George Benson zenéi gitárosok számára kötelezőek

George Benson, akinek zenéit nem csak játszani jó, hanem hallgatni is. Sok ötletet meríthetünk belőle, ha megfigyeljük és eltanuljuk stílusát, nagyon különleges.

Benson 1943. március 22-én született Pittsburgh-ben, Pennsylvania államban. 21 évesen kezdte a szakmai pályafutását, már akkor, mint egy jazz gitáros. Benson úgynevezett rest-stroke pengetési technikát használ, mint általában a gypsy jazz muzsikusok, például Django Reinhardt. Benson már tíz Grammy-díjas zenész, énekes-dalszerző. Korábban már meghallgattuk tőle a Take Five-ot, ami egy alapmű gitárosoknak. Hallgasd így:

Baba fejhallgató

Az egykori csodagyerek, Benson először 1960-as években került előtérbe a soul jazz játékával Jack McDuff zenésztársával és másokkal közösen. Ezután sikeres szólókarrierbe kezdett, felváltva játszott jazz, pop stílusban és énekelt és ma is énekel R & B és úgynevezett scat improvizatív módon, tehát hangjával követve szólóját.
Breezin című albuma tripla platina lemez lett 1976-ban. Valamint egy csillagot is kapott a hollywoodi Hírességek sétányán.

Hét évesen, amikor először játszott egy ukulelén egy drogéria sarkában, már akkor fizettek neki egy pár dollárt. Nyolc évesen már gitáron játszott egy engedély nélküli szórakozóhely péntek és szombat éjszaka, de a rendőrség hamar lezárta a klubot. 10 évesen vettette fel első kislemezét She Makes Me Mad címmel, akkor Little Georgie néven vált ismertté.

Benson a Schenley High Schoolban diplomázott. Fiatalon megtanulta, hogyan kell játszani instrumentális jazzt Jack McDuff orgonistával karöltve. Az egyik a sok korai gitár hős közülHank Garland volt az egyik country-jazz gitáros, aki rögzítette a 21 éves Benson első albumát, ahol McDuff is közreműködött. Benson következő felvétele It’s Uptown címmel jelent meg, de már a George Benson Quartettel, amiben játszott Lonnie Smith orgonán és Ronnie Cuber bariton szaxofonon. Benson megalapította a George Benson Cookbook csapatot is, szintén Lonnie Smith, Ronnie Cuber és Marion Booker dobossal. Miles Davis alkalmazta Bensont a 1960-as években, Miles in the Sky albumán.

One comment on “George Benson zenéi gitárosok számára kötelezőek

  1. Pingback: Gitár legendák « GitárPengető.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük