Rajzold le a zenét!

  Ugye Te is gondoltál már rá, hogy lerajzold a zenét?!

  Annak idején a Friderikusz show-ban volt egy festőművész, akinek akkoriban a csodájára jártak, hogy milyen módon volt képes a festményein egy-egy zeneművet ábrázolni.

  Azóta eltelt némi idő és nem nagyon került bele a köztudatba, miként is kellene ábrázolni a zeneművek struktúráját, esetleg mondanivalóját. Próbáld vizuálisan ábrázolni amit hallasz:

  Lásd még Csepei Tibor és Vasarely képei közötti összefüggést is.

  Csepei Tibor gondolatai: “Zeneszeretetem vezetett el Vasarelyhez, akinek munkáiban különbözõ zenei elemeket fedeztem fel, nemcsak látom, hanem szinte hallom is a képeket, sõt, azok színeit hangjegyekre cserélve el is tudjuk játszani õket. Victor Vasarely úgy alkotja meg háromdimenziós képeit, hogy azok nagy része megegyezik mind a törzs, mind a kromatikus hangsorral.”

   Mit kell tudnia egy szóló és egy ritmus gitárosnak?

   Miről szól ez az ábra?

   Mit kell tudnia egy szóló és egy ritmus gitárosnak:

   • Hangnemeket, hiszen ugyanabban a  hangnemben kell játszaniuk vagy ugyanazt, de más fekvésben.
   • Hangolni
   • Megtanulnia a számokat, hiszen a ritmusgitáros adja a zenei alapot, a szóló gitáros a dallamot. Természetesen előfordul, hogy a két gitáros hangszeres szólót játszik. Gyakran például az intró során.
   • Jammelni

   A szóló gitárosnak tudnia kell:

   A ritmus gitárosnak tudnia kell:

    Mennybe vagy a pokolba

     Ha a megfelelő arckifejezést keresed

     A gitár-szóló arcok sokkal kifejezőbbek lesznek, ha a gitárokat óriási meztelen csigákra cseréljük:

     Guitar Solo Faces Make A Lot More Sense When Guitars Are Replaced With Giant Slugs

      Tóth Árpád ének-zene tanár bemutatja nekünk a zene és az éneklés nagyszerűségét, kicsit másként, mint ahogy arról az emberek általában vélekednek.

      Talán legérdekesebb részhez állítottam a videót, de bátran tekerjetek vissza, érdemes meghallgatni az egész előadást!

       Én vagy a gitár? Érdekes gitáros szertartások!

       Én vagy a gitár? Teszi fel ezt a kérdést sok ifjú feleség!

       Nézzük hogyan házasodnak a gitárok szerelmesei, ha mindketten függnek ettől a hangszertől és hogyan hozta őket össze a sors?

       • Vajon egy zeneiskolába jártak?
       • Vajon hány lány tanult meg gitározni a fiú kegyeinek elnyeréséért?
       • Ezek mellett vajon mennyire vonzó egy gitáros férj/feleség jelölt?

       A hölgy leendő férje volt a gitártanár:

       Nagy show-val tálalt és néhol hamiskás November rain:

       Amikor a menyasszonyé a ritmus-szekció:

       Ráadásként jöjjön néhány gitárral kísért esküvői szertartás a templomban:

        Kíváncsivá tett a szitár

        Kíváncsivá tett a SZITÁR, mert hihetetlen gyönyörű hangszer, de egyik ismerősöm sem játszik rajta, sőt még testközelbe sosem kerültem vele.

        A népességben jelenleg 2 helyen álló Indiában, ahol a lakosság száma 1365 millió és ahol km2-ként 450 fő lakik, a legjellegzetesebb hangszer a SITAR (Szitár). (Összehasonlításként Magyarországon 105 fő lakik km2-ként.)

        Teste körteformájú tökből készül, karcsú nyaka kb. 1 méter hosszú, 22 réz vagy ezüst húrmércével. A 7 főhúr alatt futó 17 rezgőhúr található.

        ITT TUDOD JÓ ÁRON MEGVENNI!

        A C-re hangolt szitár:

        A jobb kéz pengeti a húrokat, a bal kéz némítja el a hangzást. A hangszeren negyedhangok is megszólalhatnak.

        Felépítés:


        Újabban az érintő nélküli fa fogólapot a fém fogólap váltotta fel, mindkét változat felső felülete íves. Egyetlen darab teakfából kifaragott sarod alsó részét kecskebőr fedi. (A teak egy olyan rendkívül tömör, trópusi keményfa, mely különleges egzotikus illattal és gyönyörű mintázattal rendelkezik.)

        25 fémhúrja közül tíz játszóhúr, melyekből négy a dallamot, három a ritmust, a további három pedig a rága fő hangjait szólaltatja meg. A maradék 15 rezonánsként működik.

        A húrkulcsok alatti fémgömb ugyancsak rezonáns szerepet tölt be és a hangszer egyensúlyban tartását segíti. A húrokat kókuszdióból készült pengetővel szólaltatja meg a jobb kéz, míg a balkéz három ujjal – körömmel – fogja le a húrokat, alakítja a dallamot.

         Kíváncsivá tett a hárfa

         Kíváncsivá tett a HÁRFA, mert hihetetlen gyönyörű hangszer, de egyik ismerősöm sem játszik rajta, sőt még testközelbe sosem kerültem vele.

         A hárfa az egyik legősibb húros, pengetős hangszer, amelynek húrjait csupasz ujjakkal pengetik (az egyik, vagy mindkét kéz ujjaival). Jellegzetessége, hogy húrozatának síkja merőleges a húrok rezgését hangként kisugárzó hangszertetőre vagyis a húrok merőlegesek a rezonánsszekrényre. Sok afrikai hárfán, ahogy reneszánsz európai hárfákon is a húrok végeinél zizegtető szerkezetek lehetnek, amelyek a hangzást színesítik, a felharmonikus-tartalmat növelik.

         AJÁNLUNK EGY JÓ BESZERZÉSI HELYET!

         A test:
         A húrok a hárfa teste és hozzá csatlakozó nyaka között feszülnek, ezek végeit egy harmadik elem, az oszlop kötheti össze. Felépítése alapján a hárfa lehet ívhárfa vagy szöghárfa, ha oszlopa is van, kerethárfa. Az európai ez utóbbi kategóriában tartozik vagyis teste, húrjai függőlegesen vagy kissé hátra dőlve állnak, többé vagy kevésbé ívelt nyaka a test felső végéhez csatlakozik, a kettőt görbe vagy egyenes oszlop köti össze.

         (olvasd tovább…)

          Az indiai hangzásvilág Ghatam, Tabla és Mridangam ütős hangszerekkel

          Ismerjük ezeket a hangszereket, hallásból, de mégsem tudjuk pontosan melyek ezek. Hallgassátok, figyeljétek mit hoznak ki ezekből az ütősökből!

          Tabla és Mridangam:

           

           Indiai hangzásvilág: Nagaswaram, Sitar, Mridangam és a Hegedű együttműködése