Több, mint utcazenész – Don Ross

Categories: Gitárosok
Comments: No Comments
Published on: 2014.11.11.

Don Ross, aki szinte véletlenül kezdett el gitározni.

Don Ross

Mindig volt egy csomó zenész a ház körül. Don apja egy képzett énekes. Szóval a Ross gyerekek mindig rengeteg hang gyakorlatot hallottak Montreal közeli otthonukban, valamint a klasszikus zenét. Don egy nagyon zenei érdeklődésű gyerek volt, a tanítás némi alapvető zongora készség fejlesztés volt a korai években. Nyolc éves korában, amikor Don nővére egy régi Stella akusztikus gitárral jött haza a bentlakásos iskolából, ekkor tudta, hogy találkozott az új “legjobb barátjával”. Azonnal felismerve a gitár egyszerű hordozhatóságát és az érzelmi faktorát. Don és a bátyjával kezdte el taníttatni magát a Beatles, Cream, Led Zeppelin és a Black Sabbath dallamaival.

A tíz éves Don természetesen alig játszott pengetővel, inkább az az ujjaival. Már akkor lenyűgözte a lehetősége annak, hogy játszhat több vonalon dallamot, közép hangokat és basszust egyszerre.

Ahhoz, hogy zenei ötleteit megvalósítsa, amelyekre gondolt, kezdte áthangolni a gitárját különböző variációkba, hogy mind inkább megfeleljen neki, az új hangolási módok könnyebbé tették először a dolgokat, de ő is rájött, hogy bővíteni kellene az eszközt, hogy a vastag húrok lentebb és a magas húrok magasabb hangot adjanak. A lehetőségek száma szinte végtelen tűnt.

Elkezdett játszani szülővárosában Montrealban 15 évesen. Szerencsére elég idősnek nézett ki ahhoz, hogy beülhessen ilyen helyre és akkor még néha-néha néhány belvárosi kocsmában volt élő akusztikus zene! Körülbelül ebben az időben fedezte fel a a legendás kanadai énekes / gitáros Bruce Cockburn. Don elámult, hogy egy ilyen éleslátó szövegíró is lehet egy hatalmas gitáros. A zenei jövő nagyon világosnak tűnt előtte. Ezidőben ihlette, hogy megírja első komoly hangszeres dallamait szólógitárra.

Don végül tanulni kezdett a torontói York University zene tanszakán. Különös módon, nem a gitárra összpontosítottak, hanem a zenei összhangzatokra, az elektronikus zenére és a hangfelvételre. Amikor végzőssé vált, elképzelte, hogy zeneszerző lesz és biztosan nem olyan téveszméi voltak, hogy játszani fog szólógitárján a megélhetésért. Szerencsére meggondolta magát és látta a sikeres zenészeket, mint Michael Hedges, Steve Reich és Keith Jarrett.

A diploma megszerzése után Don úgy döntött, hogy a legjobb fórum, hogy mint zeneszerző a gitárzenéből tartsa el magát. 1988-ban megnyerte az amerikai Nemzeti Fingerstyle Gitárversenyt. A szép összeg megnyerése mellett megszerezte neki a média figyelmét otthonából Kanadából, és néhány napon belül felvételi lehetőséget kínált neki a torontói székhelyű független lemezkiadó a Duke Street Records. Az album megjelent 1989-ben, amelyet még két felvétel követett az 1990-es és az 1993-as Don Ross Three Hands, majd aláírt Columbia / Sony Recordnál három CD kiadását: This Dragon Won’t Sleep 1995-ben, 1996-ban a Wintertide, majd a Loaded. Leather. Moonroof. 1997-ben. Időközben megnyerte a Fingerstyle versenyt második alkalommal is az USA-ban, 1996 óta a mai napig, még mindig az egyetlen gitáros, aki kétszer nyerte meg a versenyt!

Candyrat – CD & Tabs at
http://www.candyrat.com/artists/DonRoss/

itunes
http://www.itunes.com/DonRoss/

Amazon
http://amzn.com/B00000I8V3

Visit Don Ross at http://www.gobyfish.com

http://www.gobyfish.com/Biography.html

Kapcsolódó cikkek:

Oszd meg a cikket!

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


+ kilenc = 15Köszönjük, hogy kedveled a GitarPengeto.hu oldalt:
Translate in website:
Akkord fogás kereső
A add9


Thomann partnerek vagyunk
Partnereink
BAccord_LOGic_banner
Melyik a kedvenc gitár márkád?
Gitáros pólók
gitarpengeto_polo_banner
Banner csere logó
jazz-blues-gitarpengeto_banner
Gitárpengető.hu QR kód
gitarpengetohu_static_qr_code