Kíváncsivá tett a hárfa

Kíváncsivá tett a HÁRFA, mert hihetetlen gyönyörű hangszer, de egyik ismerősöm sem játszik rajta, sőt még testközelbe sosem kerültem vele.

A hárfa az egyik legősibb húros, pengetős hangszer, amelynek húrjait csupasz ujjakkal pengetik (az egyik, vagy mindkét kéz ujjaival). Jellegzetessége, hogy húrozatának síkja merőleges a húrok rezgését hangként kisugárzó hangszertetőre vagyis a húrok merőlegesek a rezonánsszekrényre. Sok afrikai hárfán, ahogy reneszánsz európai hárfákon is a húrok végeinél zizegtető szerkezetek lehetnek, amelyek a hangzást színesítik, a felharmonikus-tartalmat növelik.

AJÁNLUNK EGY JÓ BESZERZÉSI HELYET!

A test:
A húrok a hárfa teste és hozzá csatlakozó nyaka között feszülnek, ezek végeit egy harmadik elem, az oszlop kötheti össze. Felépítése alapján a hárfa lehet ívhárfa vagy szöghárfa, ha oszlopa is van, kerethárfa. Az európai ez utóbbi kategóriában tartozik vagyis teste, húrjai függőlegesen vagy kissé hátra dőlve állnak, többé vagy kevésbé ívelt nyaka a test felső végéhez csatlakozik, a kettőt görbe vagy egyenes oszlop köti össze.

A hárfa hangolása:
Sokféle lehet. A leggyakoribb hangolás a C és az Eb, és kisebb mértékben az Ab.

Közbenső, módosított hangokat egyes hárfaféléken úgy képeznek, hogy a húr rezgő hosszúságát körömmel való leszorítással megrövidítik. A húrok a hangolásuknak megfelelően különböző hosszúságúak, emiatt a hárfák körvonala gyakran háromszöghöz hasonló:

  • pentatonikus,
  • diatonikus, (A diatonikus hangsorú hárfa kromatikussá tételére ezen kívül többféle eljárás is kialakult: a kampóshárfánál kézzel működtetett kampókkal lehet egy-egy húr hangolását félhanggal felemelni, a pedálhárfa esetén pedálmechanika módosítja egy vagy két fokozatban a megfelelő hangokat a hangterjedelem egészében.)
  • kromatikus,
  • stb.

A pedálos hárfáknak a hangolás szempontjából két fő típusa van. Az egyszeres mechanikával rendelkezők diatonikus, a kétszeres mechanikával rendelkezők pedig valódi kromatikus hangszerek. Előbbiek a 18., utóbbiak a 19. században alakultak ki és terjedtek el.

Hogyan lehet eligazodni a sok kúr között:
A hárfahúr mindig azonos színű, az azonosítás megkönnyítése érdekében színes és mindig a következők szerint van osztva:

C hangolás esetén így néz ki (ez az alaphelyzet):

A hangsor a szokásos:
C – D – E – F – G – A – H

Eb hangolás esetén a hangok az alábbiak:
C – D – Eb – F – G – Ab – B(b) (3b előjegyzés, lásd a skáláknál)

Ab hangolás esetén a hangok az alábbiak:
C – Db – Eb – F – G – Ab – B(b) (4b előjegyzés, lásd a skáláknál)

Három fantasztikus példa:
Az egyik az életrevalók című filmből:

AJÁNLUNK EGY JÓ BESZERZÉSI HELYET!

A másik Lavinia Meijer előadásában a Metamorphosis:

A harmadik a Vers mindenkinek című régi televíziós műsor főcímzenéje (Maros Rudolf: Szvit hárfára (Notturno, Toccata) – Hárfánál: Maros Éva)

Elnevezései:
Arpa – olaszul és spanyolul
Cláirseach – írül
Harfa – lengyelül és csehül
Harfe – németül
Harp – angolul
Harpe – franciául
АРФА – oroszul
چنگ – perzsául
ハープ- japánul

One comment on “Kíváncsivá tett a hárfa

  1. Pingback: Segítünk ajándékozni - GitárPengető.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük