Dalol az aszfalt út Japánban

Sok érdekesség van a világban, Japán a megkérdőjelezhetetlen győztes ebben, amikor a szokatlan találmányokról van szó. Ilyen amikor dalol az út is.

Te is hallhattad már autóval megfelelő sebességgel közúton vagy autópályán haladva, amikor a különböző típusú aszfalt típusok más-más hangot adnak ki, mikor haladunk rajta. A tapasztalatlan autósok először persze inkább gyanakodnak a futómű hibájára, amikor hirtelen zaj jön az autóba, ahogy ráfutnak egy érdesebb aszfalt felületre, ráadásul az autó érezhetően finoman rezegni kezd a korábbi siklás helyett. Pont ezt a jelenséget használták ki elmés szakemberek, amikor megfelelő távolságokra bemarásokat készítettek az út felületére, ezzel különböző rezgéseket keltenek a ráfutó autóban.

A Melody Road lehetővé teszi, hogy az autó eljátsszon egy egyszerű dallamot, ami az úton mesterséges módon létrehozott “gerincekből” származik az út felszínén. Az úttesten a jelölések gyakoriságának növelése nagyobb hangmagasságot eredményez.

melody_road

Az első ismert zenei út, az Asphaltophone, 1995 októberében Dániában (Gylling, Østjylland) jött létre Steen Krarup Jensen és Jakob Freud-Magnus két dán művész által.
Az éneklő út célja, hogy segítse a sofőröket ébren maradni, ugyanis a közlekedési balesetek 68%-a olyan figyelmetlenségből adódik, amikor elalszik a sofőr vagy éppen gyorsan hajt.

Az optimális sebességet a legjobb hangzást egy megdöbbentően lassú 28 mp/h (44,8 km/h) sebességgel érhetjük el. Ezzel a sebességgel, egy kis zajt ad az autó és ezt kell tartania a vezetőnek.

A Melody Road három helyszínen érhető el Japán-szerte, beleértve a Hokkaido, Wakayama és Gunma helységeket.
Ismert zenélő utak a hat országban vannak: Dánia, Japán, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Mexikó és San Marino. Ha utazásokat teszünk külföldre, érdemes nyitott füllel járni, talán észrevehetünk az utcazenészeken kívül ilyen kuriózumokat is. Máskülönben egy gitáros utazó számára az utcazenészek is emlékezetessé tehetnek egy-egy helyszínt.

http://www.hearingreview.com/2014/06/driving-rhythms-asphaltophone-musical-road/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük