Bluegrass zenei stílus

bluegrass_group_jammingEllentétben a country zenével, a bluegrass-t hagyományos, akusztikus húros hangszerekkel játszák. Ezek a hangszerek a hegedű, öt húros bendzsó, gitár, mandolin és nagybőgő és gyakran csatlakozik a rezonátoros gitár (más néven a Dobro) és (esetenként) a szájharmonika. Ezeket a hangszereket eredetileg a vidéki tánc zenekarok használták, amelyekből a bluegrass zenekarok alakultak.

A gitárt a jelenleg leggyakrabban játszott stílusából adódóan nevezik flatpicking-nek, eltérően a stílus nagy hatású bluegrass gitárosával Lester Flatt-tel, aki ilyen módon hüvelykujjal és a többi ujjával pengetett.

A banjo játékosok gyakran használják a három ujjukat, ebben a stílusban készült a népszerű Earl Scruggs című szám is.

A hegedűsök gyakran játszanak a terceket, kvartokat és kvinteket, amely megteremti a bluegrass jellemző stílusát. A basszeros szinte mindig pizzicato módon játszik, tehát a vonó használata helyett ujjaival pengeti a húrokat. Esetenként a húrok ütésével erősítik az ütemet. A bluegrass basszus általában ritmikus váltakozása a tonika (I.fok) és domináns (V.fok) akkordoknak. Alkalmilag sétáló basszus is helyet kap.
A hangszerelés folyamatos téma és vita tárgyát képezi. A hagyományos bluegrass előadók úgy vélik, hogy a helyes hangszerelés a Bill Monroe zenekara, a Blue Grass Boys által használt, (mandolin, hegedű, gitár, bendzsó és a basszus). A hagyományos hangszereléstől való eltérések közé tartozik a tangóharmonika, harmonika, zongora, autoharp (amely egy önműködő, gépi hangtompítóval ellátott citeraszerű hangszer), dob, elektromos gitár, és elektromos változatai más közös bluegrass eszközöknek , így amit már említhetünk newgrass-nak.

 

7 comments on “Bluegrass zenei stílus

  1. Pingback: Saturday night viccesen és bluegrass stílusban - GitárPengető.hu

  2. Pingback: Slide gitár játék technika « GitárPengető.hu

  3. Pingback: BOLDOG, MEGHITT KARÁCSONYT kíván a GitarPengeto.hu « GitárPengető.hu

  4. Pingback: Sleepy Man Banjo Boys « GitárPengető.hu

  5. Pingback: Jon Gomm « GitárPengető.hu

  6. Pingback: Ujjal pengetős gitár játék technika « GitárPengető.hu

  7. Pingback: Gitár pengető « GitárPengető.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük