Gibson Les Paul

A Gibson Les Paul gitár az alkotója után kapta a nevét.

A prototípus egy félig tömörtestű gitár volt, melyet “Farönk” (The Log) néven emlegettek primitív kialakítása miatt, mivel egy fenyődeszkára erősített hangszedőről volt szó, melyet egy üreges gitártestbe integráltak. A mai modellt Ted McCarty, a cég akkori igazgatója tervezte 1952-ben és az ötletgazda tiszteletére a Les Paul modell nevet kapta.

Miért is volt annyira más a Les Paul hangzás, mint az akkoriban készült gitároké és miből adódik a súly? Nézd meg előtte a gitár felépítését a gitárpengető másik cikkében!

A gitár teste:

A hangszertest alakja a klasszikus Gibson gitárok hagyományait viszi tovább. A hangszer fedlapja juhar, míg a tömör test faanyaga mahagóni. A hagyományos Les Paul-forma „nyolcas alakú”, és csak egy – alsó – bevágással rendelkezik, bár léteznek két bevágásos modellek is.

A testen a nyak csatlakozása mellett található a hangszedő-váltó kapcsolója. A húrlábak alatt/mellett, a test átlósan másik oldalán a hangerő és hangszínszabálytó tekerős potméterek. Bizonyos modellek rendelkeznek még egy kis méretű – szándékosan nem stabil koptatólappal, a hangszedők mellett. Lásd a Gibson Les Paul Traditional modellt. A Les Paul rengeteg színben kapható – modellvariánstól függően. A felületkezelés, hagyományosan egyszínű, de 1958-tól bevezették a napégette hatást keltő „sunburst” színt is.

Nézzük meg képen is a Gibson Les Paul típusait:

Gibson Les Paul standard Gibson Les Paul standard Gibson Les Paul Goldtop Reissue
Gibson Les Paul custom Gibson Les Paul Joe Perry Gibson Les Paul Junior custom
Gibson Les Paul supreme . .

Nyak

A Les Paul nyaka mahagóni fából készül, 22 bunddal, hagyományosan trapéz alakú berakásokkal. A nyak a standard modellek esetén a 16. érintőnél, ragasztással kapcsolódik a testhez, ami lehetővé teszi, hogy a nyak ne vastagodjon el a magasabb fekvéseknél, így könnyebb játszhatóságot biztosít, mint a csavarozott nyakak, sőt hangátvitele is sokkal jobb. Karbantartási szempontból azonban nem előnyös a megodás, hiszen a gitárnyak nem cserélhető, így bonyolultak az olyan műveletek, mint például az újrabundozás, vagy a fogólap csiszolása.

Fej

A Les Paul modellek feje az akusztikus gitárok hagyományait követően a 3+3-as hangolókulcs elrendezéssel rendelkezik. A fej döntött és mivel szimmetrikus kialakítású, a húrvezető nyeregre mindkét oldalon közel egyenlő nyomást fejtenek ki a húrok. A fej tetején található a Gibson-logó, alján a nyereg fölötti, a nyakmerevítő pálca végét és vájatát takaró műanyag lemez pedig egy harang alakú forma, melybe a Les Paul-logó és a modell megnevezése kerül. A fej hátulján található a “Made In USA” felirat és a gitár szériaszáma. Az első és a negyedik száma a gitár gyártási évét jelöli.

Húrozás

A Les Paul Standard acélpalástolt húrokkal készül. A híd eredetileg trapéz alakú húrláb volt, de egy későbbi fejlesztést követően, 1954-ben átálltak az újfajta Tune-o-matic húrlábakra. A húrláb nem rendelkezik tremolóval, ennek köszönhetően roppant stabil és jó hangátvitellel rendelkezik. A hangszer skálahosszúsága a felső nyeregig 62 centiméter ahol a húrok a szimmetrikus, döntött fejen hat hangolókulcsra csavarodnak fel, külön húrvezető nélkül.

Hangszedők

Amikor a hangszer 1952-ben piacra került még a régi P-90-es egytekercses (single coil) hangszedőkkel volt kapható. Három évvel a gyártás leállítása előtt, 1957-ben a Gibson váltott, és két tekercset tartalmazó ún. humbucker hangszedővel szerelte fel a hangszert, így kiküszöbölve a régi hangszedők okozta zajt és búgást. A humbucker interferencia-elven működve oltja ki a nemkívánatos, zavaró jeleket, letisztult hangképet nyújt. Hangzása a single coil hangszedőhöz képest melegebb, dúsabb és hangosabb. A zajtalanság növelésére némelyik humbucker-típust körben fémlemezzel burkolják (árnyékolják) – (zárt hangszedő). Egyes Les Paul típusokban (pl. Custom) a fokozott zajtalanság elérésére az egész elektronika acéllemezzel burkolt a testen belül (kapcsoló, potméterek), míg a vezetékek mindig árnyékolt kivitelűek. Modernebb változatai a “karcosabb” hang/olcsóbb kivitel érdekében fémburkolat nélküliek (nyitott hangszedő). Később, az 1968-as újraindítást követően már végig ez az elrendezés maradt használatban egészen napjainkig. Az első ilyen megoldással szerelt modellek, az ’58-59-es Les Paulok, ma a legértékesebb elektromos gitárnak számítanak a gyűjtők körében: egy-egy modell több millióforintos áron cserél gazdát.

 

Források:

Ezzel a hivatkozással a Gibson Les Paul Traditional oldalára navigállak, a szerintem egyik legjobban eltalált modellhez.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gibson_Les_Paul

https://www.facebook.com/LesPaul

https://twitter.com/gibsonguitar

http://www2.gibson.com/Products/Electric-Guitars/Les-Paul.aspx

Ne felejtkezzünk meg a Gibson leányvállalatának termékeiről, az Epiphone gitárokról sem:

http://www.epiphone.com/default.aspx?

1 Comment - Leave a comment
  1. […] Gibson Les Paul gitár minden műfajban megállja a helyét, Gary Moore-tól a keményebb […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


8 + = tizrnnégy