Akkordszóló elmélete és gyakorlata

Az akkordszóló esetén a dallamot akkordokkal játsszuk el. Ezek a dallamhangok jellemzően az akkord alsó három húrján szólalnak meg, tehát az G-H-E1 húrokon.

Készítettem egy példát ennek szemléltetésére, amely a Beatles – Michelle című számának első versszaka. Első sorban a dallam, majd alatta ugyanezt a dallamot akkordokkal írtam le. A dal akkordjait nem változtattam.

Az általam lejátszott akkordszólónál pár dologra felhívom a figyelmet, ami kiindulás lehet számodra más dallamok és kották esetén is:

  • Az első ütemben szereplő két “A” hangra a D akkordot az V. fekvésben barréban fogom meg, ezzel lehetőségem van a D akkorddal az E húron megszólaltatni az A hangot. A D akkord hangjait lásd a másik leckében. Ez esetben nem mind a két hangja játszom ki a teljes D akkordot, a második hangnál az “A”-t önmagában szólaltatom meg, ízlés szerint variálható.
  • A második ütemben a Gm7-es akkord elé díszítésként bejátszottam két basszushangot, amely rávezet a Gm7-es akkordra, ez a két hang a F# és G
  • Ezután jön a dallamnak megfelelő Gm7-es akkord végigpengetése, de mivel a dallamhang egy B hang, ezért az E húron ezt hozzáfogom az akkord alapfogásához, lásd az akkordfogás rajzon a zárójelben jelzett hangot. A dallam második hangjánál az akkord viszont csak a H húrig szól, tehát az F hangig.

    • A harmadik ütemben már 4 hang van, rád van bízva, hogy csinálod, minden hangra játszhatsz akkordot, vagy épp az elsőre és a harmadikra. Az első hangnál az akkord a H húrig szól, a másodiknál pedig az E húrig. A negyedik hangra én nem játszok akkordot, ott önmagában csak az Eb hang szól.

  • A negyedik ütemben a B akkordnál (angol jelölés szerint Bb) mind a 4 dallamhangot akkorddal játszom. Az első hangnál a G húrig (D hangig) pengetem az akkordot, a másodiknál a H húrig (F hangig), majd a harmadiknál szintén a H húrig pengetek, de ott Ab hangot kell hozzáfognom, tehát kisujjal kinyúlok az Ab hangra. Ha megnézed ez egy B7-es akkord lesz így.
  • Az ötödik ütemben már szerintem rájössz, hogy is kell csinálni. Az “A” akkordot barréban az V. fekvésben fogom. Az első hangnál az akkordot a H húrig (E hangig) pengetem. A B akkordot a VI. fekvésben a G húrig (D hangig) pengetem, majd a H húrig (F hangig).
  • A hatodik, befejező ütemben az “A” akkordot az E hangig pengetem a H húron.

beatles-michelle-akkorszolo_magyarazat

Mutatok egy pár szép példát az akkordszólót művelő zenészekre, a már bemutatásra került Igor Presnyakov-on kívül:

A Beatles Yesterday című száma:

 

Szintén egy Beatles, az All You Need is Love – Sungha Jung-tól:

 

Szintén egy jó kis szám (Jason Mraz) I’m Yours – Sungha Jung tolmácsolásában:

 

Legyen egy kis jazz is, aki szereti, ez George Bensontól az Affirmation:

 

Kapcsolódó cikkek:

Oszd meg a cikket!


Translate in website:
Köszönjük szépen, ha megosztod a cikket és hozzászólsz:
Köszönjük, hogy kedveled a GitarPengeto.hu oldalt:
Melyik a kedvenc gitár márkád?
Pelikan
Akkord fogás kereső
A add9


Partnereink
BAccord_LOGic_banner
Az ebay.de ajánlatai
Gitáros pólók
gitarpengeto_polo_banner
Kövesd a GitárPengető.hu-t
FacebookGooglePlusRSS
Az Amazon.de ajánlatai:
Banner csere logó
jazz-blues-gitarpengeto_banner
Gitárpengető.hu QR kód
gitarpengetohu_static_qr_code