Zenei utazás New Yorkba

Kezdjük meg zenei utazásunkat. Ebben a cikkben olvashattok New York város zenei helyszíneiről.

Bizonyára sokunk vágyódik (vissza) az amerikai földrészre és azon belül is elsőként New Yorkba (becenevei: NY, NYC, The Empire State, The Big Apple). Ezt a várost, és a számtalan filmből ismert helyszínt testközelből is szeretnénk látni, ámuljunk és bámuljunk.
Nem véletlen, hogy 26 720 fő/km² a népsűrűség, hiszen 8 405 837 fő él a 785,6 km²-es szárazföldi területen:
Ha tényleg utazni szeretnétek további hasznos információkat is megtaláltok a cikk alsó részén.

  • Manhattan (részei: Downtown, Midtown, Uptown) részletesen lentebb
  • Staten Island és
  • Long Island (Brooklyn és Queens kerületek)
  • és számos kisebb szigeten, ill. a szárazföldön (Bronx)

new york zenei utazas

Manhattan részei délről indulva:

Financial district
TriBeCa, Chinatown
SoHo, Little Italy, Lower East Side
(West Village), Greenwich Village, East Village
Chelsea, Gramercy, Stuyvesant Town
(Hell’s Kitchen), Garment District, Murray Hill,
Midtown West, Times Square, Midtown East
Upper West Side, Central Park, Upper East Side
Mornigside Heights, Harlem, East Harlem
Washington Heights
Inwood

Az útra készülődéshez a cikk alján bőven van információ, kérlek olvasd el!

Megérkezve New Yorkba akár a JFK, akár a La Guardia repülőtérre máris érezzük, hogy itt valami egészen más és ezt majd a későbbiekben még tetőzi az 5. sugárút mentén való séta és az egész város zsongása, ráadásul a Central Park sem csak egy egyszerű park, hiszen nagyon gondosan megtervezték. Plusz mindenképpen érdemes megkóstolni a hazai ízeket a park közelében lévő Magyar Cukrászdában (Hungarian Pastry Shop), ahol találkozhatsz magyar feliratokkal, de magyar tulajdonossal már nem. Az is érdekes, ahogyan a melegebb időszakokban a levegő hihetetlenül párás, az ember bőrén állandóan jelen lévő vízréteg jelenik meg, amely mégsem kellemetlen, annál inkább a metró hűvös klímája.
A város ezen kívül rendkívül sok színes zenei helyszínt rejt, amelyet szeretnénk az alábbiakban bemutatni. Látogassunk meg koncerttermeket és szabadtéri helyszíneket vagy csak menjünk le a metróba, ahogy korábbi cikkeinkben tettük és lássunk, vagyis hallgassunk csodát. Álljunk meg egy pár percre meghallgatni az utcazenészeket, ahogy itthon is tennénk.

Amellett, hogy jó helyre kell születni tudjuk, hogy a tudás nem áll egyenes arányban a hírnévvel, láthatjuk, hogy egy zenésznek nagyon sok tudás, képesség, gyakorlás szükséges, hogy híres legyen:

music skill vs fame

Sok zeneszám és mindenki által ismert zenészek New York területén születtek vagy oda költöztek, mint sokan a siker reményében, szóval érdemes jól szemügyre vennünk ezeket a képző intézményeket és megnézni, mit csinálnak ők annyira jól.

Stílusok szülőhelye:

Ez a szülőhelye a hip-hop, latin freestyle, bebop, disco, punk rock és az új hullám zenei stílusnak. Itt született a salsa fúziós kubai zene, amely a Puerto Ricó-iak és a Dominikaiak lakta New York-i Latino városrészekben jelent meg az 1960-as években. Itt megtalálható a zsidó-klezmer is. A város a kultúrák olvasztótégelye, hiszen ide érkeztek elsőként a világ minden tájáról a bevándorlók. New York volt a az amerikai zeneipar fő színtere, ezért a város jelenleg is rendkívül sokszínű, mondhatjuk multi-etnikus.

Zenei helyszínek:

Central Parkban, amely a 50-es utcától a 110-es utcákig húzódik, található többek közt a Strawberry Field Memorial, közel John Lennon életének utolsó állomásához a Dakota házhoz (72. utca), amelynek közelében a tóparton nem ritkán élő zenével szórakoztatják a sok száz turistát, akik a parkban ücsörögnek vagy épp sportolnak, mert ott aztán sportolnak az emberek a sok tévhit ellenére.
bruce-willis-in-groove-nycÉrdemes tenni egy sétát a városban és felfedezni és betérni kisebb klubokba, kocsmákba, ahol némelyek falán a tulajdonosok büszkén megmutatják, hogy mely hírességek fordultak már meg ott. Viszont a találkozás sajnos nem garantált.
Számos híresség már járt például a Groove NYC Club-ban is. Közel a Washington Square-hez sok más klub is található, ha már úgyis elmegyünk megnézni az Arch-ot és rajta keresztül a minden nap más színben kivilágított Empire State Building tornyát.

Klubélet:

Néhány klub, mint a Studio 54 (254 West 54th Street), Max Kansas City (213 Park Avenue South), Mercer Arts Center (mai neve The Kitchen, 512 West 19th Street), ABC No Rio (156 Rivington Street) és CBGB’s (315 Bowery, NY), amelyek egy része már nem a régi formájában működik vagy épp be is zárt, de elérte az ikonikus besorolást az Egyesült Államokban és a világban.

New York ad otthont számos jelentős jazz klubnak is, (info itt is) köztük Birdland (West 52nd Street), Sweet Rhythm sajnos bezárt (7th Avenue South (korábban Sweet Basil)), Village Vanguard (178 Seventh Ave) és The Blue Note (131 West 3rd Street), ez utóbbi az egyik premier helye a jazz szerelmeseinek. Olyan nevek léptek fel, akikről a mai nap is csak legendaként tudunk beszélni. Volt idő, ami már a múlté, hogy az 52. utcában számos klub egyike volt jazz epicentrumnak. Akár ezek egyikébe akarhatott eljutni Tom Hanks is a Terminál című filmben, hogy megszerezze egy híres jazz muzsikus aláírását.
Manhattan “Greenwich Village” nemzetek zenéinek adott otthont a Bottom Line zenei helyszín, ahol számos híres zenész indult el világhódító útjára. A kerület rock helyszínei pedig az Irving Plaza, The Kitchen, Roulette és Knitting Factory. A latin és a világzenei helyszínek pedig a S.O.B.’s és a Wetlands Preserve.

Híres koncert termek:

A Lincoln Center a legnagyobb előadóművészeti központ, amely helyet ad 7 szervezetnek:
Metropolitan Opera,
New York Philharmonic,
New York City Ballet,
Chamber Music Society,
New York City Opera,
Juilliard School of Music,
Lincoln Center Theater és a
Jazz at Lincoln Center. Továbbá ott van a
Carnegie Hall vagy a
Madison Square Garden
Radio City Music Hall
Beacon Theater
New York egyéb intézmények és szervezetei közé tartozik a
Brooklyn Academy of Music és a
Jazz Foundation of America.
Az Apollo Theater régóta az a hely, ahol afro-amerikai előadók kezdik meg karrierjüket.

Fesztiválok, ünnepek és felvonulások

New York City-ben is vannak különböző fesztiválok és a felvonulások. Amellett, hogy a lakosok a fő forrásai az élő zenének minden alkalommal. Nem meglepő módon a különböző országok bevándorlói magukkal hozták saját ünnepi hagyományaikat.
Ennek eredményeként a nagyobb fesztiválok zenei rendezvényei közé tartozik a kínai újév ünnep a Pulaski Day Parade és a St. Patrick’s Day Parade a nagy ír lakosság miatt. Az ír népzene és folk-rock stílusok a kétnapos Guinness Fleadh fesztiválon is megjelennek. A The College Music Journal Network’s éves Music Maraton 1980 óta kerül megrendezésre. A Central Park Summerstage június, július és augusztus hónapokban egy sor ingyenes koncertet szervez. Szintén jelentős New York-i nyári zenei rendezvények közül válogathatunk. Emellett számos jazz fesztiválok is van, beleértve a Blue Note Jazz Fesztivált, a Panasonic Village Jazz Fesztivált. City Parks Alapítvány is bemutat CityParks Koncerteket a város 5 részén a tíz park egyikében.

Továbbá New York ad otthont az éves ElectricZoo fesztiválnak, az elektronikus zene rajongóinak. Az évente megrendezésre kerülő Dance Parade egy felvonulás az 5. sugárúton. A NYC Musical Saw Fesztivál a “zenei fűrész” játékosok rendezvénye, amikor a világ minden tájáról érkeznek előadók ezen egyedülálló eszköz megszólaltatására zenészek.

New York zene oktató intézményei:

Manhattan School of Music
Jazz Institute at Manhattan School of Music
Special Music School at Kaufman Center
Manhattan School of Dance & Music
Fiorello H . LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts
New York Film Academy New York City
Hayes School of Music Brunch in New York
New York Jazz Workshop School Of Music (NYJW)
Department of Music, New York University
Department of Music, Columbia University
Ithaca College School of Music
Community School of Music and Arts, located in downtown Ithaca, NY
Eastman School of Music
92nd Street Guitar Institute
Third Street Music School Settlement
Department of Music, Long Island University
Mannes Collage of Music
Department of Music, Colgate University
The Crane School of Music, State University of New York
New York State School Music Association

Vállalatok, magazinok:

Számos vállalat és szervezet székhelye szintén New York, például a Tin Pan Alley kiadó (West 28th Street) a rádió és a fonográf megjelenéséig létezett, hiszen ez kiszorította a kottákat, ami az alapja volt a zene terjedésének. A Broadway színház, valamint sok zenei magazin székhelye is New York, beleértve a Blender, Punk, Spin és Rolling Stone ma is működik.
A Tin Pan Alley nevet egyébként a világ számos részén használják, ahol nagyon magas a zenei kiadók vagy Hangszerüzletek száma.

Híres New York-i rádiók:

Radio City Music Hall – turista információ
További rádióadók New York államban.

New York zenei program kereső:

http://newyork.craigslist.org/search/muc

Ismert előadók:

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Musicians_from_New_York

Zenék New York-ról:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_songs_about_New_York_City

További látnivalók:

Times Square
City sight Hop-on Hop-off busszal
Madame Tussauds
Circle Line Cruise hajózás
Beleive It Or Not
Intrepid
Concorde
Top of the rock – Rockefeller Center
Chrysler Building
Grand Central Terminal
Ground Zero időpont foglalás: http://www.911memorial.org/visit
9/11 Memorial Museum
Wall Street
Stock Exchange
Battery Park
Statue of Liberty (Szabadság szobor)
Ellis Island
Freedom Tower
Central Park (Belvedere Castle, Strawberry Field Memorial, Wollmann Rink jégpálya, Bethesda Fontain szökőkút, Bow Bridge, Conservatory Water motorcsónak modellek versenye márciustól-novemberig minden szombaton, Hans Christian Andersen szobra, Diary látogatóközpont)
Dakota House
Hungarian Pastry Shop – magyar cukrászda
Colombus Circle
Apple cube
Brooklyn Bridge
New York City Hall – NY-i önkormányzat
Washington Square
Union Square
Herald Square
Madison Square Park
Appellate Court a világ legforgalmasabb bírósága
Flatiron Building
South Street Seaport (Bodies kiállítás, 11 Fulton Street, New York)
Empire State Building
Times Square piros lépcsői
Mamma Mia! a Winter Gardenben
Coney Island (leghíresebb része a vidámpark, de itt található a New York Akvárium is)
United Nations – ENSZ székház, látogatóközpont: http://visit.un.org/
TriBeCa vagyis a Triangle Below Canal Film Center
Hall of science, 4701 111th Street, Corona, NY (7-es vonalon 111th street)
Guggenheim museum, 1071 5th Avenue (at 89th Street)
Metropolitan Museum of Art
American Museum of Natural History
Morgan Library & Museum
New York Public Library
Lincoln Center
Food on Foot Tours
Macy’s, aki vásárolni szeretne
Century 21th, aki vásárolni szeretne
SoHo történelmi negyed
Singer Building a SoHo-ban
Atlantic city
Film forgatási helyszínek: http://metrocosm.com/filmed-in-nyc-3-years-517-movies-17241-filming-locations/
Fesztiválok, klubok, színházak

Feliratok, amelyekkel autóvezetés közben találkozhatsz:

Don’t taligate; Speed limit; Bridge may be icy; State speed limit; Uneven surface ahead; Mowing ahead; Fines doubled; Detour; Emergency detour; Lane closed; Lodging-exit; Food-exit; Adopt a highway…; Keep Pensylvania beautiful; Fog area; Bridge ices before read; Use flashes below 40 mph; Be prepared to stop; Road work 3 miles; (End) Left lane no trucks; Watch for stop vehicles; Jackson township; Left 2 lanes; Yield; Right lane ends 2500 feet; Merge left; Emergency stopping only; Lights on for safety; Hwy; Highway advisory radio; Icy pavement zone; Truck inspection 1 miles; Open when flashing; Rest area; Park & ride

Beutazáshoz hasznos információk:

Vízum nélküli utazás: http://hungarian.hungary.usembassy.gov/vwp_hu.html
Vámáru nyilatkozat: http://www.cbp.gov/travel/us-citizens/sample-declaration-form
Utazás a JFK repülőtérről: http://www.panynj.gov/airports/jfk-to-from.html
Akinek van magyar, ajánlott nemzetközi jogosítvány kiváltása a magyar okmányirodában.
Ifjúsági szállások: IYHA – International Youth Hostel Association, amerikai részlege a HI – Hostelling International: http://www.hiusa.org/new-york/new-york/new-york-city vagy http://hinewyork.org/
Egyszerű szobák keresése a Yellow Page oldalain.
Szállások: www.venere.com vagy www.booking.com
Repülőjegy ár figyelés: http://www.skyscanner.com
New York kártya: www.newyorkpass.com
Kirándulások busszal New Yorkból elérhető helyekre: www.taketours.com/new-york-ny/
Turista információk: http://iranynewyork.hu/
Mit vigyek magammal: Nézd meg a hivatkozásra kattintva az ellenőrző listát!

4 comments on “Zenei utazás New Yorkba

  1. Pingback: Kaki King gitáros lány különlegesnél-különlegesebb technikával - GitárPengető.hu

  2. Pingback: New York City metró gitárosa « GitárPengető.hu

  3. Pingback: Zenei utazás Londonba « GitárPengető.hu

  4. Pingback: The Ramones a leges-legelső punk zenekar « GitárPengető.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük