Gibson Les Paul

Gibson Les Paul standardA Gibson Les Paul gitár az alkotója után kapta a nevét.

A prototípus egy félig tömörtestű gitár volt, melyet “Farönk” (The Log) néven emlegettek primitív kialakítása miatt, mivel egy fenyődeszkára erősített hangszedőről volt szó, melyet egy üreges gitártestbe integráltak. A mai modellt Ted McCarty, a cég akkori igazgatója tervezte 1952-ben és az ötletgazda tiszteletére a Les Paul modell nevet kapta.

Miért is volt annyira más a Les Paul hangzás, mint az akkoriban készült gitároké és miből adódik a súly? Nézd meg előtte a gitár felépítését a gitárpengető másik cikkében!

A gitár teste:

A hangszertest alakja a klasszikus Gibson gitárok hagyományait viszi tovább. A hangszer fedlapja juhar, míg a tömör test faanyaga mahagóni. A hagyományos Les Paul-forma „nyolcas alakú”, és csak egy – alsó – bevágással rendelkezik, bár léteznek két bevágásos modellek is.

A testen a nyak csatlakozása mellett található a hangszedő-váltó kapcsolója. A húrlábak alatt/mellett, a test átlósan másik oldalán a hangerő és hangszínszabálytó tekerős potméterek. Bizonyos modellek rendelkeznek még egy kis méretű – szándékosan nem stabil koptatólappal, a hangszedők mellett. Lásd a Gibson Les Paul Traditional modellt. A Les Paul rengeteg színben kapható – modellvariánstól függően. A felületkezelés, hagyományosan egyszínű, de 1958-tól bevezették a napégette hatást keltő „sunburst” színt is.

Nézzük meg képen is a Gibson Les Paul típusait:

Gibson, Les Paul standard-close-upGibson Les Paul standard Gibson, Les Paul standard-close-upGibson Les Paul standard Gibson, Les Paul standard-close-upGibson Les Paul Goldtop Reissue
Gibson, Les Paul standard-close-upGibson Les Paul custom Gibson, Les Paul standard-close-upGibson Les Paul Joe Perry Gibson, Les Paul standard-close-upGibson Les Paul Junior custom
Gibson, Les Paul standard-close-upGibson Les Paul supreme . .

Nyak

A Les Paul nyaka mahagóni fából készül, 22 bunddal, hagyományosan trapéz alakú berakásokkal. A nyak a standard modellek esetén a 16. érintőnél, ragasztással kapcsolódik a testhez, ami lehetővé teszi, hogy a nyak ne vastagodjon el a magasabb fekvéseknél, így könnyebb játszhatóságot biztosít, mint a csavarozott nyakak, sőt hangátvitele is sokkal jobb. Karbantartási szempontból azonban nem előnyös a megodás, hiszen a gitárnyak nem cserélhető, így bonyolultak az olyan műveletek, mint például az újrabundozás, vagy a fogólap csiszolása.

Fej

A Les Paul modellek feje az akusztikus gitárok hagyományait követően a 3+3-as hangolókulcs elrendezéssel rendelkezik. A fej döntött és mivel szimmetrikus kialakítású, a húrvezető nyeregre mindkét oldalon közel egyenlő nyomást fejtenek ki a húrok. A fej tetején található a Gibson-logó, alján a nyereg fölötti, a nyakmerevítő pálca végét és vájatát takaró műanyag lemez pedig egy harang alakú forma, melybe a Les Paul-logó és a modell megnevezése kerül. A fej hátulján található a “Made In USA” felirat és a gitár szériaszáma. Az első és a negyedik száma a gitár gyártási évét jelöli.

Húrozás

A Les Paul Standard acélpalástolt húrokkal készül. A híd eredetileg trapéz alakú húrláb volt, de egy későbbi fejlesztést követően, 1954-ben átálltak az újfajta Tune-o-matic húrlábakra. A húrláb nem rendelkezik tremolóval, ennek köszönhetően roppant stabil és jó hangátvitellel rendelkezik. A hangszer skálahosszúsága a felső nyeregig 62 centiméter ahol a húrok a szimmetrikus, döntött fejen hat hangolókulcsra csavarodnak fel, külön húrvezető nélkül.

Hangszedők

Amikor a hangszer 1952-ben piacra került még a régi P-90-es egytekercses (single coil) hangszedőkkel volt kapható. Három évvel a gyártás leállítása előtt, 1957-ben a Gibson váltott, és két tekercset tartalmazó ún. humbucker hangszedővel szerelte fel a hangszert, így kiküszöbölve a régi hangszedők okozta zajt és búgást. A humbucker interferencia-elven működve oltja ki a nemkívánatos, zavaró jeleket, letisztult hangképet nyújt. Hangzása a single coil hangszedőhöz képest melegebb, dúsabb és hangosabb. A zajtalanság növelésére némelyik humbucker-típust körben fémlemezzel burkolják (árnyékolják) – (zárt hangszedő). Egyes Les Paul típusokban (pl. Custom) a fokozott zajtalanság elérésére az egész elektronika acéllemezzel burkolt a testen belül (kapcsoló, potméterek), míg a vezetékek mindig árnyékolt kivitelűek. Modernebb változatai a “karcosabb” hang/olcsóbb kivitel érdekében fémburkolat nélküliek (nyitott hangszedő). Később, az 1968-as újraindítást követően már végig ez az elrendezés maradt használatban egészen napjainkig. Az első ilyen megoldással szerelt modellek, az ’58-59-es Les Paulok, ma a legértékesebb elektromos gitárnak számítanak a gyűjtők körében: egy-egy modell több millióforintos áron cserél gazdát.

 

Források:

Ezzel a hivatkozással a Gibson Les Paul Traditional oldalára navigállak, a szerintem egyik legjobban eltalált modellhez.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gibson_Les_Paul

https://www.facebook.com/LesPaul

https://twitter.com/gibsonguitar

http://www2.gibson.com/Products/Electric-Guitars/Les-Paul.aspx

Ne felejtkezzünk meg a Gibson leányvállalatának termékeiről, az Epiphone gitárokról sem:

http://www.epiphone.com/default.aspx?

One comment on “Gibson Les Paul

  1. Pingback: Dio - Holy Diver - GitárPengető.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük