Gyors gitár pengetés technika

Nézzük, hogyan is játszott SRV, tehát Stevie Ray Vaughan olyan egyedi módon.
Természetesen ez a pengetési mód a szóló gitárosoknak szól. A lényege, hogy játssz mind a hat húron váltakozó fel-le mozdulatokkal és ne aggódj, ha nem kapsz el mindig-minden húrt. Próbálj meg annyit, amennyit csak tudsz. Gyakorold először ezt mérsékelt sebességgel. Ha már elégedett vagy, fokozatosan növeld a sebességet, amíg nem játszol tempóban. Ekkor érdemes fixálni a csuklót, hogy minél jobban kézben tarthassuk a pengető gyors mozgását. További fontos dolgok lentebb.

Ez a szabályozás az, ami lehetővé teszi, hogy fenntartsuk a ritmikus kalimpálást. Tartsuk a pengetőt erősen a hüvelyk- és mutatóujjunk között és csak a hegyével tartsuk a kapcsolatot a húrokkal és érezni fogjuk a feszültséget a csuklónkban. Ez azt jelzi, hogy megvan a megfelelő szabályozás a gyors pengetéshez.

További fontos dolgok:

  • Megtámaszthatod a kisujjad a húrok alatt, ami segíti, hogy ne téveszd el a húrokat a gyors le-fel-le-fel pengetés során.
  • Próbáljunk meg hangsúlyokat találni a pengetés sorban. Ez a gitárjáték dinamikájának színesítésén túl segít jó kontrollt kialakítani a fejünkben.
  • A 3-mas szabály. Egy húron három hangot játsszunk, így az alábbi sorrendben tudunk pengetni: le-fel-le; fel-le-fel; stb.

Jó példa erre a Török induló is:

 

One comment on “Gyors gitár pengetés technika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük