Megéri az utcazenélés?!

Megéri az utcazenélés, feltehetjük a kérdést és a válasz biztosan: igen. Megérheti anyagilag és megérheti élményben is, ami másrészt tapasztalatot és önbizalmat is adhat a zenésznek.

Nemkülönben ismertséget, mert tudjuk vannak zenészcsaládok, ahonnan természetesen mindenki hatalmas tehetséggel születik, már az ereibe is zenész vér áramlik és persze vannak azok, akik tehetségesek lennének, de épp nem tanulhatnak zenét, mert mondjuk nincs a közelükben zeneiskola vagy nem karolja fel őket senki, mert nem zenész körökbe születtek.
Tehát ott tartunk, hogy merészkedjünk ki az utcára zenélni. Tudja valaki a választ, hogy lehet ezt megtenni, milyen feltételek vonatkoznak azokra, akik szeretnének kiállni egy forgalmas csomópontba, aluljáróba, esetleg metróban szólaltatnák meg a hangszerüket, ahogy a világ számos részén? Milyen rendeletek, önkormányzati szabályozások vannak életben, hogyan és kitől kell engedélyt kérni?

No Busking – Utcazenélni tilos!

Megoszlanak a szabályozások és tudjuk, hogy annak idején sokkal több helyen hallgattak az útra kelők utcazenét. Mikor is 2011-ben elfogadott rendelet pénzbüntetés terhe alatt megtiltotta a budapesti aluljárókban való zenélést, a felszínen pedig különböző feltételekhez köti azt, mivel “az utcazene túlzott zajjal jár, ami zavarja a járókelők nyugalmát”. Ezt a tényt megerősíti az interneten fellelhető rengeteg bejegyzés.

Mi a helyzet most?

Továbbra is igaz, hogy engedélyért és tájékoztatásért egyébként mindig a területkezelő önkormányzathoz kell fordulni, hiszen a szabályozás kerületenként és területenként változó.
Ugyancsak igaz, hogy a hazai nagyvárosokban is valamilyen feltételhez kötik az utcazene engedélyezését. Így ha valaki átutazóban van és kedve támad egy kis zsebpénzért zenélni, de az engedély kiváltása túl körülményes, akkor leginkább a közterület felügyelők jóindulatán múlik, hogy kap-e büntetést.
A rendelet így szól: “A közterület rendeltetésétől eltérő használatához (továbbiakban: közterület-használat) a tulajdonos hozzájárulása és a tulajdonosi hozzájárulást is tartalmazó írásbeli szerződés megkötése (közterülethasználati hozzájárulás) szükséges.” Lásd ebben a rendelkezésben, hogy az utcazenéléshez ez is kell, amelynek minimális díja is van: 160 Ft/m2/nap!

Milyen általános zajvédelemmel kapcsolatos szabályoknak kell megfelelni:
“Tilos este 22.00 órától másnap reggel 07.00 óráig tartó időszakban a szabadban zenéléssel a csendet megzavarni.
A zenélés – ideértve a műszaki eszközzel történő zeneszolgáltatást, verklizést, ostorpattogtatással létrehozott akusztikus hangkeltést – oly módon folytatható, hogy az ne járjon olyan csoportosulással, amely a gyalogos, illetve a gépjármű forgalmat akadályozza, továbbá ne zavarja a közrendet, mások nyugalmát vagy munkavégzését.
A zenélés – közterület-használati hozzájárulás vagy engedély hiányában – nem folytatható közúti hidak, felül-és aluljárók, illetve az ezekhez csatlakozó süllyesztett, nyitott terek területén, oktatási, egészségügyi és szociális intézmények épületétől számított 50 méteres közúti (közterületi) távolságon belül.
Közterület-használati hozzájárulás vagy engedély hiányában tilos az utcazenélés.”

Az engedélykérések elbírálási határidejével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de általánosan minimum 3-4 hétről van szó.

Felterjesztett engedély kérések:
Budapest V. kerület

Utcazenét Budapesten:
https://hu-hu.facebook.com/pages/Utcazen%C3%A9t-Budapesten/211119635589975
https://hu-hu.facebook.com/pages/Az-utcazen%C3%A9szek-igazs%C3%A1gtalan-kezel%C3%A9se-ellen/145201768884176