Szájgitár vagy másként mondva talkbox technika

Aktív talkbox = beszélő doboz vagy talk box olyan effekt egység, amely lehetővé teszi a zenészek számára, hogy módosítsák egy hangszer hangját a saját artikulációjukkal. Ezzel az eszközzel lehetőség van formálni a hang frekvenciáját a beszéd hangon keresztül. Általában a gitárosok alkalmazzák, (gyakran összetévesztik a vocoder-rel) és a szintetizátor által előállított hangzással.

Peter Frampton bemutatja 5 perc 50-től:

A talkbox működése:

Egy hangszóró van egy kicsi akusztikusan elszigetelt dobozban, amely a gitár hangját megszólaltatja. Ebből a dobozból egy műanyag cső a szájhoz viszi a hangot. A csőbe némán beszélve, abba artikulálva, a száj mozgatásával formálható a hangszín. A száj előtt, a cső mellett pedig van a vokális mikrofon, ami felerősíti az így kapott színezett-formált hangot. A pedál bekapcsolásakor leválasztja az erősítő felé menő jelet.

ITT TUDOD JÓ ÁRON MEGVÁSÁROLNI!

Az árak jellemzően 53.000 és 72.000 forint közé esnek. Sajnos ezt az ebay-en sem kapjuk meg sokkal olcsóbban.

szaj-gitar-szerkezete

A – Az elektromos gitár van dugva egy erősítőbe, ahogy rendesen.
B – Szinte minden erősítő is használható. A legnépszerűbb hang a torzított erősítő hang.
C – a hangszóró helyett az erősítőbe a kis egység van bekötve, amelyben egyfajta hangszóró úgynevezett tölcséres illesztő van.
D – A tölcséres illesztő típust jellemzően nem használják a gitár rig alkalmazásokban. Az egyik jellező, hogy a hátsó végén van egy kürt, jellemzően a PA rendszereknél közvetíti a magasabb frekvenciákat a hangrendszer felé. Nehéz hangszórók az alacsonyabb frekvenciákat közvetítik. A PA-t és a crossovert úgy használják, hogy közvetlenül a magasabb frekvenciákat a kürt vezetők és az alacsonyabb frekvenciákat a hangszórók közvetítik.
E – A PA alkalmazásokhoz van egy ún. diffrakciós tölcsér, amelyhez kapcsolódik egy kürt vezető. Ehhez van csatlakoztatva a műanyag cső.
F – A cső másik vége megy a gitáros szájába. Akár hiszed, akár nem, amikor játszol a gitáron, ezen keresztül minden gitárhang kijön a kis ici-pici nyitott végén a csőnek. Amikor elengeded, hogy a hang a szádba kerüljön, formázz szavakat és a mozgások ezt alakítják különböző hangokká a gitáron, mint a hangszalagok esetében!
G – Annak ellenére, hogy használunk egy erősítőt, a végeredmény hang nem hangosabb, mint a normál beszédhang és a hang egyenesen a szájüregből jön ki . Tehát ha hangosan játszanak körülöttünk, senki sem fog hallani.

talkbox

A vocoder egy elektronikus talkbox, a jobbak 27 sávos szűrővel vannak ellátva, amiket egy mikrofonba beleénekelt/beszélt és a megfelelő sávokra bontott (szűrt) jel kerül előállításra. Ez egy előre programozott száj artikulációt modellező technika. Ami abban marad el az egyszerűbb változattól, hogy ott te magad artikulálsz tetszőlegesen.

Egy más fajta szájgitár. Michael Winslow a Rendőrakadémia hangutánzója egy Led Zeppelin nótával megmutatja hogy kell ezt gitár nélkül csinálni: 🙂

One comment on “Szájgitár vagy másként mondva talkbox technika

  1. Pingback: Peter Frampton « GitárPengető.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük