Tapping gitár játék technika

A tapping gitár játék technika hasonló, mint a hammer-on és pull-off, de ezt nagyobb bund távolságban használjuk, amit egy kéz nem képes átfogni, főleg nem olyan tempóban, mint ahogy a tapping azt lehetővé teszi.

tapping_guitar

Tehát ez egy fajta kalapács-kiegészítő, amely során mindkét kéz, a pengető használata nélkül megérinti (rákoppint) és a felemelés pillanatában meghúzza a húrt, mintegy megpengetve azt. Néhány játékos (például Stanley Jordan, aki zongoraszerű kétkezes tapping technikájáról híres) kizárólag megérinti a húrokat.

Kétkezes tapping technika Damjan Pejčinoski-tól. További példák pedig ebben a cikkben.

Tapping-et lehet végezni egy vagy akár két kézzel. Mindkét technikánál fontos, hogy az fogólapon a két kéz egy fajta hang-sorozatot hoz létre, ahol az ujjak tökéletes szinkronban mozognak vagy a másik lehetőség, hogy a pengető kéz egy pillanatra belenyúl a játékba.

Az alábbiakban a hang-sorozat képzésére egykezes tapping technikával készült számot láthattok.

Ez Joe Satriani – Always with me, always with you című számából van. A jelölések értelmezése: B-bal, 3-gyűrűsujj, J-jobb, 2-középső ujj.

  B3  J2   B3 J2   B3 J2   B3  J2   B3 J2   B3 J2
e--h11--h12p0--h9--h12p0--h7--h12p0--h9--h12p0--h5--h12p0--h7--h12p0-
H--------------------------------------------------------------------
G--------------------------------------------------------------------
D--------------------------------------------------------------------
A--------------------------------------------------------------------
E--------------------------------------------------------------------
  B3 J2   B3 J2   B3 J2   B3  J2  B3 J2   B3 J2
e--h9--h12p0--h7--h12p0--h5--h12p0--h7--h12p0--h7--h12p0--h7--h12p0-
H-------------------------------------------------------------------
G------------------------------------------------------------------
D------------------------------------------------------------------
A------------------------------------------------------------------
E------------------------------------------------------------------

Egy kezes és két kezes tapping technika:

Míg a tapping technikát leggyakrabban az elektromos gitár esetén hallani, el lehet végezni szinte bármilyen vonós hangszerrel. Továbbá számos eszközt hoztak létre kifejezetten erre, hogy kihasználja a módszert:

  • bunker_touch_tapping_gitarA Bunker Touch – Guitar (Dave Bunker által 1958-ban kifejlesztett) ilyen célja két nyakú és húrkészletű gitár, amelyen van egy könyöktámasz, hogy tartsa a jobb karját, mint a hagyományos gitár pozícióban.
  • chapman_stickA Chapman Stick (Emmett Chapman fejlesztette ki az 1970-es években) egy olyan eszköz, amely általában 10 vagy 12 húros és az olyan haladó szellemű gitárosok igényeire formáltak, akik tovább akarták fejleszteni a tapping technikát. Ennek megfelelően a hangszert, mindkét kézzel a nyakon játszva szólaltatják meg. Mivel a húrok két részre oszthatóak (dallam és basszus), a Chapman Stick lehetővé teszi, hogy saját basszuskíséretünket az akkordokkal, illetve a dallammal egyidőben játszhatjuk.
 • A Hamatar, Mobius Megatar, Box gitár, és Solene eszközöket ugyanazzal a módszerrel tervezték meg.
 • Az NS / Stick és Warr gitár is tapping hangszer.
 • A harpejji nevű hangszer olyan tapping eszköz, amelyen úgy kell játszani, mint a billentyűzeten, az ujjakkal általában merőlegesen kell tartani a kezet és ráütni.
 • Mindezen eszközök használata az alacsonyabb húr feszültséget kíván és kisebb lépéseket, hogy növeljük az érzékenységét és könnyebb megérinthetőségét.
  Néhány gitárosok dönthet úgy, hogy csipkedés helyett ujjal érintse meg, hogy készítsen gyorsabb, izgatottabb játékot, amely közelebb áll a Trilling játék stílushoz. A gitáros, John 5 Lowery már ismert, hogy ezt használja, ezért elnevezték őt a Spider-Tap-nek.