrző lista utazáshoz és utazás előtt.

       Gondoskodás a háziállatokról és a növényekről
       Lakáskulcs
       Esedékes számlák rendezése
       Víz és gáz elzárása
       Ablakok, ajtók és redőnyök bezárása (adott esetben időzített kapcsolóval)
       Elektromos készülékek (TV, rádió, számítógép, kávéfőző, tűzhely, vasaló, antenna) kihúzása a konnektorból
       Fűtés, világítás kikapcsolása

       .

       Ajánlott védőoltásoknak utánanézni
       Repülőjegyet nyomtatni, esetleg még szükséges adatokat feltölteni a repülőjegy kiadó honlapján. Európán kívül APIS információk
       Indulás előtt a repülő indulási idejét ellenőrizni
       Útlevél
       Nemzetközi jogsit kiváltani a magyar okmányirodában
       Biztosítást kötni
       Ajándék, ha vendégségbe mész
       Vámáru nyilatkozatnak utánanézni
       Készítsen másolatot útleveléről. Elveszítéskor pótdokumentumok kérhetők.

       (olvasd tovább…)