Rezonátoros gitár

resonator-guitar

A rezonátoros gitár egy húros, pengetős hangszer, mely testformáját tekintve leginkább egy akusztikus gitárhoz hasonlít. Lényege, hogy a rezgőtestben fémből készült ún. rezonátort alkalmaznak a hangszer hangerejének növelésére.

Az ilyen gitárok megjelenése az 1920-as évekre tehető, amikor a gitárosoknak már nem volt elegendő az akusztikus gitárok rezgőteste által lehetővé tett hangerő, mivel az együttesben játszó többi hangszer elnyomta a gitárhangot. A fejlesztések később az elektromos gitárok megjelenéséhez vezettek, de egy mellékvonalon megjelentek a különböző rezonátoros megoldások.

ITT TUDOD MEGVENNI JÓ ÁRON!

A rezonátor lényege, hogy a húrok rezgésbe hoznak egy, vagy több fémtányért, melyek a hangszórók membránjához hasonlóan rezgésbe jönnek és közvetve felerősítik a húrok által keltett hangot. Mivel valójában nem a húr, hanem a rezonátor produkálja a hanghullámokat, az ilyen típusú gitároknak rendkívül egyedi hangzása (és kinézete) van. Amely tud nagyon ütött kopott módon rozsdás lemezként is kiválóan szólni, mint ebben a videóban is látszik.

Léteznek egy rezonátoros, de akár tripla rezonátorral rendelkező modellek is. Utóbbi esetben a húrok egy T-alakú fémszerkezetet hoznak rezgésbe, ami összeköttetésben van a rezonátorokkal.

ITT TUDOD MEGVENNI JÓ ÁRON!

Rezonátoros gitáros jellemzően az egyik ujjára slide gyűrűt húz.

Forrás: Tony Bacon: Nagy gitárkönyv

3 comments on “Rezonátoros gitár

  1. Pingback: Segítünk ajándékozni - GitárPengető.hu

  2. Pingback: Slide gitár játék technika « GitárPengető.hu

  3. Pingback: Steel gitár « GitárPengető.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük