Hammer-on és Pull-off gitár játék technika

A hammer-on (kalapács technika) (jelölése: h) és pull-off (jelölése: p) gitár játék technika többféle húros hangszernél alkalmazható, olyan módon, hogy a hangokat nem pengetéssel, hanem a húrra ráütve szólaltatjuk meg. Ezt a megszólalást tulajdonképpen a bund és a húr gyors találkozása okozza. A ráütés helye ugyanúgy a bund-ok közé esik, a normál megszólaltatási módban nincs eltérés, ha megfelelően erős volt az ütés, akkor megszólal az ütött hang is. Megjegyzem, hogy itt egy jó gitár csodákra képes, megfelelő húrmagasság és megfelelően puha húrok sokat könnyítenek a megszólaltatáson.

Példa, ami azt jelenti, hogy egy húron a 3. fekvésben lefogod a mutató ujjaddal (megpengeted a húrt) és a gyűrűs ujjaddal pedig ráütsz az 5. fekvésben (pengetés nélkül):
3h5

A pull-off technikánál a lefogott hang megszólaltatása (megpengetése vagy épp egy hammer-on után) után le kell emelni az ujjad a bundról, mintha beakasztanád az ujjadat a húrba, miután az alatta lévő lefogott vagy épp üres húr hangja szólaljon meg. Ha az ujj felemelése pillanatában a hang nem szólalna meg, akkor az felemeléskor az ujjaddal egy kicsit (kellő mértékben) húzd meg lefelé a húrt, tehát azzal pengesd meg kicsit. Arra azonban vigyázz, hogy ne húzd le túlságosan, mert akkor hamis lesz a hang.

Példa, ami azt jelenti, hogy egy húron lefogod a mutató ujjaddal a 3. fekvésben és egyidejűleg a gyűrűs ujjaddal pedig az 5. fekvésben. Megpengeted a húrt és a pengetést követően, egy pillanattal később (mondjuk 1 másodpercen belül) felengeded a gyűrűs ujjadat, de csak azt:
5p3

A hölgy profin bemutatja nekünk:

Külön is a hammer-on:

Külön is a pull-off:

 

A gyors egymásutánban váltakozó kalapács és pull-off technikákat nevezzük trillázásnak.

A technikák megkönnyítik a nagyon gyors gitárjátékot, mert nem feltétlenül kell pengetni és koordináltan mindkét kéznek összehangoltan dolgoznia, szinte elég csak bundoknál ügyesen mozogni. Lásd Igor Presnyakovot.

4 comments on “Hammer-on és Pull-off gitár játék technika

  1. Pingback: Arpeggio, mint díszítő elem - GitárPengető.hu

  2. Pingback: Fektetett gitár játék technika « GitárPengető.hu

  3. Pingback: Tapping gitár játék technika « GitárPengető.hu

  4. Pingback: Thunderstruck « GitárPengető.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük