Ismerjük meg a különleges bendzsó (banjo) hangszert

Ahogyan korábban az ukulelét és a buzukit is bemutattuk, ideje megismerni a bendzsó hangszer hangolását és akkordjait.

A gitárral közeli rokonságban lévő hangszer a bendzsó (banjo, banjar, banjil, banza, bangoe, bangie, banshaw). Mondják, hogy egy igen egyszerűen elkészíthető hangszer volt. Egy fél tökre állatbőrt kell feszíteni, valahogy egy nyelet rátenni 2-3 bélhúrral. Persze ma már más a helyzet.

Ha valaki a kezébe veszi, szerintem rögtön elgondolkozik azon, milyen jó lenne megtanulni rajta játszani. Aki szeret ujjal pengetni, nagyobb eséllyel indul.

A banjo (ejtsd: bendzsó) különleges, bőrrezonátoros pengetős hangszer. A kerek test erősen emlékeztet a pergődobra. A banjo arab eredetű afrikai hangszerfajta. A hangszer olyan, mintha a dob és a gitár keresztezésével jött volna létre. Egy kerek fakeretre rugalmas bőrhártya feszül, amit egy hosszú nyak és négy, vagy több húr egészít ki.

ITT TUDOD JÓ ÁRON MEGVENNI!

Plektrum bendzsót Jeff House pengeti:

Afrikai eredetűnek tartják, nagyon valószínű, hogy a behurcolt rabszolgákkal került Amerikába. Az Amerikába hurcolt négerek magukkal vitték hangszereiket – így vált a banjo nem sokkal később az észak-amerikai új népzene, majd a jazz egyik legjellegzetesebb hangszerévé. A jazz Nyugat-Európában is a szórakoztató zene, tánczene új hangszereként lett divatos. Manapság country (bluegrass) és dixieland együttesekben szólaltatják meg ujjal, vagy plektrummal, vagyis pengetővel. Hangjellege lehetővé teszi mind a szóló, mind a kísérő játékot. Az egyik legismertebb bendzsóművész Béla Fleck.

A mai banjok kizárólag fémhúrozásúak, a kerek dobtesten leszorítókerettel és csavarokkal utánfeszíthető a bőr. A jobb hangszerek kávája fémből készül.

bendzso_5_huros

5 húros bendzsó

bendzso_6_huros

6 húros bendzsó

bendzso_plektrum

Plektrum bendzsó

A népi húros hangszerek között már láthattuk, hogy létezik több típusa, de most nézzük meg, hogy milyen zenéhez melyik illik:

Ha ezt szeretnél játszani… … ezt próbáld ki!
George Formby típusú zenés-ének ukulele bendzsó
Jim Royle stílusú zenés-ének plectrum bendzsó, tenor bendzsó
Hagyományos jazz plektrum bendzsó, tenor bendzsó
Ír zene mandolin bendzsó, tenor bendzsó
Folk dallamok mandolin bendzsó, tenor bendzsó
Folk népzenei kíséret 5 húros bendzsó
American “old-time” zene nyitott hátú 5 húros bendzsó
Bluegrass zene rezonátoros 5 húros bendzsó
Pete Seeger stílusú zene hosszú-nyakú 5 húros bendzsó

Hangolások:

5 HÚROS BENDZSÓ HANGOLÁS TÍPUSOK:

G, D, G, H, D
A legelterjedtebb 5 soros banjo hangolás. Ezt az úgynevezett “Open G” hangolásnak nevezzük, mert a banjo nyitott G-hangra van hangolva, vagyis ha a banjo-t a nyak lefogása nélkül pengetjük, akkor G-akkordot játszunk.

 D|--D#--E---F---F#--G---G#--A---A#--H---C---C#--D---|
 H|--C---C#--D---D#--E---F---F#--G---G#--A---A#--H---|
 G|--G#--A---A#--H---C---C#--D---D#--E---F---F#--G---|
 D|--D#--E---F---F#--G---G#--A---A#--H---C---C#--D---|
           G|--G#--A---A#--H---C---C#--D---|
 0. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. érintő

G, C, G, C, D
Gyakran használt régi időben, ez a “dupla C” hangolás, mert a banjo két húrja C-re van hangolva.

G, C, G, H, D
Ezt a “C” hangolásnak nevezzük. A “Kiugró C” hangolásnak is nevezhető, mivel a nyitott G-hangolásból érkezik, a 4. húron lévő D húr C-re süllyed.

F#, D, F#, A, D
Ezt a “D” hangolásnak nevezzük. Earl Scruggs ezt a dallamot használta olyan dalokra, mint a “Reuben”. Az 5. húrt “A” helyett “F#”-re is be lehet állítani, de ez még mindig “D” hangolás. Ha a bendzsót anélkül pengeted, hogy lefognál bármit, D akkordot játszol.

G, D, G, C, D
Ez a “G modális” hangolás. Ez egy nagyon népszerű hangolás a régi idők zenéjéhez, mint Shady Grove, Little Sadie és még sokan mások használtak. Ezt néha “fűrészgép-hangolás” vagy “hegyhiányos hangolásnak is nevezik.” Ez nagyon közel van a hagyományos G-hangoláshoz, de a második húr egy C-re hangolódik. Ez kiküszöböli a G-akkord harmadát, és egy 4-es akkordot hoz létre. Az akkord harmadának megszüntetésével nem tudja megmondani, hogy ez egy nagy vagy kisebb hang, és modális hangot ad neki.

TENOR BENDZSÓ (19 VAGY 17 ÉRINTŐS) HANGOLÁS TÍPUSOK:

C, G, D, A – Ez a cselló bendzsó hangolás is.
A legelterjedtebb tenor bendzsó hangolás. Ezt nyilvánvaló okokból “Tenor sztenderd hangolásnak” nevezik. Ez a hangolás az ötödik intervallum, és pontosan ugyanaz, mint a hegedű vagy mandolin.

G, D, A, E – Ez a mandolin bendzsó hangolás is.
Ezt “ír tenorhangolásnak” nevezzük. Ez a hangolás szintén ötödik, de alacsonyabb a hangmagasságnál, mint a standard tenorhangolás. Ez a hangolás olyan, mint egy hegedű vagy mandolin, csak egy oktávval alacsonyabb.

D, G, H, E
Ez a hangolás ugyanaz, mint a gitár négy leggyakoribb húr hangja, és gyakran a “Chicago hangolás”-nak nevezik. Ez nagyon megkönnyíti a gitárosok számára, hogy felvehessenek egy 4-húros es bendzsót és elkezdjenek játszani.

PLEKTRUM (pengetős) BENDZSÓ HANGOLÁS TÍPUSOK:

C, G, H, D
A legelterjedtebb plektrum bendzsó hangolás. Ez nagyon közel áll a szabványos 5 húros hangoláshoz (az 5 húr nélkül), de a 4. húrt C-re kell leengedni.

D, G, H, E
Ez a hangolás ugyanaz, mint a gitár négy leggyakoribb hangja, és gyakran a “Chicago hangolásnak”-nak nevezik. Ez nagyon megkönnyíti a gitárosok számára, hogy felvehessenek egy 4-húros bendzsót és elkezdjenek játszani.

5 HÚROS HOSSZÚ-NYAKÚ BENDZSÓ HANGOLÁS:

E, H, E, G#, H
Ez nyitott E hangolás. Valóban ez ugyanaz, mint a nyitott G-hangolás, csak 3 lépésben alacsonyabb a hangmagasság.

6 HÚROS BENDZSÓ HANGOLÁS:

E, A, D, G, H, E
Ez a hangolás pontosan ugyanaz, mint a gitárnál.

12 HÚROS BENDZSÓ HANGOLÁS:

E, E, A, A, D, D, G, G, H, H, E, E,
Ez a hangolás pontosan ugyanaz, mint a 12-húros gitár esetén. Pontosabban, ez ugyanaz, mint a rendszeres gitár, de az alacsony 3 szálat kétszeresére osztják szét, és a felső 3 szálat kétszeresen megduplázzák.

BASSZUS BENDZSÓ HANGOLÁS:

E1 A1 D2 G2

 

A banjo és Steve Martin:


Bendzsó típusok:

banjo_tipusok_meretek

banjo_evolution

5 húros bendzsó akkordok:

5-huros-bendzso-akkordok

Nézd meg őket valamely hangszer múzeumban.

A Deering Banjo Company összefoglalója.

3 comments on “Ismerjük meg a különleges bendzsó (banjo) hangszert

 1. Pingback: Ismerjük meg a különleges Balalajka hangszert - GitárPengető.hu

 2. Pingback: Banjo+mandolin = Banjolin - GitárPengető.hu

 3. Pingback: Segítünk ajándékozni - GitárPengető.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük