Capo típusok

Sok gitáros nem használ capo-t (ejtsd: kápó), viszont megéri vele kísérletezni, hogy miért is?

Néhány capo-val játszott szám, kedvcsinálónak:

Persze tudnunk kell, hogy hol kell lefogni: Ne így!

ITT TUDOD MEGVENNI JÓ ÁRON!

Capo típusok áttekintésként: (rugós, hagyományos, elasztikus)

Kinek-melyik a szimpatikusabb, kényelmesebb, illetve ilyenkor az szokott sok esetben dönteni, milyen forgalmaz az adott hangszerbolt. Érdemes válogatni és megnézni a többi lehetőséget is.

Most jöjjenek részletesebben!

Elasztikus fogas capo:

Elasztikus akasztós capo:

Csavaros capo:

Csavaros hagyományos capo:

Rugós capo:

Ricnis capo:

Most jöjjenek a különlegesebbek:

Open string capo:

Capo-Sonic típust új generációsnak mondják. Itt is ugyanaz a lényeg, hogy lerövidül a játszható hossza a gitárhúrnak. Ugyanúgy, ahogy a a Spider Capo megnyitja a lehetőséget az alternatív hangolás felé.
A Capo Sonic a koncepciót még egy kicsit tovább tolja. Míg a Spider capot úgy tervezték, hogy egy vagy több húrt szabadon hagy, a Capo Sonic célja, hogy rögzítse a húrt és a gitár nyakát akár +/- 1 fekvéssel lentebb, illetve fentebb húronként, tetszőleges módon.

Gördíthető capo:

Slide játékra alkalmas capo:

Transcale capo:

Ez a Capo a biztonságra törekszik, hiszen rá van építve a gitár nyakára állandóan. Vigyáz, hogy ne okozzon sérülést a gitár nyakán az állítgatás következtében (értve ez alatt a le-fel állítást is). A lefelé irányuló nyomás gyárilag előre be van állítva, nem igényel további kiigazítást. Figyelemmel van arra is, ahogy amíg a normál capo-k alól az agresszív hajlítása/nyújtása közben a húr kicsúszhat a beállított állásából, addig ez az eszköz igyekszik ezt megszüntetni.

Hangolóval egybeépített capo:

Hangos capo:

Capo otthon fellelhető eszközökkel

Hozzávalók: (befőttes gumi + ceruza vagy toll) vagy (menetes huzal + anya + falap)
Azt azért le kell szögeznünk, hogy a capo néhány ezer forintért beszerezhető, tehát annyira nem érdemes kreatívnak lenni e tekintetben.

ITT TUDOD MEGVENNI JÓ ÁRON!

6 hozzászólás - Leave a comment
  1. […] Játszhatod egy fél hanggal fentebb, vagy úgy, hogy az I. fekvésbe capo-t teszel. […]

  2. […] D-A-d-f#-h-e’ hangolásban játssza José Gonzales, (egyébként az első fekvésben egy capo-val). A gitár áthangolása mindig macerás, időigényes főleg  hangológép nélkül, hiszen […]

  3. […] fenti videón a gitárosok a 2. fekvésbe tettek egy Capo-t, tehát ilyen módon az akkordok máris egy hanggal fentebb kerültek. G-ből A lett, Em-ból […]

  4. […] Talán elég, ha annyit mondok Sony Bravia tévé reklám és annak zenéje. Szerintem mindenki ismeri ezt a hangulatos dallamot, a reklám készítőinek reménye szerint a pedig inkább a márkanevet és azt, ahogyan a színes labdák lassítva pattognak San Francisco egyik utcáján. De térjünk vissza a gitárosra, aki egyébként egy nagyon különleges hangolást használ a gitárján és egy capo-t is az első fekvésben: […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


9 − = hat