Chet Atkins 3 ujjal pengetése

Mint sok remek gitárosnak, Chet Atkinsnek is saját stílusa volt, ez volt az Atkins Styles: a jobb kéz hüvelyk- és mutatóujjal – néha a középső ujjal is – való pengetés.

chet-atkins

Az alábbi felvétele Mark Knopflerrel gitározik együtt, aki más fajta ujjal pengetést használ.

Chester Burton “Chet” Atkins (1924. június 20. – 2001. június 30.) egy amerikai gitáros, alkalmi énekes és zenei producer, aki Owen Bradley zenésszel közösen létrehozta a smoother country zenei stílust, ismertebb nevén a Nashville hangzást, amely bővítette country rajongótáborát a felnőtt popzene rajongók között is.

A stílusára hatással volt többek között Merle Travis, Django Reinhardt, George Barnes és Les Paul, felvételeket készített Perry Comoval, Elvis Presleyvel, a The Everly Brothers-szel, Duane Eddyvel, Charley Pride-dal, Connie Smith-szel, Don McLeannel, Mark Knopflerrel és másokkal. Nevét gyakran Tommy Emmanuel is megemlíti egyszemélyes zenekari koncertjén.

Egyike volt azoknak, akik nélkül a country nem lett volna népszerű. Session-zenészként és producerként több száz felvételben vett részt, és az 1950-es–60-as években segített létrehozni a country egyik alfaját, a Nashville soundot.

http://www.youtube.com/watch?v=wsePsTEgiqU

Számos kitüntetésben részesült, többek között kapott 14 Grammy-díjat, valamint Grammy-életműdíjat, kilenc Country Music Association Instrumentalist of the Year díjat, és bekerült a Rock & Roll Hall of Fame, Country Music Hall of Fame és Múzeum, valamint a Musicians Hall of Fame and Museumba is.

2 comments on “Chet Atkins 3 ujjal pengetése

  1. Pingback: Ebbe a családba kétszer csapott le a tehetség villám és lett két aranykezű gitáros lány - GitárPengető.hu

  2. Pingback: Tommy Emmanuel | GitárPengető.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük