Tommy Emmanuel

suzannevegaTommy Emmanuel 1955. május 31-én az ausztráliai Muswellbrook-ban született gitáros. Aligha túlzás minden idők egyik legnagyobb hatású gitárosának nevezni.
Négyéves volt, amikor játszani kezdett, és két év múlva már a családi zenekar professzionális tagja lett, s ott muzsikált édesapja 1966-ban bekövetkezett haláláig. Pályáját aztán a countrysztár Buddy Williams egyengette, míg a Trailblazers együttessel feltűnt egy tehetségkutató versenyen, és elkészíthette első felvételét. Karrierje azonban csak azt követően ívelt fel, hogy Sydneybe költözött. A hetvenes években az Ausztráliában kultikus Dragon együttesben játszott, melynek tagjaként Tina Turnerrel is közös turnéra indulhatott.

Első szólóalbuma, a From Out Of Nowhere 1979-ben jelent meg. Ezt napjainkig tizenöt korong követte, olyan legendák közreműködésével, mint Les Paul, Eric Clapton, Tina Turner, Stevie Wonder, illetve Chet Atkins, akivel 1996-ban a Grammy-díjra jelölt The Day the Finger Pickers Took over the World című lemez anyagát készítette. A tízujjas gitártechnika mestere – a country, a blues és a dzsessz különleges metszetét alkotva – akár egyedül, akár kísérőkkel játszik, mindenképpen elkápráztatja hallgatóit.

Ha van egy kis időd, tényleg érdemes végighallgatni!

Tommy egyszer azt mondta, hogy fiatal korában teljesen lenyűgözte Chet Atkins játéka, amikor is a gitáron a basszust a hüvelykujjával, a dallamot pedig az első kettő vagy három ujjával játssza, s mindezt egy időben. Ez a technika Tommy játékának az alapját képezi. Gyakran használja a bal hüvelykujját a hatodik és az ötödik húrokon a mély hangok játszására, s közben két ujjával az akkordokat játssza. Tehát akkordszóló technikát használ, hasonlóan, mint Igor Presnyakov. A pengetéshez főleg a hüvelykujjra húzható pengetőt, azaz a hüvelykpengetőt használja, de van, hogy csak az ujjaival vagy a hagyományos pengetővel játszik.

Tommy soha nem tanult semmilyen zeneelméletet, a tehetséges játéka viszont rengeteg rajongót lenyűgöz szerte a világon. Egyes számainál a gitár testét ütögeti, kopogtatja, amivel olyan hatást kelt, mintha dobolnának. Szóló előadóként soha nem használ számlistát és csak is minimális effektet használ a koncertjein. Új albumaihoz általában egyetlen alkalommal veszi fel a dalait a stúdióban.

http://www.gitarpengeto.hu/koncert-album-rendezveny-esemeny-ajanlo/tommy-emmanuel-koncertek/
www.tommyemmanuel.com/
https://www.facebook.com/tommyemmanuel
http://tommyemmanuel.wordpress.com/
http://hu.wikipedia.org/wiki/Tommy_Emmanuel

9 comments on “Tommy Emmanuel

  1. Pingback: Mint egy egyszemélyes zenekar - Tommy Emmanuel - GitárPengető.hu

  2. Pingback: House of the rising sun « GitárPengető.hu

  3. Pingback: Tommy Emmanuel & Igor Presnyakov « GitárPengető.hu

  4. Pingback: Várady András « GitárPengető.hu

  5. Pingback: Ujjal pengetős gitár játék technika « GitárPengető.hu

  6. Pingback: Chet Atkins « GitárPengető.hu

  7. Pingback: Mint egy egyszemélyes zenekar – Tommy Emmanuel « GitárPengető.hu

  8. Pingback: Damjan Pejčinoski « GitárPengető.hu

  9. Pingback: Tommy Emmanuel koncertek « GitárPengető.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük