Rezonátoros gitár

Comments: 2 Comments
Published on: 2013.10.30.

resonator-guitarA rezonátoros gitár egy húros, pengetős hangszer, mely testformáját tekintve leginkább egy akusztikus gitárhoz hasonlít. Lényege, hogy a rezgőtestben fémből készült ún. rezonátort alkalmaznak a hangszer hangerejének növelésére.

Az ilyen gitárok megjelenése az 1920-as évekre tehető, amikor a gitárosoknak már nem volt elegendő az akusztikus gitárok rezgőteste által lehetővé tett hangerő, mivel az együttesben játszó többi hangszer elnyomta a gitárhangot. A fejlesztések később az elektromos gitárok megjelenéséhez vezettek, de egy mellékvonalon megjelentek a különböző rezonátoros megoldások.

A rezonátor lényege, hogy a húrok rezgésbe hoznak egy, vagy több fémtányért, melyek a hangszórók membránjához hasonlóan rezgésbe jönnek és közvetve felerősítik a húrok által keltett hangot. Mivel valójában nem a húr, hanem a rezonátor produkálja a hanghullámokat, az ilyen típusú gitároknak rendkívül egyedi hangzása (és kinézete) van. Amely tud nagyon ütött kopott módon rozsdás lemezként is kiválóan szólni, mint ebben a videóban is látszik.

Léteznek egy rezonátoros, de akár tripla rezonátorral rendelkező modellek is. Utóbbi esetben a húrok egy T-alakú fémszerkezetet hoznak rezgésbe, ami összeköttetésben van a rezonátorokkal.

Rezonátoros gitáros jellemzően az egyik ujjára slide gyűrűt húz.

Forrás: Tony Bacon: Nagy gitárkönyv

Kapcsolódó cikkek:

Oszd meg a cikket!

2 hozzászólás - Leave a comment
  1. […] folyamatosan változtatva lehetett játszani, hasonlóan a blues zenészekhez, akik rezonátoros gitáron játszanak. A Hawaii szigetek jellemző, édeskés dallamhangszerévé […]

  2. […] jellemzően rezonátoros gitárral játszák a blues és a Bluegrass zenei stílusban. A gitár normál helyzetben van a gitáros az […]

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


− egy = 1Translate in website:
Köszönjük szépen, ha megosztod a cikket és hozzászólsz:
Köszönjük, hogy kedveled a GitarPengeto.hu oldalt:
Melyik a kedvenc gitár márkád?
Akkord fogás kereső
A add9


Partnereink
BAccord_LOGic_banner
Gitáros pólók
gitarpengeto_polo_banner
Kövesd a GitárPengető.hu-t
FacebookGooglePlusRSS
Banner csere logó
jazz-blues-gitarpengeto_banner
Gitárpengető.hu QR kód
gitarpengetohu_static_qr_code