Kottaolvasás alapjai

Ha nem tudsz kottát olvasni, itt a remek alkalom, hogy elkezd! Ezért összeírtam egy pár gondolatot a lenti kép alapján. Az akkordok tanulásához remek dolog gyerekdalokkal kezdeni, amelyhez szintén találsz oldalunkon dalokat.

Ha ezt nem annyira szeretnéd megtanulni, akkor nézd meg az egyszerűbben értelmezhető TABulatúrát.

Aztán ha mindezeken túl vagy, nézd meg
– hogyan szerezhetsz tapasztalatot utcazenészként,
hogyan tudod levédetni szerzeményeidet, esetleg
– hová tehetsz zenei utazásokat,
– hogyan rögzítsd a gitár hangját,
– honnan meríthetsz dalszöveghez ötletet,
– hogyan tudsz komponálni gondolatban (filmajánló),
zeneelmélet segítségével,
– hogyan formálhatod ízlésedet az interneten hallgatott zenékkel,
– megtudhatod milyen zenei alapokra lehet gitározni,
– hol képezheted magad külföldön.
Kezdjük is a kép bal oldali részének értelmezésével:

 • A bekeretezett számok a húrok számát jelentik, ha normál módon tartod a gitárt a legalsó az 1-es, a legfelső a 6-os húr;
 • Lefelé haladva az egyes sorok a gitár nyakán az érintőknek (bound) feleltethetők meg a gitár fejétől haladva; Open Strings (Üres húr = a gitár egyik érintőjét sem lefogva), az 1st (1.) fekvés és így tovább.
 • Ha megnézed az Open Strings (Üres húr = a gitár egyik érintőjét sem lefogva) és a 12th ( 12.) fekvésben lévő hangok megegyeznek; Nézzük a 6-os E üres húr esetén a főhangokat: E-F-G-A-H-C-D (A 12. fekvésben, ismét E hang található a 6. húron.)

 • Ugyanezeket a hangokat találod meg mindegyik húron, csak máshonnan kezdődnek. Nézzük az 5-ös húr esetén a főhangokat: A-H-C-D-E-F-G (A 12. fekvésben, ismét A hang található.)  Nézz meg egy videót az egy húron játszó gitárosról! 🙂
 • Nézd meg ugyanígy a többi húr esetén! Ott sem lesz másként.
 • Természetesen léteznek másfajta gitárhangolások is, amelyet használva érdekes hangzásokhoz jutunk. Lásd például a slide technika estén.

 

Magyarázat az alábbi kép jobb oldali részének értelmezéséhez:

 • Nézzük az első sort, amely (a gitár egyik érintőjét sem lefogva) a gitár szabadon megszólaló hangjainak megfelelő hangjegyek. Például az “E” hang esetén a 3. pótvonal alá kerül a hangjegy. Az “A” hang esetén a 2. pótvonalra kerül a hangjegy, stb.
 • A második sor a gitár első érintőjén lefogott hangoknak megfelelő hangjegyek. F esetén a 3. pótvonalra kerül a hangjegy.
 • A# (Aisz) esetén a 2. pótvonalra, de kap egy # (kettőskereszt)-et elé, mivel ez fél hanggal magasabban van az A-hoz képest. Mivel az Aisz lehet B is, lásd a gitáron lévő hangok leckében, ekkor az első pótvonal alá kerül a hangjegy, ami elé teszünk egy “b” jelet.
 • Területek szerint más megnevezések használatosak a hangokra, ezért lehet az, hogy a Közép-Európában B-ként elnevezett hang, máshol Bb.
 • Nem várható el, hogy így memorizáld, ez csak a megértést segíti, megtanulni majd az ismert dallamok és gyakorlatok mentén fogod. Elmondom miből tanulj, majd egy másik leckében!

hangok a gitáron

 

Jobban olvasható, gitáron elhelyezkedő hangok:

guitar_note_finder_chartguitar-fretboard-notes

Kapcsolódó cikkek:

Oszd meg a cikket!

5 hozzászólás - Leave a comment
 1. […] Kottaolvasás alapja (2-es szint) […]

 2. […] A vonalakon lévő számok azt jelölik, hogy melyik érintőnél kell lefognod a húrt. Amiért rosszabb a normál kottától: […]

 3. […] játszott, hiszen ő semmit sem tudott a zeneelméletről, nem is beszélve, hogyan kell kottát olvasni. Nikolai nem tudott tanulni a hagyományos módszerekkel, enyhén szólva, a tanulási folyamatot […]

 4. […] Kíváncsiak voltunk, találunk-e valamit ehhez a régi diszkó slágerhez és persze hogy igen. Jó gyakorlat kezdő szóló és basszus gitárosoknak, próbáljátok lekottázni. […]

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


+ négy = 7Translate in website:
Köszönjük, hogy kedveled a GitarPengeto.hu oldalt:
Akkord fogás kereső
A add9


Thomann partnerek vagyunk
Partnereink
BAccord_LOGic_banner
Melyik a kedvenc gitár márkád?
Gitáros pólók
gitarpengeto_polo_banner
Banner csere logó
jazz-blues-gitarpengeto_banner
Gitárpengető.hu QR kód
gitarpengetohu_static_qr_code